időjárás 4°C Árpád 2023. december 11.
logo
Elhangzik Rachmaninov „fekete báránya”, a IV. zongoraverseny is

„Beteljesedő sorsok” – Balázs János és a Concerto Budapest Kecskeméten

Magyar Nemzet
2023.11.20. 09:00 2023.11.20. 09:59
„Beteljesedő sorsok” – Balázs János és a Concerto Budapest Kecskeméten

Különleges koncertre készül Kecskeméten a Concerto Budapest a Filharmónia Magyarország és a Cziffra Fesztivál együttműködésében november 30-án. A Concerto Budapest Keller András vezényletével szólaltatja meg Glinka és Beethoven egy-egy emblematikus művét, Balázs János zongoraművész közreműködésével pedig a szerző születésének 150. évfordulóján meghallgathatjuk Rachmaninov IV. zongoraversenyét.

Rachmaninov egész életében őrlődött a sikerek és kudarcok, a régi zenei nyelv és az új igények között. Az 1926-ban befejezett IV. zongoraverseny afféle „fekete bárány” a versenyművei sorában: keveredik benne a posztromantika, az avantgárd és a Gershwin-féle amerikai zene nyelve.

Beteljesedő sorsok - Balázs János
Balázs János: Az első öt-hat perc után úgy érzem, az ujjaim szinte maguktól játszanak. Fotó: Emmer László

A Kossuth-díjas zongoraművész így vall Rachmaninov négy zongoraversenyéről: 

Mámoros állapotba kerül tőlük az ember, az első öt-hat perc után úgy érzem, az ujjaim szinte maguktól játszanak, és én, az előadó egyszerre magam is hallgató leszek

– vallja a Kossuth-díjas zongoraművész Rachmaninov négy zongoraversenyéről. 

A koncerten meghallgathatjuk még Glinka Ruszlán és Ludmilla című művének nyitányát, valamint egy emblematikus művet, Beethoven III. Eroica szimfóniáját. Nagy feladat az előadónak e szerteágazó zenéket értelmezni, átadni. Balázs Jánosnál, aki néhány éve két estén eljátszotta Rachmaninov összes zongoraversenyét, valamint a romantikus nagyzenekari hangzás legkifinomultabb hazai képviselőinél, Keller Andrásnál és a Concerto Budapestnél keresve sem találhatnánk erre avatottabb tolmácsolókat.

A rendhagyó eseménynek a kecskeméti Hírös Agóra ad otthont, a koncert egyben a Filharmónia helyi Kodály-bérletének évadnyitó koncertje is.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.