A Magyarságkutató Intézet kamarakiállítása mától látogatható

Múltunk feltárása – Abasártól Mongóliáig címmel nyílt kamarakiállítás a Magyarság Kutatóintézet Andrássy úti székházában.

2023. 10. 11. 15:00
Magyarságkutató Kamara kiállítás
Múltunk feltárása – Abasártól Mongóliáig címmel nyílt kamarakiállítás a Magyarság Kutatóintézet Andrássy úti székházában. Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállítás a 2019 és 2022 közötti önállóan, és a társintézményekkel együtt végzett régészeti feltárásainak az anyagát mutatja be négy vitrinben és tablókon. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója megnyitójában emlékeztetett arra, hogy a Magyarságkutató Intézet azért jött létre, hogy mindazokat a tudományágakat összefogja, amelyek a magyarság, a magyar kultúra magyar identitást meghatározó elemeit tartalmazzák.

A régészet nagyon lényeges ebben az együttműködésben, mert olyan tárgyi emlékeket gyűjt, amelyeket eleink használtak

 – majd hozzátette, hogy a tárgyak, rámutatnak azokra az életformára, amelyek más tudományágak forrásaival nem pótolhatók. Kiemelte az archeogenetika jelentőségét, amely képes megmutatni a származást, az etnikai viszonyokat.

Magyarságkutató Kamara kiállítás
Múltunk feltárása – Abasártól Mongóliáig címmel nyílt kamarakiállítás a Magyarság Kutatóintézet Andrássy úti székházában. Fotó: Bach Máté

 

A Magyarságkutató Intézet főigazgatója hangsúlyozta, hogy az elmúlt években az abasári ásatás során elvégzett munkák olyan eredményekre jutottak, amelyek átírják a kora Árpád-kor és az egyház történetét.

Magyarságkutató Kamara kiállítás
Gábor Emese portrészobrász  által készített arcrekonstrukció. Fotó: Bach Máté

Horváth Ciprián, a Régészeti Kutatóközpont igazgatója beszámolt arról, hogy közel 2000 négyzetméter feltárás történt meg Abasáron, amelynek során több mint 300 temetkezést tártak fel a kutatók, ahonnan különleges leletek is előkerültek. Kiemelte, hogy Abasár mellett Kiskunfélegyházán, a Kiskun Múzeummal együttműködésben végeztek leletmentést, ahol honfoglalás kori temetőt tártak fel. Itt több ruhadísz, illetve gyöngy került elő a sírokból.

Magyarságkutató Kamara kiállítás
A régészeti feltárások leletei is bemutatásra kerülnek. Fotó: Bach Máté

Csornay Boldizsár, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese beszédében kiemelte, hogy a Magyarságkutató Intézet ezen eredményei is partnerségben születtek, és együttműködésben szeretnének tovább dolgozni a hazai és a nemzetközi területeken egyaránt. Kiemelte, hogy mongóliai partnerük is van, aki lehetővé tette azt, hogy a Magyarságkutató Intézet munkatársai Mongóliában is részt vehessenek a feltárásokban. Végezetül pedig hozzátette, hogy a Magyarságkutató Intézet értékteremtő munkában kíván részt venni a következő években is.

A kamarakiállítás október 31-ig látogatható munkanapokon 12:00-16:00 óra között.

 

Borítókép: Múltunk feltárása – Abasártól Mongóliáig címmel nyílt kamarakiállítás a Magyarság Kutatóintézet Andrássy úti székházában (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.