A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Paolo Genovese érkezik a 21. Olasz Filmfesztiválra + videó

Tizenkét kortárs olasz filmet vetítenek a 21. Olasz Filmfesztiválon a Puskin és a Tabán moziban november 4. és 12. között, november 7-től pedig Szegeden. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén a közönség láthatja többek között az idei velencei filmfesztivál nyitófilmjét, a valós történetet feldolgozó A parancsnok című történelmi drámát, A furcsaság című többszörösen díjnyertes alkotást Toni Servillóval a főszerepben, aki az Adagióban és Paolo Genovese legújabb munkájában, a Hátralévő életem első napja című filmben is szerepel. A Mittel Cinema Fest idején a szervezők közönségtalálkozóval készülnek.

2023. 11. 03. 16:00
Olasz filmfesztivál
Fotó: 21. Olasz filmfesztivál/Maria Marin
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parancsnok című kortárs film premierjével kezdődik szombaton 19 órakor a 21. Olasz Filmfesztivál, a Mittel Cinema Fest a Puskin moziban. Az Edoardo De Angelis által rendezett alkotás valós eseményeket dolgoz fel. A történet szerint a második világháború elején Salvatore Todaro (Pierfrancesco Favino) az olasz királyi haditengerészet Cappellini tengeralattjárójának a kapitánya. 1940 októberében, miközben a tengeralattjáró az Atlanti-óceánt járja, az éjszaka sötétjében kirajzolódik egy kikapcsolt fényű, belga felségjelzésű kereskedelmi hajó, a Kabalo sziluettje, amely hirtelen tüzet nyit a tengeralattjáróra és annak olasz legénységére. Rövid, de heves csata bontakozik ki, amelyben Todaro ágyúlövésekkel elsüllyeszti az ellenséges hajót. És ekkor a hajóskapitány egy történelmi jelentőségű döntést hoz: meg kell menteni az óceán közepén a biztos vízbefulladásra ítélt huszonhat belga matrózt és a tenger törvénye szerint a legközelebbi biztonságos kikötőbe vinni őket. A film november 10-én 19.30-kor a Tabánban újranézhető.

Olasz filmfesztivál
A parancsnok című olasz film premierjével kezdődik a 21. Olasz Filmfesztivál. Forrás: 21. Olasz Filmfesztivál

Érkezik a nagy sikerű Teljesen idegenek rendezője, Paolo Genovese legújabb filmdrámája, a Hátralévő életem első napja, amelyben négy, mélyponton lévő és az életének véget vetni akaró személy találkozik egy titokzatos férfivel, aki a következő alkut ajánlja nekik: várjanak egy hetet, hogy újra megtapasztalhassák mennyire jó élni. A férfinek az a szándéka, hogy megmutassa nekik, milyen lenne a világ nélkülük, és segítsen új értelmet találni az életüknek. A film egy történet az újrakezdés erejéről, akkor, amikor úgy tűnik, hogy minden szétesik körülöttünk. 

Az alkotást vasárnap 16.30-kor láthatja a közönség a Puskin moziban, ahol a vetítés után a film rendezője és forgatókönyvírói, Paolo Genovese, Paolo Costella és Rolando Ravello részvételével tartanak közönségtalálkozót.

November 9-én 19.30-kor nézheti meg a közönség A furcsaság című kortárs filmet, amely arról szól, hogy 1920-ban egy rövid szicíliai tartózkodása alkalmával Luigi Pirandello (Toni Servillo), a Nobel-díjas olasz drámaíró találkozik két különleges színházi figurával, Onofrio Principatóval és Sebastiano Vellával. A két műkedvelő színész éppen egy új darabot próbál az amatőr színtársulatával. A Hat szerep szerzőt keres zseniális írója és a szedett-vedett amatőr társulat találkozása számos furcsa, komikus helyzetet teremt. A film az Olasz Filmművészeti Akadémiától négy David di Donatello-díjat kapott, mely az egyik legjelentősebb olasz filmművészeti díj.

A közönség találkozhat az olasz Arany Glóbusz-díjas Roberto Ando rendezővel.

