Lélekjelenlét az építészetben

A szeptember 7-től látható, Lélekjelenlét című tárlaton összesen száz tabló és több mint ötven makett mutatja be Rudolf Mihály építész munkásságát, valamint mestereinek, tanárainak és kollégáinak egy-egy emblematikus épületét a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában.

2023. 09. 08. 5:20
FESZL Frigyes
Budapest, 2021. június 3. A Feszl Frigyes tervei alapján 1865-ben épült Pesti Vigadó vagy röviden csak Vigadó Budapest belvárosában a Duna-parton a budai Várpalotából fényképezve. A mûemlék épület összmûvészeti rendezvényközpont. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Nagy Zoltán Forrás: Nagy Zoltán MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállítás célja Rudolf Mihály Ybl-, Kós Károly- és Pro Architectura díjas építész, akadémikus munkásságának bemutatása, aki immár négy évtizede végzi értékmentő és értékteremtő tevékenységét. A városi léptéktől a belsőépítészeti részletrajzokig újraéleszti Magyarország építészeti hagyatékát: úgy ad otthont közösségeknek, hogy sokrétű, árnyalt térstruktúrákkal és azok hangsúlyos kézművesrészleteivel összeköti az épületeket történelmi eredetükkel.

Lélekjelenlét – Rudolf Mihály és útitársai. Fotó: Nyirkos Zsófia

A megnyitót Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szóvivője konferálta, köszöntőt Ferencz István Kossuth-díjas építész, a Nemzet Művésze mondott, a tárlat hivatalos megnyitását pedig Bodonyi Csaba Ybl- és Széchenyi-díjas építész vállalta, utóbbiak a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai. Ferencz István a hitvallását a következőképpen foglalta össze:

Az állandó értékek keresése, abban működtetni az eleven, lüktető életet, és nyomot hagyni a haza földjén.

Köszöntőjében kitért mindazokra, akiknek a munkája szükséges egy-egy építészeti terv valóra váltásához a társtervezőktől az iparművészeken át a bádogosokig, akik az épületeken dolgoznak, és térbe emelik a terveket.

A tárlat során a projektek bemutatásakor restaurátor, képző- és iparművészek tervei, tárgyai és alkotásai egészítik ki az építésztablókat és maketteket.

 Ezekből a munkakapcsolatokból gyakran barátságok, több projekten átívelő együttműködések alakultak ki az évek alatt. – És egy apró titkot még hadd mondjak el! Magam is megdöbbentem először megnézve az anyagot, hogy itt nem történik más, minthogy a Magyar Művészeti Akadémia eszmeisége, az összművészetiség teljesedik ki a térben – zárta gondolatait.

Bodonyi Csaba a megnyitóbeszédében Rudolf Mihály szellemiségét mutatta be a kiállítás címén, a lélekjelenlét analógiáján keresztül.

Az építész a Miskolci Építész Műhely immár negyedik generációja tagjaként ma is sok fiatalt indít el a pályán, érzékennyé teszi látásmódjukat a szervesen egymásra épülő történelmi korokra, a hely szellemének kutatására. Példát ad arra, hogy hogyan lehet a hagyományt szeretetteljesen újraalkotni, és hogy milyen fontos a részletek kidolgozása. Bodonyi Csaba hangsúlyozta, hogy Rudolf Mihály főépítészeti munkásságában is megfigyelhető ez a törekvés: 2003–2010 között Felsőzsolca város főépítésze volt, ahol zárófeladata az árvíz utáni újjáépítés lett, amiért több díjat, kitüntetést is kapott. 2015 óta Tokaj város főépítésze, ahol éppen a megnyitóbeszédet tartó Bodonyi Csaba huszonöt éves munkájának szerves folytatását vállalta.

A kiállításmegnyitón a Kalotaszegi táncrend a Számadó zenekar kíséretével adott rövid műsort.

A tárlat az Égerszög-Művésztelep Közhasznú Alapítvány szervezésében jött létre, a kurátor Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA művészetelméleti tagozat rendes tagja. A Lélekjelenlét október 29-ig tekinthető meg a Vigadóban.

Borítókép: A Magyar Művészeti Akadémia székháza, a Pesti Vigadó (Fotó: MTVA/Nagy Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.