Zseniális kortárs designer munkáit állítja ki az Iparművészeti Múzeum

Megnyílt az Iparművészeti Múzeum legújabb időszaki kiállítása a Ráth-villában, a Körforgásban: Buliash Todaeva. A megnyitón személyesen is részt vett az orosz–kalmük származású, jelenleg Franciaországban élő alkotó, a Körforgásban-sorozat hatodik designere, valamint a Kaliforniában élő Szilvássy István formatervező is.

2023. 10. 07. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múzeum kortárs design gyűjteményének vezetője, Horváth Judit, a kiállítássorozat kurátora a projekt előtt mindig arra kéri az alkotókat, hogy az Iparművészeti gyűjteményéből válasszanak tárgyat vagy tárgycsoportot, amely ihletet ad egy új design létrehozásához. A friss alkotás pedig bekerül a múzeum kollekciójába. Polgár Judit nemzetközi nagymesterrel, minden idők legjobb női sakkozójával közösen nyitotta meg a tárlatot Horváth Judit, a kurátor ugyanis olyan nőt akart felkérni erre, akinek az egész pályáját az autoritáson való felülemelkedés jellemzi.

Buliash Todaeva is választott műtárgyat az Iparművészeti Múzeum kincsei közül (Forrás: Facebook/Iparművészeti Múzeum)

Az Iparművészeti Múzeum Körforgásban című kiállítássorozatának hatodik résztvevője, Todaeva a hatvanas–hetvenes évek fordulójáról származó piros lakktáskát, valamint Szilvássy István 1985-ben készült, öt darabból álló Kentaur-bútorcsaládjából a karosszéket és az asztalt választotta. E tárgyak a hidegháború Magyarországán keletkeztek, abban az időben, amikor a magyar ipar legnagyobb részben szovjet exportra dolgozott, ahogy az a gyár is, ahol a kiválasztott táska feltehetőleg készült. Belőlük inspirálódva négy közepes és négy kisebb méretű táskát tervezett, amelyek pántjára a „mi változzunk, ne az éghajlat” szlogent választotta. 

A tárlat eredetileg 2022 márciusában nyílt volna meg, de amikor egy hónappal korábban az oroszok bevonultak Ukrajnába, jobbnak tartották ezt az eseményt elnapolni.

A projektet még Moszkvában kezdte Buliash, de a háború kitörése után hamarosan Franciaországba költözött, Saint-Étienne-ben egy év alatt elvégzett egy mesterszakot. A múzeum vezetése úgy döntött, a 2023-as Budapest Design Week alatt bemutatja az elkészült anyagot, az újrahasznosított anyagból készült doboz- és övtáskákat – a háború tragikus hatásait is beépítve.

Az alkotó a fenntartható designszemlélet híve. Fontos számára, hogy a környezetünket veszélyeztető hulladékot alapanyagként felhasználja, és olyan tárgyakat tervezzen, amelyeknél már a tervezés első szakaszában megjelenik az a szempont, hogy a születő tárgy minél kevésbé terhelje a környezetet. Tehát figyelembe veszi, hogy mekkora lesz a tárgy ökológiai lábnyoma. Társadalmi szempontból is igyekszik újragondolni azokat a problémákat, amelyeket a design- és divatipar okoz. Munkájával olyan tárgyakat hoz létre, amelyek új technológiákkal, vizuális eszközökkel, illetve a kisszériás gyártás révén nemcsak regionális identitást hordoznak, de társadalmi hatással is bírnak.

A kiállítás katalógusát egy javítással adja közre a kortárs design főosztály, amely jelzi: a háború milyen folyamatokat indíthat el egy művész életében. A kísérőprogramok közül e hétvégén különösen izgalmasnak ígérkezik Buliash Todaeva szombat délután 16 órakor kezdődő, angol nyelvű tárlatvezetése, valamint a Szilvássy Istvánnal közös előadásuk vasárnap 16 órától – szintén angol nyelven. A későbbiekben több olyan program is várható, amely a recycling szemlélet erősítésére törekszik: november 4-én ökoruhatárat lehet készíteni újrahasznosítható anyagokból a múzeum családi programján, november 25-én rendhagyó kémiaóra lesz a PVC-től a PLA-ig címmel. A december 2-i családi napon doboztáskát lehet készíteni, a magyar nyelvű tárlatvezetéseket pedig szombatonként 16 órától tartja a kiállítás kurátora. 

A programokra a www.linktr.ee/iparmuveszeti oldalon lehet regisztrálni jegyvásárlással. A kiállítás 2024. január 7-ig látogatható.

Borítókép: A megnyitón személyesen is részt vett az orosz–kalmük származású alkotó (Forrás: Facebook/Iparművészeti Múzeum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.