Művek fénytörésben – megnyílt a Light Art Museum új kiállítása

Az új tárlat a fényművészet nemzetközi mezőnyéből is válogatva mutatja be a rendkívül népszerű kortárs művészeti trend legizgalmasabb képviselőit és látványos alkotásaikat.

2023. 09. 14. 13:30
Az immerzív vetített terek valósággal beszippantják a látogatót
Az immerzív vetített terek valósággal beszippantják a látogatót Fotó: Bíró Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legalapvetőbb természeti állandó a fény vákuumbeli terjedésének sebessége, amely abszolút értéknek tekinthető és a relativitáselmélet szerint ez az abszolút korlátja a természetben elérhető sebességeknek. Ezt az abszolút korlátot több fizikus is próbálta már megkerülni a féreglyukaktól a téridő összegyűréséig különböző elméleti felvetésekkel, melyek valamelyike – ki tudja – egyszer talán valóban lehetővé teszi a fénynél gyorsabb (szuperlumináris) utazást.

A fény új dimenzióit ismerhetjük meg a Light Art Museum új tárlatán
A fény új dimenzióit ismerhetjük meg a Light Art Museum új tárlatán (Fotó: Bíró Dávid) 

A Superluminal című kiállítás arra tesz kísérletet, hogy megmutassa, a fényt mint fizikai jelenséget is lehet több szempontból vizsgálni. A nemzetközi válogatásban szereplő csaknem negyven alkotó műveinek központi eleme a fény, azonban mind túl is lépnek annak fizikában használatos definícióján, mely szerint a fény emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás.

A kiállítás a legjelentősebb magyar származású művészek, Moholy-Nagy László, Kepes György, Victor Vasarely, Nicolas Schöffer és Vera Molnar eredeti, illetve hitelesen rekonstruált művein keresztül történeti összefüggésekbe ágyazva igyekszik bemutatni a kortárs fényművészet legjelentősebb hazai és nemzetközi alkotóinak utóbbi években készült vagy kifejezetten erre az alkalomra létrehozott fényobjektjeit, installációit, interaktív és immerzív fény-tér konstrukcióit.  

A Hold utcai piac totális fekete dobozzá alakított kiállítótereiben a közönség találkozhat majd a bevonódás élményét nyújtó, immerzív vetített terek nemzetközi szinten legjelentősebb alkotócsoportjai közül olyan stúdiók munkáival, mint a londoni Zünc Studio, a New York-i Nohlab, az olasz fuse* vagy a szintén olasz NONE Collective. 

Több látványos installációval szerepel a világ legjelentősebb kortárs múzeumainak állandó kiállítója, a New Yorkban élő, litván születésű Žilvinas Kempinas, és először lesz látható Budapesten a holland tudományos-művészeti színtér legsikeresebb fiatal tehetségének, Philip Vermeulennek egy brutális hatású kinetikus installációja. A nemzetközi kortárs múzeumok és kiállítóhelyek rendszeres meghívottjai közül mások mellett szerepel még a kiállításon a külföldön élő Csákány István és Csörgő Attila, a horvát Goran Petercol, az orosz származású Vadim Fishkin vagy a fiatal francia Justine Emard. 

Borítókép: Az immerzív vetített terek valósággal beszippantják a látogatót (Forrás: Light Art Museum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.