Múzeumi ősz Debrecenben

A debreceni múzeumban nemrég nyílt meg a sisakkiállítás, amely e fejet védő katonai tárgyakból mutat meg néhányat a Déri Frigyes gyűjteményből. A Kultúrkorty elnevezésű sorozat már a Déri Múzeum közös projektje a Modemmel. Lényege, hogy összekapcsolja a műtárgyak szemlélése és a bor által létrejövő élvezeteket.

2023. 10. 31. 9:30
A Déri Múzeum varég sisakja
A Déri Múzeum varég sisakja Forrás: Déri Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Déri Múzeumban bemutatott sisakok közül a legrégibb a Kr. előtt 600 és 525 között az archaikus korban készült, a korinthoszi sisakok alcsoportjába, a Myrosba tartozó fejvédő. A második legrégebbi a hellenisztikus korban Kr. előtt 300 körül rézlemezből kalapált trák-frígiai típusú sisak. Mindkettőt a görög gyalogosok viselték, előbbit talán a spártaiak, az utóbbit meg a makedónok. 

A Déri Múzeum alapkő letétele 1923. szeptember 23-án.
A Déri Múzeum idén ünnepli századik évfordulóját. Fotó: Déri Múzeum

A harmadik sisak északabbra készült a Kr. előtti harmadik évszázadban: egy Montefortino típusú kelta vassisak, bronzelemekkel és vörös zománccal díszített sisakgombbal. A negyedik már a második évezred küszöbén készült: a híres aranyozott, gazdagon díszített varég sisak. Erről nem tudni, hogyan és mikor került a múzeum birtokába és már korábban is bemutatták a Déri magyarok és vikingek kapcsolatát feldolgozó kiállításon. 

A sisakok január 21-ig láthatók a múzeumban, ahol a katalógusban mindegyikük pontos történetét olvashatják a látogatók.

A múzeum ősz rendezvénye volt még a híres debreceni gyógyszertárról, az Arany Egyszarvúról szóló, múmiapor és varázskő című előadás a Cívisek világa kiállításban. A résztvevők a korabeli patikaszereken kívül a gyógyteákkal is megismerkedhettek.

A Kultúrkorty elnevezésű sorozat közös munka a Modemmel. Lényege, hogy összekapcsolja a műtárgyak szemlélése és a bor által létrejövő élvezeteket.

 Az első kortyokat még tavasszal hajthatták le az résztvevők, mindegyik estén másféle borvidék nedűit kóstolgathatták. A bor igazi szezonja viszont az ősz.

Az első, ebben az évszakban lezajlott rendezvény a Déri Múzeumban kezdődött, ahol pénztörténeti társasjátékot játszhattak a résztvevők. Jelezve talán, hogy a jó bor bizony pénzbe kerül. Ezek után átvándoroltak a 93 éves épület tőszomszédságában lévő 17 éves Modembe. Itt bekukkanthattak az intézmény rejtett oldalaiba, megnézték Esterházy Marcell  Timelines című tárlatát. Közben kortyoltak azokból a borokból, amelyeket szakavatott borászok mutattak be, ezúttal a burgenlandi és soproni borvidékről. 

A Modemnél maradva: a kultúrkortyok lehajthatók lesznek még november 9-én, 16-án és 23-án is.

 A Dériben pedig rábukkanhatnak a föld mélyéről származó értékes újkőkori leletekre.  Megismerhetik az Erdély művészete a két világháború között című kiállítást és az erdélyi pénzgyűjteményeket is. A Modemben pedig más kiállítások műhelytitkai is lelepleződnek Műtárgyak Tourban és a Vonal mentén. A borkínálatba bekapcsolódik a balatoni és a pannon borrégió is.

 

Borítókép: A múzeum díszes varég sisakja (Fotó: Déri Múzeum)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.