Háromszáz éves japán értékőrző módszer

Egy olyan futóöltésekből álló varrási technikáról van szó, amelyet a textíliák megerősítésére, foltozására használtak, és amely a szegényebbek lakta vidékeken alakult ki Japánban, még az Edo-korszak idején. Úgy tűnik, hogy ma ez akár a hulladékfelhasználás és a fenntarthatóság kreatív módszerévé is válhat: minderről szakemberek mondják el véleményüket.

Forrás: BBC2023. 10. 16. 11:00
Woman,Hands,Sewing,Running,Stitch,Blue,Fabric.,Traditional,Japanese,Sewing
1535093489 Fotó: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újrahasznosítási technika annak kapcsán került most reflektorfénybe, hogy az év elején, február 20-án ért véget a Metropolitan Museumban a Kimono Style kiállítás, melynek látogatói a japán kézművesség lenyűgöző példájának lehettek szemtanúi. Az itt kiállított, úgynevezett halászkabát (donza) az 1800-as évek végéről származik, és ezzel a különleges módszerrel dolgoztak rajta. A szasikó szó apró szúrásokat jelent, és a Japán északi részére csak igen későn érkező pamutdarabok összeöltögetését jelenti – az ily módon összevarrt darabokból készült steppelt ruha volt a boro, amely melegen tartotta viselőjét.

Sashiko Jacket second half of the 19th century Japan Sashiko is a quilting technique that uses a running stitch to reinf
Szasikó-technikával varrt férfihalászkabát a Meidzsi-korszakból. Fotó: Reuters

Ez utóbbiról Katie Tregidden beszél, aki kézműves és dizájnszakíró, és az idei Design for Planet fesztivál vendégei közt szerepel, akárcsak Madeleine Michell, a brit slow-fashion divatmárka képviselője. Mindketten lelkes hívei a ruhajavításnak. Ez a fesztivál idén a világ egyik legfenntarthatóbb épületében, a Kelet-angliai Egyetem Vállalkozási Központjában zajlik október 17. és 18. között. A fesztivál célja, hogy az ökológiai krízis és az éghajlatváltozás kapcsán mozgósítsa a brit tervezők közösségét.

A londoni V&A és a Hove Museum of Creativity az Egyesült Királyság azon helyszínei közé tartozik, ahol a közelmúltban szasikó-műhelyeket nyitottak. Az Egyesült Államokban az Upcycle Stitches (Fenntartható Öltések) csapatának tagja, Atsushi Futatsuya személyes szasikó-műhelyt működtet. A divatvilágban pedig a luxusmárkák közül a japán Kenzo is előszeretettel alkalmazza ezt a technikát: még a Target parka bélésein is felhasználják, valamint pulóverek és kapucnik esetében is, hogy stílusossá alakítsák ezeket. 

Több megszólaló mellett Hannah Porter kötöttáru-tervező is kiemeli, hogy most minden eddiginél nagyobb hangsúlyt helyeznek a javításra.

Az emberek egyre tudatosabbak, ha a ruháik gondozásáról van szó. A fenntarthatóság szemlélete a ruhaipar különböző szegmenseire vonatkozik, az anyagok figyelembevételétől egészen odáig, hogy a ruhát ki és és hol készítette. A szasikó nevű japán módszer egy gyönyörű ősi mesterség, melyet az emberek szívesen sajátítanak el, hogy ruháikat ezzel izgalmasabbá és egyénibbé alakítsák. Kezdőknek is javasolható, így kiváló lehetőséget ad rá, hogy az emberek egy tanfolyam során megtanulják és közben hozzájuk hasonlóan gondolkodókkal együtt töltsék az időt.

magyarázza Hannah Porter a BBC cikkében.

A cikkben rövid szöveges ismertető, valamint egy videós ajánló is segít megismerni a szasikó-módszer alapjait, történetét és hagyományait mindazoknak, akiknek felkeltette érdeklődését ez a különleges, értékőrző technika.

Borítókép: Szép és finom megoldásokat eredményez ez az öltési módszer (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.