Képeslapok idézik meg Kölcsey életének meghatározó helyszíneit

A Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából képeslap-kiállítás nyílt hétfőn délután a debreceni Méliusz Csapókerti Könyvtárban, ahol a szerző, Kölcsey Ferenc életének meghatározó helyszíneit – Debrecen, Szatmárcseke, Álmosd, Nagykároly és Sződemeter – mutatják be a látogatóknak.

Forrás: HAON.hu2023. 11. 07. 11:00
null
Fotó: Szilágyiné Tukács Orsolya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gubányi Patrik által írt cikk arra is rámutat, hogy a képeknek köszönhetően a helyiek jobban megismerhetik Kölcsey életének fontosabb állomásait, lenyomatait. Mint arról az említett tudósítás tájékoztat, a kiállítást Puskás István, Debrecen alpolgármestere nyitotta meg, aki köszöntőjében visszaemlékezett: az idei esztendő nagyon különleges a cívisváros kultúráját tekintve, hiszen számos évfordulóra emlékezhetünk; Petőfi Sándor, Madách Imre és a Himnusz születésének bicentenáriumára, valamint Borbély Szilárdra, a kortárs irodalom kiemelkedő alakjára, aki november 1-jén töltötte volna be 60. életévét.

Kölcsey életének legfontosabb állomásai jelennek meg a képeslapokon (Fotó: haon.hu/Czinege Melinda)

 

Az év elején a magyar kultúra napján Kölcsey Ferenccel kezdtünk, majd a vége felé közeledve újra feleleveníthetjük debreceni kötődésének főbb momentumait, maradandó alkotásait. A tárlat sajátossága, hogy egy magángyűjteményt mutathatunk be, ami azért jelzésértékű, mert bebizonyítja, hogy ezek a kulturális örökségek nem csak a szakembereknek, hanem a polgárságnak is rendkívül fontosak

− fejtette ki köszöntőjében az alpolgármester, aki a cikk szerint azt is hangsúlyozta, hogy a Himnusz nem születhetett volna meg a Debreceni Református Kollégium nélkül. Hisz a költő tizenkét évig tanult ott, ezáltal szerezte meg a történelemről és az egyetemes kultúráról szóló ismereteit, majd alkotásain keresztül átadta az egész országnak azokat.
Szilágyi Edina önkormányzati képviselő beszédében kiemelte, hogy a képsorok által nem csak az idősebbek, hanem a fiatalabbak is megismerhetik Kölcsey életútját, és a Himnusz történelmi múltját. A kiállítást november 24-ig tekinthetik meg az érdeklődők a csapókerti könyvtárban – olvashatjuk a tudósításban, amely a haon.hu oldalon teljes terjedelemben olvasható.

Borítókép: A kiállítást Puskás István, Debrecen alpolgármestere nyitotta meg (Fotó: haon.hu/Czinege Melinda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.