A rezsi az egekben, de Petőfi segít

A székesfehérvári Vörösmarty Színház szeptember 5-én tartotta az évadnyitóját. Szikora János, a színház igazgatója és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszélt a színházra váró feladatokról, majd részletet láthattunk a Petőfi-rock című rockoperából.

2022. 09. 06. 6:20
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cser-Palkovics András polgármester a társulathoz szólt, ám mondanivalója a nézőközönséget is érinti. A villamos energia árának emelkedése miatt a színház épületének villanyszámlája 250 millió forinttal nőne meg. A város célja az, hogy a színházban teljes évadot lehessen csinálni, azaz a nézők megkapják az összes előadást, mely a bérletekben szerepel. Ennek érdekében az épület működését januárra és februárra felfüggeszthetik, a színház azonban mint intézmény ebben az esetben is üzemelni fog.

Szikora János, a színház igazgatója szerint nemcsak az új évad, hanem új színházi korszak nyílik meg. Manapság mindenki energiaárakban számol, folytatta Szikora, a színháznak azonban az embert éltető emberi energiá­val is számolni kell. Ezt az energiát manapság a félelem és a harag szennyezi. – Az új színházi korszakban az a felelősségünk, hogyan leszünk képesek tehetségünkhöz méltó színházat csinálni. Olyat, ami miatt eljönnek az emberek, mert a haragot és a félelmet a színház tudja feloldani bennük – mondta Szikora.

A megnyitóbeszédeket követően tizenhat fiatal állt színpadra a Petőfi-rock részletével. Az 1848. március 15-ét megidéző előadás az 1973-ban bemutatott Petőfi napja című neo­avantgárd első magyar rockopera alapján készült, Lőrincz Zsuzsa rendezésében, zenéjének szerzői Paál István és Vági László.

Lőrincz Zsuzsa lapunk kérdésére kiemelte a legfontosabb különbséget az 1973-as ősbemutató és a mai feldolgozás között: – Az eredeti előadás performanszszerű volt. Teljes hossza 18 perc, és addig játszották újra és újra, amíg a közönséget bevonva énekelték el az „Ó szabadság…” kezdetű dalt. A mi előadásunk 1 óra 15 perces, és dramaturgiailag sokkal dúsabb. A szövegkönyvbe csak Petőfi-versek és -naplórészletek kerültek azon belügyminisztériumi jelentések mellé, melyek az eredeti előadásban is szerepeltek.

A darabban tizenéves fiatalok játszanak, a rendező szerint ez az előadás fő pillére: – Engem az érdekelt a rendezésben, hogy Petőfi-korú fiatalokkal dolgozhatok az unásig elcsépeltnek tűnő verseken. Kihozni belőlük, hogy úgy tudják magukból újrafogalmazni ezeket, hogy annak olyan ereje legyen most, mint az 1973-as előadásnak volt akkori körülmények között. A szabadságvágy nem lehet elcsépelt dolog. Tizenhat fiatal játszik, zenélnek, egyénileg beszélnek saját szabadságvágyukról. Azt akartam, hogy tizenhat Petőfit lássunk, hogy világossá váljon, hogy mindenki Petőfi.

A Petőfi-rockban nincsenek a megszokott értelemben szerepek. Monori Dominik, aki Petőfi Sándort alakítja, így foglalta össze Petőfi jelképességét: – Nincs kimondva, hogy Petőfi. Nincsenek nevesített szerepek, mindenki Petőfi és Besúgó is. Mi sokan vagyunk Petőfik. Egy emberként vagyunk Petőfi, nem Petőfit játsszuk, hanem azt testesítjük meg, amit Petőfi képviselt, azaz az 1848-as forradalom törekvé­seit, az eszközöket, amivel Petőfiék a tömeget maguk mellé állítják.

A Császár szerepét játszó Jónás Szabolcs elmondta: – Az az előadás különlegessége, hogy bár a Császárt játszom, de bizonyos részben támogatom Petőfi forradalmi terveit. Amikor Császárként vagyok jelen, az elején vicces karakter vagyok, de aztán kiderül, a Császár fél a forradalomtól, el akar bújni. Ahogy a besúgók félnek a Császártól, ő ugyanúgy fél valamitől: a megfelelési kényszertől. Próbál megfelelni az alattvalóknak, miközben fél a forradalomtól.

Unger Vanda Rebeka alakítja a Besúgót. – A Besúgó nem pozitív karakter. De nem teljesen negatívra szeretném megformálni; én a Császárral nem szeretnék egyetérteni, én Petőfiék­kel szeretnék egyetérteni – avatott be abba, hogyan formálta saját magára a szerepet.

A bemutatott részlet magával ragadóan energikus, egyben megható volt. Szikora János így összegezte a fő üzenetet: – Az emberben lévő elementáris szabadságvágyat soha semmi ki nem irthatja.

A Petőfi-rock első előadása szeptem­ber 29-én lesz a Pelikán Fészekben.

Borítókép: A székesfehérvári Vörösmarty Színház rockoperájában tizenéves fiatalok játszanak (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.