Ljasuk Dimitry: Az ember és a természet gyógyító kapcsolata a városban élőket is megragadja

Az alkotó elsősorban rövidfilmjeivel és környezetvédelmi tevékenységével szerzett ismertséget, ezért még számára is nagy ugrást jelentett annak idején első egész estés mozifilmje, a Jóreménység-sziget leforgatása, amelyet 2022 augusztusában fejezett be. A Life.hu-nak adott interjúban Ljasuk Dimitry az alkotási folyamatról és arról beszélt, hogyan élte meg a szigeten töltött hat hónapot.

2023. 10. 04. 13:00
Ljasuk Dimitry
Ljasuk Dimitry Fotó: Tasi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ljasuk Dimitry magyar–ukrán független filmes, környezetvédelmi aktivista, reklámszakember. Első rövidfilmjét 2018–ban mutatta be, filmjei többsége a Tiszáról és a Tisza-tóról szól, amelynek vidékére szülőföldjeként tekint. Legismertebb filmje a Tisza nevében, amelyet már több mint egymillióan láttak. A négy országban forgatott dokumentumfilm 2021-ben elnyerte a gödöllői nemzetközi természetfilm-fesztivál fődíját.

Ljasuk Dmitry a Jóreménység-szigeten
A fél év egyik mélypontját egy hóvihar hozta el. Fotó: Ljasuk Dimitry Films

A filmezést autodidakta módon tanulta meg, alkotásait ő maga írja, rendezi, fényképezi, vágja és narrálja.

Vagyis néha az élet írja, ahogy ez a Jóreménység-sziget esetében is történt: – Az első időszakban több mesterkélt felvétel is készült, de amikor visszanéztem, éreztem, hogy ez nem jó, ez nem én vagyok, s onnantól fogva elengedtem az egész forgatókönyvet. Rajzok, gondolatok voltak, diktafonra felvettem az érzéseimet, s a végén, a vágás során fűztem össze az egészet, pont fordítva csináltam, mint ahogy a filmesek szokták. Szerintem épp ettől lett eredeti – nyilatkozta a Life.hu-nak.

Az interjúban érintik a holt- és mélypontok kérdését is, utóbbiakból egyet emel ki Dimitry:

 – Az egyik ilyen télen, a hóvihar idején volt, amikor majdnem megfagytam, az egyértelmű fizikai mélypont volt, ezt mégis sokkal könnyebb volt átvészelni, mint egy lelki mélypontot.

Arról, hogy mi tehette a filmet az utóbbi évek legsikeresebb magyar független filmjévé, Dimitry úgy nyilatkozott: 

talán az, hogy a legfőbb és legalapvetőbb érzéseket közvetíti, így könnyű vele azonosulni. A természet gyógyító bemutatása pedig még a városi embert is megérinti.

Beszélt az októberben bemutatásra kerülő új filmjéről, ami a Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom címmel készült el. 

A természetfilmet Szendrőfi Balázs rendezte, Fehér Zoltán és Ljasuk Dimitry fényképezte, és természetesen Dimitry a mesélő is, aki végigvezeti a nézőket a tavon.

 

 

Borítókép: Az alkotó, Ljasuk Dimitry (Fotó: Tasi Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.