Csontváry: Levante, Nápolytól Jeruzsálemig a napút jegyében

Csontváry: Levante címmel láthatjuk a Zene Háza Hangdómjában azt az utazást, amelyben négy jelenet és tizenkét Csontváry-festmény elevenedik meg nyolc zenemű kíséretében, ízelítőt adva a festőművész egyedi ábrázolásmódjából. „Ismerem az utat, amerre mennem kell. Ismerem a szellemi hatalmat, világteremtő energiát, mellyel számolnom kell, semmi kétség, hogy egy még legjobb világrészbe kerülünk s kiapaszthatatlan szépségekben gyönyörködünk”– írta önéletrajzában Csontváry Kosztka Tivadar, és a Hangdóm különleges terében, a kényelmes babzsák fotelből átélve megértjük, mit jelentenek idézett sorai, amelyeket az 1910-es évek derekán vetett papírra a látnok festő.

2023. 10. 06. 20:00
Csontváry
Fotó: Szatlo Gabor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nápolyi öbölben található Castellammare városától, Athénon, majd Jeruzsálemen keresztül, Baalbek hatezer éves cédrusáig kalandozunk a művésszel. Csontváry monumentális képei, mesteri ecsetkezelése, a lélek erejétől izzó színei most a Magyar Zene Háza Hangdómjában varázsolják el a látogatót. A terem adottságainak köszönhetően – hiszen a dóm-kupola hangokat ad ki és egyben vetítővászon is – még nagyobb intenzitással, még közelebb hozza hozzánk Csontváry látomásszerű világát. A tér közepén ülve, a képeket nézve megelevenedik a hangzó világ, benne a természet hangjai és a komponált zene. Egyedülálló alkotás, amelynek határtalanok a lehetőségei. 

Csontváry
Csontváry festményének  vetített képét nézik a látogatók (Fotó: BrainBar)

Csontváry művészete

A Zene Háza honlapján a következőt olvashatjuk a művészről: „Látvány vagy látomás? Sokan feltették már ezt a kérdést Csontváry Kosztka Tivadar festményei láttán. A magyar művészettörténetben egészen egyedinek és különcnek tartott művész képei senkit sem hagynak közömbösen. Festői zsenialitása, saját maga által is táplált mítosza, miszerint egy égi kinyilatkoztatást hallott: Te leszel a világ legnagyobb plein air festője, nagyobb Raffaelnél! – meghatározta egész művészetét. Rajongott Raffaello és Munkácsy Mihály műveiért, Münchenben Hollósy Simon festőiskolájában, majd a párizsi Julian akadémián képezte magát, hogy végül kialakítsa senkivel nem összetéveszthető «csontvárys» stílusát. 

A soha nem látott tájakkal ébren tartott álmok, s az éghez irányított valóság, az élő természet szürrealizmusba hajló ábrázolása művészetének egyik kulcsa. A naputat, a nagy motívumot és a misztikumot kereste és úgy vélte, ezt csakis keleten, a Levante országaiban találhatja meg. 

A XX. század fordulóján több utazást is tett az Olaszországtól keletre eső tartományokba, követve az egyre népszerűbb ázsiai turistautak vonalát. Athén, Konstantinápoly, Baalbek, Damaskus, Nazaret, Jerusalem, Kairo – egy 1901-ben kiadott berlini bedekker címlapjának felsorolása a festő ihlető helyszíneinek szinte teljes katalógusát nyújtja.”

A művész ismert és kevésbé ismert képeit láthatjuk ezen az utazáson, amelyeket az egyes helyszínekhez kötődve nagy nevű magyar és külföldi előadók által írt és előadott szerzemények kísérnek.

Az olasz Faraualla és a Fratelli Mancuso canzonéit, Varga Veronika és a Esperia zenekar népszerű rebetikója követi, majd Jordi Savall és a Faran Ensemble idézi meg Jeruzsálemet, végül Dhafer Youssef és Kalamár Ádám éteri zenéje zárja a kört. Az 1907-ben festett Magányos cédrus című festményével zárul a vetítés, amely talán a legismertebb műve.

A produkcióról

A festmények adaptációja és animáció: Miss Virgács (Németh Nikolett) 

Sound design: Kalamár Ádám, Lovász Ákos 

Zenei válogatás és művészeti vezető: Erdőháti Melinda

Mandli Vazul, Tóth Péter, Jordi Savall, Matteo Silva, Roy Smila, Varga Veronika, Dhafer Youssef, Szépművészeti múzeum

Az alkotás létrejöttét a Budapest Airport Zrt. támogatta

Borítókép: Csontváry festményei a Hangdómban (Fotó: BrainBar)


 

 


 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.