Várpalotán mérkőznek meg a gordonkások

Október 10. és 14. között tizedik alkalommal rendezik meg a versenyt hazánkban. A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozatban Várpalota kiemelt rendezvényeként szerepel a megmérettetést.

Forrás: David Popper Nemzetközi Csellóverseny2023. 09. 06. 19:00
David Popper Nemzetközi Csellóverseny
A 2021-es David Popper Nemzetközi Csellóverseny egyik résztvevője (Forrás: Facebook/International Cello Competition 'David Popper' for young cellists) Fotó: (Forrás: Facebook/International Cello Competition 'David Popper' for young cellists) Forrás: (Forrás: Facebook/International Cello Competition 'David Popper' for young cellists)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A David Popper Nemzetközi Csellóversenyt 2000-ben két magánszemély alapította: Szili Gabriella gordonkatanár, a verseny igazgatója és Onczay Csaba gordonkaművész, a verseny állandó zsűrielnöke. A verseny létrehozásának alapgondolata és célja az volt, hogy lehetőséget adjon a fiatal generációnak (9–23 éves korosztály) ahhoz, hogy nemzetközi versenyen mutathassa meg tudását, felkészültségét, tehetségét. 

Onczay Csaba gordonkaművész
Onczay Csaba gordonkaművész, a verseny állandó zsűrielnöke. Fotó: Kurucz Árpád

Az első versenyt 2000-ben rendezték meg, 2023-ban pedig a tizedik, jubileumira kerül sor, köszönhetően Várpalota önkormányzatának, amely 2013-ban felkarolta és fő támogatója lett az eseménynek, a várpalotai Zeneiskolával és a Thury-várral közösen. 

Az idei jubileumi versenyre a jelentkezés szeptember 1-én zárul, akkor derül ki, idén hány kiváló csellista érkezik. 

Az elmúlt 23 év statisztikáit nézve néhány érdekes számadat: 2000-ben az első versenyre 14 országból 53, 2015-ben már 24 országból 83 versenyző adta le a jelentkezését. 

A verseny történetében 2017-ben volt a legnagyobb az érdeklődés. Akkor 104-en jelentkeztek, ebből végül 22 országból 88-an érkeztek meg, Magyarországról 18-an, és ezzel ők alkották a legnépesebb mezőnyt. Németországból 12, Ausztriából 11, Spanyolországból kilenc, Dél-Koreából hét, Lengyelországból pedig hat versenyző indult. 16 versenyző már vett részt az előző versenyek valamelyikén, hárman pedig harmadszor jöttek el versengeni. 2019-ben 24 országból 75 csellista – közülük heten Magyarországról –, 2021-ben 19 országból 78 csellista adta le a jelentkezését, Magyarországot akkor 19 gordonkás képviselte. A verseny nemzetköziségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy Európán kívül Dél-Koreából, Kínából, az USA-ból, Japánból és olyan helyekről, mint Tajvan, a Fülöp-szigetek, Malajzia, Brazília, Chile, Ausztrália is érkeztek már versenyzők az évek során Várpalotára. A versenyzők közül sokan többször visszatérnek, hogy bizonyítsanak vagy pedig egy másik korcsoportban is megmérettessenek. 

A korábbi versenyek magyar győztesei közül kiemelkedik Várdai István, aki eddig egyedüliként háromszor lett I. helyezett a Popper Nemzetközi Csellóversenyen, majd 2007-ben III. helyezést ért a Csajkovszkij-versenyen, 2014-ben megnyerte az ARD-versenyt. 

A külföldiek közül kiemelendő a román Andrei Ionita, aki 2009-ben Várpalotán kapott első díjat, majd 2015-ben megnyerte a Csajkovszkij-gordonkaversenyt.

A leendő művészek fejlődésének fontos állomása ez a verseny. A jelentkezők között a különböző országok legjobbjai érkeznek Várpalotára, akik között sokan országos, nemzetközi versenyek győztesei. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a Popper nemzetközi csellóverseny rangos helyet és szerepet tölt be a nemzetközi versenyek sorában. Ezt nagyon fontos kiemelni, hiszen Európában nemzetközi ifjúsági csellóversenyt csak néhány ország mondhat magáénak. Ez az elismerés köszönhető a rendezvény magas szakmai színvonalának, a nemzetközi zsűri szakértelmének, melynek hírét a versenyre ellátogatók, a versenyzők, illetve a felkészítő tanárok vittek magukkal a világ minden tájára

– emelte ki Szili Gabriella, a verseny igazgatója egy interjúban.

A héttagú nemzetközi zsűri elnöke Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, professor emeritus, tagjai: Benkő Szabolcs csellóművész; Zdzislaw Lapinski csellóművész, professzor, Lengyelország; Kangho Lee csellóművész, professzor, Dél-Korea; Susan Moses csellóművész, professor emerita, USA; Matias de Oliveira Pinto csellóművész, professzor, Németország; Pólus László csellóművész, professzor.

További információk ITT és ITT érhetők el. 

Borítókép: A 2021-es David Popper Nemzetközi Csellóverseny egyik résztvevője (Forrás: Facebook/International Cello Competition 'David Popper' for young cellists)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.