A legjobb kortárs olasz filmeket hozza el a 21. Olasz Filmfesztivál

A november 10-én 19.30-kor látható Elrabolták című történelmi dráma megnyerte a legjobb filmnek járó olasz Arany Glóbusz 2023 díját. A történet 1858-ban Bologna zsidónegyedében játszódik, ahol a bíboros parancsára a pápa katonái betörnek a Mortara család otthonába, hogy elvigyék Edgardót, a család hétéves gyermekét. Egy cselédlány állítása szerint a gyermeket hat hónapos korában titokban megkeresztelték, mert azt hitték, a halálán van. A pápai törvény megfellebbezhetetlen: a megkeresztelt gyermeknek katolikus nevelésben kell részesülnie. Edgardo kétségbeesett szülei mindent megtesznek, hogy visszakapják fiukat. A közvélemény és a nemzetközi zsidó közösség is a Mortara család oldalán áll, és a gyermekért folytatott küzdelem hamarosan politikai dimenziót ölt.

Olasz filmfesztivál
Az Arany Glóbusz-díjas Elrabolták című film is látható lesz a 21. Olasz Filmfesztivál műsorán. Forrás: 21. Olasz Filmfesztivál/Anna Camerlingo

Igazán különleges alkotásnak ígérkezik a Dante című életrajzi film, amelyet november 7-én 19.30-kor a Puskinban, november 12-én 19.30-kor a Tabánban nézhet meg a közönség. 

Az Isteni színjáték írója 1321-ben, száműzetésben halt meg. Életének utolsó húsz éve igen nehéz körülmények között telt, folyamatosan menekülnie kellett. A 84 éves Pupi Avati rendezte filmben Boccaccio azt a megbízatást kapja, hogy Firenze városától jelképes kártérítésként vigyen el tíz aranyforintot Dante Alighieri lányának. Boccaccio Firenzétől Ravennáig követi végig Dante útjának egy részét. Ugyanazokban a kolostorokban, falvakban és várakban száll meg, ugyanazoknak a könyvtáraknak a kapui nyílnak meg előtte és a feltett kérdései, valamint az azokra kapott válaszok alapján rekonstruálja Dante életét, melyet neki köszönhetően mi is megismerhetünk. 

A vetítés után közönségtalálkozót tartanak a film egyik főszereplőjével, Alessandro Sperdutivel.

November 6-án 19.30-kor a Puskin moziban vetítik az Én megmondtam című olasz filmet. A napsütés hamar elviselhetetlen hőséggé válik januárban Rómában, aminek következtében az emberek és az állatok kiszámíthatatlanná válnak. Ginevra Elkann rendező a fesztivál vendége lesz. November 11-én 17 órakor vetítik az idei velencei filmfesztiválon díjazott Seholsincs ország című animációt, amely három lány történetét meséli el három különböző időszakban 1918-ban, 1943-ban és 1978-ban. Aznap 19.30-kor Toni Servillóval és Pierfrancesco Favinóval a főszerepben az Adagio lesz műsoron, melyben a 16 éves Manuel rossz társaságba keveredik és apja régi ismerőseitől, két volt bűnözőtől kell védelmet kérnie.

November 12-én 17 órakor a Telluride filmfesztiválon Silver Medallion Awardot nyert A kiméra című fantasyt tűzik műsorra Josh O’Connor és Isabella Rossellini főszereplésével. 

Élők és holtak, erdők és városok, ünnepségek és magány közötti kalandos utazásuk során kibontakozik a saját ábrándjaikat kergető szereplők egymásba fonódó sorsa. Aznap 19.30-kor vetítik az Élni szeretnék című romantikus vígjátékot, amelyben Anna azt javasolja Marcónak, hogy költözzenek Ibizára és kezdjenek egy új fejezetet a közös életükben, a férj ezt elutasítja. Ám amikor Marcónak ajánlják fel, hogy áthelyezik Amszterdamba, ő gondolkodni kezd az ajánlaton, anélkül, hogy erről szólna a feleségének. A filmvetítés után a fesztivál vendége lesz Michela Andreozzi rendező és Filippo Bologna forgatókönyvíró, a Teljesen idegenek egyik írója.

November 7-től Szegeden a Belvárosi moziban a legjobb olasz filmek közül a Dante, A parancsnok és a Szép nyár című alkotást láthatja a közönség.

A 21. Olasz filmfesztivál részletes programja az Artmozi.hu oldalán érhető el.

 

Borítókép: Jelenet a Hátralévő életem első napja című filmből (Forrás: 21. Olasz Filmfesztivál/Maria Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.