A rendkívüli sorsú felfedező, Benyovszky Móric élete musicalben

A legvidámabb évadot ígéri a Székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János. A társulat két új művészeti munkatárssal bővült: Czukor Balázs rendező és Selmeczi Bea dramaturg csatlakozott a színházhoz. A Pelikán Fészek mint stúdiószínpad továbbra is működik, és hamarosan egy multifunkcionális csarnok is a teátrum rendelkezésére áll zenés nagyszínpadi produkciók előállításához.

2023. 10. 05. 15:00
null
Fotó: CSERTA GABOR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A székesfehérvári évad végének egyik szenzációja lesz az a nagyszabású színpadi musical, amelyet Szikora János rendez Benyovszky Móric világutazó kalandos életéről, teszi mindezt a város által frissen létesített, multifunkcionális csarnokban. A Benyovszky Társaság és a Vörösmarty Színház közös produkciója Benyovszky, a szabadság szerelmese címmel lesz látható.

A darabot Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas, érdemes művész Jókai Mór regénye alapján írta, Nagy Tibor Magnus zenésítette meg, a dalszövegeket pedig Bradányi Iván jegyzi. Benyovszky Móric naplóját halála után több mint száz évvel Jókai Mór fordította le, természetesen a rá jellemző alapossággal, mégis regényes formában. A zenés darab, amelyet már most nemzetközi érdeklődés övez, a Benyovszky Társaság elnöke, G. Németh György ötlete alapján született, aki szinte megszállottan kutatja a rendkívüli sorsú felfedező életét. 

világutazó
Világutazó, felfedező, diplomata, lázadó, tengerész (Forrás: Benyovszky Társaság)


Benyovszkyt sok Európán kívüli nép tiszteletben tartja, mégis leginkább közép-európai világfi életét élte. A lengyelek nagy nemzeti hősüknek tartják, de a szlovákok is mélyen tisztelik. Az előadást a színház igazgatója, Szikora János rendezi, és egyszerre állít majd emléket a kalandvágyó magyar nemesnek, az orosz hadifogolynak, a diplomatának, aki személyesen ismerte Mária Teréziát, XV. Lajost, George Washingtont és Benjamin Franklint. Érdekesség, hogy a felfedezőt Madagaszkáron a bennszülöttek királlyá választották, és a madagaszkári emlékezet máig őrzi emlékét. 

A székesfehérvári teátrum az előző évada nem lehetett teljes, mert sok intézményhez hasonlóan, januárban és februárban gazdasági okok miatt zárva tartott, de a városvezetés azt ígéri, hogy ebben az évadban a leghidegebb hónapokban is nyitva lesznek. A színházba járó hajlandóság annak ellenére nem lankadt, sőt látványosan nőtt, hogy a a megváltozott gazdasági helyzetben a közönségnek jobban meg kell gondolnia kiadásait.

Bagó Bertalan és Szikora János is rendez az új évadban (Fotó: Simon Erika)

A társulat új tagja, Czukor Balázs a Csongor és Tündét rendezi. Koncepciója szerint a fő cél az, hogy Vörösmarty műve könnyen befogadható formában egyformán szóljon mind a felnőtt, mind az ifjú közönséghez. A rendező a múlt évadban A nem félünk a farkastól című kamaradarabot hozta el a Kozák András-stúdióba. A húszéves házasság összes frusztrációját felszínre hozó dráma továbbra is műsoron marad. 

Amint azt korábban megírtuk,

 Bereményi Géza Apacsok című drámáját novemberben láthatja Bagó Bertalan rendezésében a fehérvári közönség.

 A történet az indiánozás hatvanas években indult kultuszát jeleníti meg, a diktatúra titkosszolgálata lehallgatásainak jelenléte mellett. A történet több szálon fut, a rendezői szándéka az volt, hogy a közönség és az alkotók közösen fejtsék meg a fináléban a történetet. A színház fizikai tagozatvezetője, Horváth Csaba a Woyczek zenés változatát rendezi, amelyről megjegyezte, hogy nagy szabadság van az alapanyagban.

Folytatódik a nagy sikerű Beatles.hu Forgács Péter rendezésében, amiben nagyzenekari hangszerelésben szólalnak meg a dallamok, ezek elmesélik, hogyan jutott a beatzene négy zsenije a csúcsra.

A Pelikán Fészek nevű játszóhelyen egyebek mellett folytatódik

 a Petőfi rock című darab, ami 1973-ban íródott neoavantgárd rockopera, bemutatva Petőfi napját, a forradalom kitörését. 

A darab a XXI. századi önkeresés, a privát forradalom szellemiségével átitatva mutatja be 1848 történéseit.

A színház évadának további bemutatói: decemberben David Seidler: A király beszéde színpadi változata Bagó Bertalan rendezésében; Jókai Mór regénye alapján A kőszívű ember fiai új színpadi adaptációja Szikora János rendezésében; Bagó Bertalan rendezi Euripidész: Iphigenia Auliszban című darabját; az évad végén pedig Ray Cooney Ne most, drágám! című bohózatát mutatja be a társulat Czukor Balázs rendezésében.

Borítókép: A társulat idén is számos klasszikust állít színpadra (Forrás: Facebook/Vörömarty Színház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.