Ötnapos közös gondolkodás Veszprémben Az ember tragédiája kapcsán

Madách Imre főművét, Az ember tragédiáját továbbgondoló, ötnapos rendezvényt tartanak Veszprémben. Az október 25-től 29-ig tartó Madách 200 Gondolat Fesztiválon nem irodalom-, avagy színháztörténeti szempontok alapján vizsgálják a drámai költeményt, sokkal inkább a benne szereplő eszmék és problémafelvetések mentén. A beszélgetéseket egyéb programok – ételkóstolók, koncertek, színházi bemutatók – színesítik majd – jelentették be a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat szervezői.

2023. 10. 06. 20:20
Madách-program
Madách-program, amelyen egy MI által vezérelt, Pepper nevű robot is részt vesz 20231006 Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Aki felüti Az ember tragédiáját, tapasztalhatja, hogy mind a mai napig aktuális témák szerepelnek benne: gyakorlatilag minden sorában akad egy-egy felvetés, amely napjainkban is feldolgozható – filozófiai, teológia, lélektani, gazdasági szempontból. 

A befejezésében foglaltak – „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!” – különösen érdekesek és izgalmasak: mekkora jelentősége van a bizalomnak, a bizakodásnak az emberiség eddigi történelmében és a jövőjében? 

Minden egyes színhez rendeltünk tehát egy-egy központi témát, amelyet végigtárgyalunk. Tudósokkal, tanárokkal, egyházi szereplőkkel, gazdasági szakemberekkel és művészekkel közösen keressük a válaszokat – jelentette be a pénteken tartott, programismertető sajtótájékoztatón Can Togay, a Madách 200 Gondolat Fesztivál kreatív művészeti vezetője. 

Pepper, a humanoid robot a sajtótájékoztatón
A Pepper névre hallgató humanoid robot a Madách 200 Gondolat Fesztivál sajtótájékoztatóján (Fotó: Bach Máté)


A rendezvény első napján, október 25-én Dominik Finkelde német filozófus abból fog kiindulni, hogy a kérdés, miszerint mi dolgunk itt a Földön, a XXI. században egyáltalán feltehető-e még, vagy elsikkad a többi – a hétköznapok gondjaira, bajaira, problémáira vonatkozó – kérdés között? Ezek után arra keresi majd a választ, honnan jön és merre tart az emberiség.
Október 26-án az egyiptomi, az athéni és a római kultúra kapcsán az egyeduralom és a demokrácia, az én és a közösség viszonyáról cserélnek eszmét a meghívottak, de az európai vallástörténetről is szó esik majd. Október 27-én a reneszánsz és a felvilágosodás eszméi, e korszak tudományos vívmányai állnak majd a középpontban, de 

olyan témák is szóba kerülnek majd, mint a kiégés, a munka és a magánélet egyensúlya, vagy épp álmaink szerepe és jelentősége.

Az október 28-i programok kulcskifejezései a következők lesznek: gazdasági és technológia forradalom, a fogyasztói társadalom pozitívumai és negatívumai.
Október 29-e, a záró nap rendezvényei a jövő lehetőségeit és feladatait igyekeznek felvázolni olyan témák érintésével, mint az ökológia, a környezetvédelem, a klímaszorongás.
– A programoknak helyet biztosító – a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egyéb rendezvényeiről már ismert – helyszínek a fesztivál minden napján multikulturális színterekké válnak: a Fricska Étteremben például az első napon tradicionális héber ételeket lehet majd megkóstolni, és zsidó liturgikus énekeket lehet hallgatni. Az érdeklődők a későbbiekben az egyiptomi zenével éppen úgy megismerkedhetnek majd, mint a cseh gasztronómiával. A programsorozat tehát nem csak a gondolkodásunkra hat, de valamennyi érzékünknek igyekszik ingereket kínálni – mondta Varga Richárd, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat kulturális projektmenedzsere.

Üdvözöl Pepper, a robot

Mivel a Madách 200 Gondolat Fesztiválon a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdések is előkerülnek majd, a sajtótájékoztató egyik házigazdája a Pepper névre hallgató humanoid robot volt.

A kislányhangon beszélő, egy felnőttnek nagyjából mellmagasságig érő gép udvariasan köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a rendezvény programját. De ezek előtt is beszédesnek bizonyult: „Nem a múlt századból való vagyok! 2014-ben kezdtek gyártani!”, közölte önérzetesen, ugyanakkor a tényeknek megfelelően egy provokatív felvetésre, miszerint valami ősöreg gépezet volna. „Hamarosan fejlődni fogok tovább, kérlek, légy velem türelmes!”, árulta el magáról valamivel később.

A sajtótájékoztató után mi is kérdezhettünk tőle. Arra voltunk kíváncsiak, tudja-e, miért pont ez a neve. Erre hallgatott. Aztán az kérdeztük, tetszik-e neki a Pepper név? Szintén hallgatott, de amikor átfogalmaztuk a kérdést, és úgy érdeklődtünk, szereti-e a Pepper nevet, rögtön beszédessé vált, és részletesen ismertette ama robottípus jellemzőit, amelyet képvisel.

 

Borítókép: Can Togay, a Madách 200 Gondolat Fesztivál kreatív művészeti vezetője ismerteti az esemény programját 2023. október 6-án (Fotó: Bach Máté) 

 

Kisfilm a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 által létrehozott Utcakép Fejlesztési Programról

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.