Borbély Szilárdra emlékeznek Debrecenben

Borbély Szilárd József Attila-díjas magyar költő és író 2014-ben, ötvenéves korában hunyt el, idén november 1-jén ünnepelné hatvanadik születésnapját. Ebből az alkalomból a Békás-tó partján mécsesgyújtással, valamint a verseinek felolvasásával adóznak az író emléke előtt.

Forrás: dehir.hu2023. 10. 23. 21:30
Borbély Szilárd író
Forrás: Facebook/Könyves Magazin online
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szomorúság, komorság jellemzi Borbély Szilárd világát, ennek jegyében született meg a regény, amely „eldurvult, mindenből kiábrándult emberi lények mélyvilági passiójaként” jellemzett. A szerző erkölcsi kötelességének tartotta megírni a fikciós, de személyes emlékekre támaszkodó írást, azért, mert neki sikerült otthagynia ezt a világot 

– mondta el Jankovics József irodalomtörténész 2014 januárjában, amikor az író átvette a Mészöly Miklós-díjat. A szakember szerint az elismerést odaítélő bizottság soha nem látott egyetértésre jutott azzal az általános szakmai vélekedéssel, hogy az előző időszak legkiválóbb regénye a Nincstelenek, amellyel szerzője berobbant a magyar irodalom élvonalába, olvasható a Dehír cikkében.

A mások mellett a József Attila-díjat, a Csokonai Vitéz Mihály-díjat és az Alföld-díjat is elnyert író idén novemberben lenne 60 éves.

Születésének kerek évfordulója alkalmából közös megemlékezésre várják a tisztelőit október 31-én 16 órától a Békás-tónál, ahol április óta a Borbély Szilárd-emlékpont is áll a tó délnyugati partszakaszán.

Borbély Szilárd Fehérgyarmaton született 1963 novemberében, 1989-ben kapott diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, később itt kezdett tanítani, haláláig a Debreceni Egyetem oktatója volt. Mint a cikkből kiderül, a kortárs irodalom legsikeresebb debreceni szerzője volt: a Nincstelenek című 2013-as regénye szinte minden irodalmi toplistán az élen végzett; a szakma és a közönség szerint sem született ennél jobb könyv 2013-ban Magyarországon. 

A klasszikus magyar irodalom kutatójaként is ismert Borbély Szilárdnak 1988-tól napjainkig közel húsz, többségében lírai kötete jelent meg. 

A közönség színpadi szerzőként is ismerhette, a debreceni Csokonai Színház több darabját, drámáját bemutatta, köztük a Halotti pompa című verseskötet alapján készült színdarabot is.

Borítókép: Borbély Szilárd (Forrás: Facebook/Könyves Magazin online)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.