Jogfosztott, menekülő magyar + videó

A traumafeldolgozás szükségessége és a művészet gyógyító ereje viszi el a Baska magyarul beszél című, az Uránia Nemzeti Filmszínházban hétfőn bemutatott dokumentumfilmet. Baska József Munkácsy-díjas festőművészben a családja kitelepítése, valamint gyerekkori megpróbáltatásai formálták meg és táplálták egy életen át azt a gazdag életművet, amelyet ránk hagyott. Baska Barbara filmesként elindult azon az úton, hogy a most készült filmmel feldolgozza a traumát, amelyről édesapja szinte mindennap beszélt.

2023. 11. 08. 5:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baska József kezében a festészet volt az az eszköz, amellyel a negyvenes évek Szlovákiájában kisgyerekként megélt megaláztatásokat nemcsak feldolgozta, de gazdag életművével pozitív energiákká alakította. A festő halála után néhány évvel lánya, Baska Barbara filmesként indult el édesapja nyomába, hogy átélje és mások számára is megismerhetővé tegye azt az utat, amit a felvidéki magyarság a második világháború után elszenvedett.

A festőművész (Forrás: Facebook/baskajozsef)


A festőművész a Benes-dekrétumok érvénybe lépésének idején, a felvidéki magyarság teljes jogfosztottságának éveiben volt kisgyermek Rozsnyón, ahonnan később az egész családot száműzték. A rendeletekkel a cél németek és magyarok nélküli szláv nemzetállam megteremtése volt. Amíg a németek kitelepítését a nyugati győztes hatalmak is szükségesnek tartották, addig a magyarok más megítélés alá estek. Az ott megélt megaláztatások életre szóló traumát jelentettek a művésznek, akit kisiskolásként nyilvánosan, az osztálytársai szeme láttára azért vertek meg, mert nem  értette a feje felett hirtelen megváltozó világot, és vállalta magyarságát, magyarul beszélt. 

Baksa Barbara
Juhász Anna, Baska Barbara, Csáky Attila Fotó: Cameofilm Studio/Bach Máté

A film Baska József és családjának történetén keresztül a magyar történelem fontos eseményét mutatja be: százhúszezer kitelepített ember sorsa elevenedik meg a vásznon.


A rendező, aki egyben riportere is a filmnek, végigmegy az úton, felül a szekérre, amelyen egykor a család elüldözött tagjai távoztak a Felvidékről. Baska Barbara szemszöge különösen izgalmas, és rendkívüli módon átélhetővé teszi a történteket. Ő az elmesélt múlt alapján egy elképzelt világot őriz a fejében, amely a film eszközeivel megelevenedik. Elindul, hogy nyolcvan év távlatából rögzítse a történteket. Egyszerre látjuk a kassai járás hegyes-völgyes lankáit a maguk időtlenségében, közben létezünk a jelenben, ahol a mesterségesen újraírt határ két oldalán élő, a történelem által szétvetett magyarság mesterséges különbözőségét egy határkő szimbolizálja.

Baksa Barbara
A Stáb Fotó: Cameofilm Studio/Bach Máté


 

A Baska magyarul beszél című könyvben Baska József visszaemlékezéseit olvashatjuk (Forrás: Facebook/BarbaraBaskaBarbara)

A Baska magyarul beszél című dokumentumfilm a festőművész útja a kitelepítéstől a szenvedélyévé váló alkotás felé, miközben ő maga az 1964-es Így jöttem el című festményében vallott: üzenete a feltámadásról, az újrakezdésről szól, a magyarságtudatról, amelyet mindenáron meg akart tartani. A filmben megszólaló pszichológus szerint a művész a traumafeldolgozás legjobb eszközeként az alkotás örömének megélését választotta, és a gyermekei is a művészet felé indultak el. 

A filmrendező útja pedig egy másik alkotói ösvény, amelyben rendezője, riportere, de szereplője is a látottaknak. A film bemutatja a harmadik generációt is, a legkisebbeket, Baska unokáit, akiknek még nincsenek szavai a múltról, de érzéseikben és az alkotás iránti vonzódásukban már érezhető a nagyapa öröksége. A film, amely képzőművészeti alkotói portré is, azt a költői kérdést teszi fel, hogy lehet-e határt szabni a művészetnek, a hazának, az identitástudatnak és a szeretetnek.

Borítókép: Baska József életútját járta végig a lánya (Forrás: Cameofilm) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.