Cigányprímás-találkozó Mohácson

A magyarországi cigányság gazdag hagyományának, kultúrájának szélesebb körben történő megismertetése szándékával tartják ma Mohácson a VIII. Kárpát-medencei cigányprímások és zenekarok fesztiváljának nyitónapját Boros Lajos prímáskirály és Peti Kovács István (Cini) emlékére.

Forrás: bama.hu2023. 10. 14. 19:00
null
20230514 Veszprém Papirkutya bisztróban, East Gipsy Band koncert. Fotó: Nagy Lajos NL Veszprém Megyei Napló Fotó: Nagy Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi cigányság több száz éves, egyes források szerint az 1300-as évekig visszanyúló története során a muzsikus cigányok mindig is meghatározó szerepet töltöttek be a népcsoport életében. Czinka Panna, Rigó Jancsi vagy Bihari Mihály nevét még ma is különös tisztelettel emlegeti az utókor. Napjainkban is szép számmal akadnak, akik továbbviszik e gazdag zenei örökséget: elegendő, ha a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar nevét említjük.

Nos, abban a reményben tartjuk meg ismét fesztiválunkat, hogy az érdeklődő közönség „házát is lengje körül” a cigány kultúra, ismerje meg annak sokszínűségét, egyedi színeit, a magyar kultúra egészét gazdagító kincsestárát

 – fogalmazott korábban Raduly József, a fesztivál rendező-igazgatója. A rendezvény amellett, hogy a zenét, a muzsikát állítja középpontba, szélesebb körben is igyekszik ízelítőt adni a roma kultúrából. A cigány festőművészek kiállítása és a gasztronómiai programok mellett makettekkel mutatják be a romák vándorlását.

Fellépnek: Bondor Erika hegedűművész, szólista (műsorvezető), Sárközi Lajos, ifj. Sárközi Lajos, Lakatos Miklós, Puka Károly, Balogh Dezső, Tolnai András, Rupa Ilona, Erdős Melinda, Bokor János, „Sukár” Cigány Táncegyüttes (koreográfus: Szecső Kovács Zoltán), Mohácsi Tambura Cigányzenekar, Oláh Imre és Cigányzenekara, Alba Regia Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese Bondor Erika vezetésével, RAJ Nemzeti Cigány Művészegyüttes Zenekara.

Borítókép: East Gipsy Band-koncert Veszprémben a Papírkutya bisztróban (Fotó:  Veszprém Megyei Napló / Nagy Lajos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.