időjárás -3°C Barbara , Borbála 2023. december 4.
logo
Liszt legnagyobb szabású művét a Nemzeti Énekkar és a Szent István Filharmonikusok adják elő

A Krisztus oratórium a Pesti Vigadóban

Magyar Nemzet
2023.11.20. 17:30
A Krisztus oratórium a Pesti Vigadóban

Budapesten mindössze 10-15 évente lehet hallani koncertkörülmények között Liszt rendkívüli jelentőségű Krisztus oratóriumát, mert igen terjedelmes, előadó-apparátusa is nagy, megszólaltatása pedig kivételes erőfeszítést és szakértelmet igénylő feladat. Ám most itt az alkalom: a közönség a Nemzeti Énekkar és a Szent István Filharmonikusok előadásában, kiváló hazai szólisták közreműködésével élvezheti a kivételes alkotást – pont 150 évvel a magyarországi bemutató után, és annak egykori helyszínén, a Pesti Vigadóban.

Liszt 1855-ben kezdett dolgozni nagyszabású oratóriumán, de magnum opusát csak 1867-ben fejezte be. A zeneirodalom Krisztus életét feldolgozó műveinek sorában az egyik nagy típus a megváltó születésének, a másik pedig kereszthalálának témáját dolgozza fel. Az első csoportba olyan művek tartoznak, mint Stölzel, Schütz, Bach vagy Saint-Saëns karácsonyi oratóriuma, a másodikba olyanok, mint Bach, Händel, Telemann, Penderecki, Pärt vagy Zombola Péter passiója. 

Szent István Filharmonikusok
A Szent István Filharmonikusok az újjáépített budapesti Szent István Zeneházban, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában az épületbejárással egybekötött bemutató napján, 2023. szeptember 27-én (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Liszt oratóriumában zenekari tételek váltakoznak kórusra, szólistákra és zenekarra, csak szólóra és zenekarra, illetve csupán orgonakíséretes kórusra. Különlegessége még, hogy témáját a megváltó teljes életéből meríti, amelybe a születés és a halál egyként is benne foglaltatik – ebből a szempontból leginkább Händel Messiása tekinthető a darab elődjének. 

Az oratórium három részből áll: Karácsonyi oratórium, Vízkereszt után, Szenvedés és feltámadás. 

A Pesti Vigadóban felcsendülő mű zenekara kiváló vendégegyüttes, a Szent István Filharmonikusok, a produkció karmestere, Somos Csaba pedig 2016 januárja óta áll a Nemzeti Énekkar élén. A mű énekes szólistái, Váradi Zita, Szalai Ágnes, Schöck Atala, Szappanos Tibor, Fátrai János és Sebestyén Miklós olyan művészek, akik egyforma érzékenységgel fordulnak Liszt érett kori stílusa és a vallásos oratórium átszellemültsége felé. A különleges előadást a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara teszi teljessé.

Borítókép: A produkció karmestere, Somos Csaba lesz, aki 2016 januárja óta áll a Nemzeti Énekkar élén (Forrás: LOUNGE Communication)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.