Félúton a járvány és a háború között

Hogyan írta felül a járvány és a történelem a Pekingbe, majd Kijevbe készülő artistaosztály terveit, és mit jelentett az ukrán művészeti képzés a fiataloknak? Többek között erről szól a Cirkusztestvérek, amelyet a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon vetítettek először, és a tervek szerint hamarosan nyilvánosan is látható lesz.

2023. 10. 26. 19:00
A háború miatt nem utaztak tovább az artisták
Fotó: FP Films
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ eredeti terve szerint egy artistaosztályt készítettek volna fel Pekingben, a járvány azonban ezt a tervet  keresztbe húzta. 

Világhírű ukrán mesterek tanították őket Ukrajnában a háború előtt
Világhírű ukrán mesterek tanították őket Ukrajnában a háború előtt. Forrás: FP Films


Halász Glória filmrendező akkor kezdett foglalkozni a fiatalokkal, amikor még Magyarországon készültek a nagy útra, ezért összeköltöztek. Mivel az utazás 2020 elejére esett, ezért a pekingi út lehetősége és a projekt teljesen elbizonytalanodott, a dokumentumfilm így ezt a sorszerű, sok újra tervezéssel járó utat követi nyomon. 
– Végigkísérjük, ahogyan integrálódnak és a Kijevi Cirkuszművészeti Akadémia világhírű  ukrán mesterei órákat tartanak nekik. Két évet forgattam velük, és a film arra mutatott rá, hogy nem mindig a cél a fontos, hanem önmagában az, hogy létrejöjjön az az út, amit megteszünk. 

Izgalmas volt látni, ahogyan személyiségükben is felnőttek ezalatt

 – fogalmazott lapunk megkeresésére a rendező. 


A háborúig nem jutott el a film, de mivel a tragikus fordulat éppen a hazaérkezésük után következett be, ezért mintegy epilógusként megemlékezik erről is. A CineFesten bemutatott alkotást a tervek szerint nyilvános vetítéseken is bemutatják majd. 

 

A szinopszis szerint a Baross Imre Artistaképző Akadémia 12–14 éves diákjai bármit feladnának az álmuk valóra váltásáért. Napról napra túllépnek saját fizikai és lelki határaikon, készek elhagyni családjukat és barátaikat, az otthonuktól távol új életet kezdeni. De úgy tűnik, hogy egy nem várt akadály, a világot megbénító Covid-járvány ellehetetleníti az utazást. A diákok végül a Kijevi Cirkuszművészeti Akadémián tölthetnek el egy szemesztert, ezzel bepillantást kapnak egy olyan világba, amelyet néhány hónap múlva darabjaira tör a háború.


A Nemzeti Filmintézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával készült dokumentumfilm rendezőjének, Halász Glóriának többek között olyan filmek fűződnek nevéhez, mint a Dr. Lala, a Mi ez a cirkusz?, a Három tánc, az Alla Zingara vagy az ENSZ filmfesztiválján fődíjat nyert Rupa butikja.

Borítókép: Jelenet a filmből (Forrás :FP Films)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.