Iskolai zaklatás a Kéktúrán

Amellett, hogy bemutatja Magyarország természeti szépségeit, a kamaszkorra jellemző problémák is sorra megjelennek A lila cipő szerzőnőjének új könyvében. A Kéktúra útvonalán játszódó #Kéknyár című regényt a Magyar Természetjáró Szövetség lektorálta, Sz. Vágó Kinga Baranya vármegye hírportáljának adott interjújából pedig az is kiderül, milyen egyéb értékeket szeretne átadni az írónő az említettek mellett a fiataloknak.

2023. 10. 04. 12:00
null
20230912 Pécs Vágó Kinga a Janus Pannonius Gimnázium tanárnője, írónő. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló Fotó: Dunántúli Napló /Laufer László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az apa nélkül felnőtt, tizennégy éves Eric Kiss Iowa államban él, ahol rossz társaságba keveredik. Magyar származású édesanyja tehetetlenségében Magyarországra küldi fiát, így a nyári szünet idejére a fiú édesanyja kislánykori barátnőjének családjához kerül. Új otthona egy erdészház, amelyen három másik fiatallal kell osztoznia. A srácnak két célja van csupán: túlélni a nyarat az ismeretlen helyen, és messze elkerülni a zűrös helyzeteket. Utóbbi azonban nem sikerül, ez a felütése Sz. Vágó Kinga új könyvének, a #Kéknyárnak, amelynek – mint címéből is sejthető – a helyszíne a Kéktúra útvonala.  

A Kéktúrán játszódó #Kéknyár című könyv borítója Fotó: Szülőföld Könyvkiadó

Olyan regényt szerettem volna, amely értékeket közvetít, és amelyben bemutathatom a Kéktúra szépségeit. A férjem mesélt sokat a Kéktúráról, illetve Rockenbauer Pál országjáró Kéktúra-filmjei is inspiráltak

 – mondta el a szerzőnő a Baranya vármegye hírportáljának adott interjújában arra a kérdésre, miként született a könyv ötlete, majd azt is elárulja, fontos volt számára, hogy olyan helyszínt válasszon a történetnek, amelyhez maga is kötődik, hiszen így tudta bemutatni az abaligeti barlangot, a Zsongorkő és a Jakab-hegy vidékét. A fő cselekménnyel párhuzamosan fut egyébként egy nyomozási ügy is, a két szál pedig végül összeér a történetben.

A regényben megjelennek a kamaszkor olyan nehézségéi, mint a bullying – az iskolai és az online zaklatás –, de kiderül az is, hogy néha azok, akik látszólag rosszak, valójában maguk is áldozatok lehetnek, de a megbocsátás, az újrakezdés és a bizalom kérdését is körbejárja a könyv – derül ki az interjúból.

Nagy örömömre szolgál, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség lektorálta a könyvet, és részt vesznek az októberi könyvbemutatón is. Azt gondolom, a könyv is közvetíti azokat az értékeket, amelyeket a szövetség is képvisel. A helyismeret is fontos szerepet kap a könyvben, hiszen bemutatjuk a környezetünket és a Magyarországi természetjárás szépségeit. Emellett Gyenes Károly forgatókönyvíró, szerkesztő, Rockenbauer Pál munkatársa is elolvasta a kéziratot és írt hozzá ajánlást

 – árulta el a szerzőnő a hírportálnak.

Elmondta továbbá azt is, hogy a természet mellett a vallás is fontos szerepet játszik a műveiben. Korábbi regényében, A lila cipőben szintén a fiatalokhoz szólt azzal a céllal, hogy nem szájbarágós, hanem hiteles, valódi történetek által mutassa be, milyen támpontokat adhat a Jóisten, és hogyan lehet megtalálni az erőt és a hitet a nehézségek között.

Borítókép: Sz. Vágó Kinga (Fotó: Dunántúli Napló/Laufer László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.