Puccini Bohémélete a Csokonai Nemzeti Színházban

Az újjáépített teátrum immár csaknem kétszeresére nőtt befogadóképességgel, 350 helyett 600 ülőhellyel és a legkorszerűbb technikával várja a közönséget.

2023. 10. 07. 6:22
null
Fotó: AGDutkay Peter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megújult debreceni Csokonai Nemzeti Színház Puccini Bohéméletét mutatja be első operaként október 7-én. A premiert megelőző sajtófotózáson hamar kiderült, hogy akusztikailag is kitűnő munkát végeztek a teljes felújítás szakemberei. Hiszen a kakasülőn ugyanolyan jól hallatszottak az olasz mester gyönyörű dallamai, mint akár a földszinti nézőtéren, sőt még az apróbb módosításokat végző színházi szakemberek szóváltását is kitűnően lehetett érteni.
 

Puccini Bohémélet a felújított debreceni Csokonai Nemzeti Színház nézõtere
Puccini Bohéméletének most a debreceni színház ad otthont. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Henry Murger regényéből készült opera, amelynek szövegét Luigei Illica és Giuseppe Giacosa írta, alaposan túlszárnyalta a romantikus mester művének népszerűségét. Állandó darabja lett a világ vezető operaházainak is.

Ebben a században Debrecenben ez már a második rendezés, amelyben gyönyörködhetünk. Ezúttal Szikora János rendezte, akinek megbízása telitalálat volt. Őt ugyanis ezzel az operával vezették be tanárai, Békés András, Nádasdy Kálmán és Petrovics Emil az opera világába. Azóta is szívügye ez a mű, olvasatának alapgondolata: Csak akkor szembesülünk az élet nagyszerűségével, amikor már vége van. 

A négy felvonásból háromban tél van, a szereplőket hideg, szegénység, nélkülözés sújtja őket, de szerelmesek, boldogok. 

A negyedikre beköszönt a tavasz, minden kivirágzik, de lelkükbe a halállal együtt bevonult a tél, elvesztették a szerelmet, a szerelmest. 

Ma mutatják be a Bohémélet című operát Debrecenben. Forrás: Csokonai Nemzeti Színház

Szikora János rendezése klasszikus, a két karmester, Kesselyák Gergely és Somogyi-Tóth Dániel úgy szólaltatja meg az operát, ahogyan Puccini megírta.

A jelmezek is korhűek, üdítő ezt látni, amikor más színpadokon Wagner Wotanja lódenkabátban jelenik meg és Händel Xerxese edzőcipőben és jogging-ban ölelget egy gördeszkát, szerelmese gyanánt. Egy kicsit azért meglepő, hogy a négy bohém jóbarát mintha ugyanabban az egyenruhában fáradoznának a kályhába történő begyújtással Rodolphe drámájának kéziratával.

A főszereplőknek nem újdonság a Bohémélet, akár magyar, akár olasz (mint most) nyelven kell énekelniük.

Létay Kis Gabriella már harmadik rendezésben énekli Mimi szerepét, Balczó Péter pedig – a romantikus olasz operák sorában – már sokadjára. Tizenkét évvel ezelőtt éppen Debrecenben volt Rodolphe a keleti végeken a kétezres évek elején feltűnt énekes. Mindketten kiválót alkotnak, hangjuk gyönyörűen csengett a kiváló akusztikájú színházteremben. Ugyancsak elmondható ez a többi szereplőről is. Üdítő színfolt a kóristák között a Lautitia Gyermekkórus.

 

Borítókép: Ma mutatják be a Bohéméletet a felújított Csokonai Nemzeti Színházban (Fotó: Gálos Mihály Samu)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.