Józsa Judit alkotásaival gazdagodott a Magyarságkutató Intézet

Józsa Judit kerámikus, művészettörténész három szobrát adta át a Magyarságkutató Intézet számára. A művészről és munkáiról Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója beszélt az Első kézből legújabb adásában.

Forrás: Magyarságkutató Intézet2023. 10. 14. 8:00
Józsa Judit és Kásler Miklós
Józsa Judit és a Kásler Miklós a Magyarságkutató Intézetben Forrás: Magyarságkutató Intézet (MKI)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Józsa Judit varázslása abban áll, hogy az ősi magyar érzésvilágot, a magyar motívumokat, a hit motívumait rendkívül magas művészeti színvonalon jeleníti meg – mondta Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke az Első kézből című videó interjúsorozat legújabb adásában.

Józsa Judit alkotása
Józsa Judit műalkotása, a Magyar írásbeliség – Rovásírás (Fotó: Magyarságkutató Intézet)

 

Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész nemrég a Magyar örökség címet viselő kiállítási anyagának három remekművét adta át ünnepélyes keretek között a Magyarságkutató Intézet számára. 

A műalkotások címe a Magyar erények keresztje, a Magyar írásbeliség – Rovásírás és a Magyar nyelv – Anyanyelv.

Kásler Miklós főigazgató kifejtette, hogy nagyra becsüli a legendás korondi keramikus családból származó művésznőt. 

Józsa Judit és a Kásler Miklós a Magyarságkutató Intézetben
Magyar erények keresztje (Fotó: Magyarságkutató Intézet)

 

Józsa Judit alkotásai mélyen gyökereznek

 

A főigazgató kitért Aquinói Tamás eszmetörténetének fontosságára a magyar nép jellemvonásai szempontjából, akinek tanai megjelennek Józsa Judit munkásságában is. 

Számomra Aquinói Tamás azért rendkívül lényeges, mert abban az időszakban, amikor az emberek gondolkodása, érzésvilága változni kezdett, olyan arányt alakított ki az érzékenység és az ész szerepe között, amely mintaszerű volt. Nagyon hosszú időn keresztül befolyásolta az emberek gondolkodását, a létező legjobb módon és legjobb irányban.

– fogalmazott Kásler Miklós. A főigazgató kiemelte Józsa Judit a Magyar erények keresztje című munkáját, amelyben örök érvényű erényeket ábrázolt. Ezen erények nemcsak az akkori kor emberének szóltak, hanem ugyanolyan fontosak – ha nem fontosabbak – napjainkban, amikor hajlamosak vagyunk szem elől téveszteni és elfelejteni azokat az értékeket, amelyeket őseink évszázadok alatt alakítottak ki, és a szerint éltek.

Eleink a szeretetből vezették le az emberi életnek az értelmét, és a szeretetből vezették le az összes többi erényt. 

– Ez Józsa Judit műalkotásának legfontosabb gondolata, amit meg akart jeleníteni, és ezt tökéletes, nagyon magas művészi színvonalon meg is tette – mondta a főigazgató, aki hálás, hogy a szobrász három fontos művének a Magyarságkutató Intézet adhat otthont. 

Borítókép: Józsa Judit és Kásler Miklós a Magyarságkutató Intézetben (Fotó: Magyarságkutató Intézet)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.