Puskás Öcsi és barátai rajzfilmen

Tizenkét részes rajzfilmsorozat készült Kemény Kristóf mesekönyve alapján a leghíresebb magyarról, Puskás Öcsiről. A Hír TV Svenk című műsorának szombat esti adásában a rendezővel, Gellár Csabával láthatnak beszélgetést a produkció megszületésének körülményeiről.

Forrás: Hír TV2023. 11. 11. 18:30
Puskás Öcsi és barátai
Jelenet a Puskás Öcsi és barátai című animációs sorozatból (Forrás: Youtube/Filmarin Studio) Fotó: Youtube/Filmarin Studio Forrás: Youtube/Filmarin Studio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gellár Csaba a Svenk adásában beavatja a nézőket abba, hogy Lajos Tamás és Takó Sándor kereste meg, hogy a mesekönyv alapján készítsenek egy animációs projektet. – Elkezdtünk közösen gondolkodni, ezután lépésről lépésre felépítettük ezt a sorozatot. Végül abban maradtunk, hogy egy 12 részes, kisgyerekeknek szóló sorozatot próbálunk létrehozni. Megnéztük a mesekönyvet, hogy mi az, amit tudunk belőle használni, mi az, amit nem. Első körben egy pilot epizódot csináltunk, a Rongylabda című epizódot, hogy lássuk, mi az, ami működik, mi az, ami nem. Ennek a nyomdokain még 11 epizódot készítettünk – mesélte az előkészületekről a rendező.

Gellár Csaba rendező
A szinkronhangokkal meggyűlt a bajuk, mert a gyártás alatt kiöregedtek a szerepükből Forrás: YouTube/Filmarin Studio

Mint elmondta, igazából a sorozatban 3-4-5 olyan történet van, ami megtalálható a mesekönyvben is, a többit Puskás Ferenc életrajzából, a róla szóló legendákból gyúrták össze, és azt vegyítették fikciós elemekkel. A forgatókönyvet ennek alapján Hermán Árpáddal közösen írta meg Gellár Csaba.

Az animációs sorozat képi világáról kifejtette, hogy bár a mesekönyvből indultak ki, de mivel az teljesen teljesen más funkciókkal kell hogy rendelkezzen, mint egy animációs rajzfilmben a figurák, ezért áttervezték az egész látványvilágot. 

Számomra az volt a legfontosabb, hogy a gyerekeknek minél szerethetőbb és karakteresebb figurákat tudjak megrajzolni. Főleg Puskás Öcsi és Bozsik Cucu karakterénél próbáltam a valós személy arcvonásait is valamilyen szinten visszaadni. Például Öcsinek a pólója nem véletlenül lett piros, mert az egy élénk, vitális szín, ki is emelkedik a szereplő, és a nemzeti mez is piros színű, úgyhogy ez így pont passzolt is

– hangsúlyozta a rendező.

Azt is elmesélte, hogy a szinkronhangokkal is elég sok problémájuk akadt, mert a kisfiúk hangja hamar ki tud „öregedni”. Így például a pilotban szereplő szinkronszínészeknek a 11-ik epizódra már sajnos elmutált a hangjuk, úgyhogy új színészeket kellett keresni. 

Mindez pont a Covid alatt történt, így elég nehéz volt találni 10–12 év közötti kisfiú színészeket. Gellár Csaba azt sem titkolja, hogy a produkciót nem csak a magyar nézőknek szánták.

– A rajzfilmet „kapásból” úgy fejlesztettük már az elejétől fogva, hogy az minél szélesebb körben elterjedhessen Európában vagy akár világszerte, hisz Puskás például az összes spanyol nyelvterületen eléggé ismert. A sorozatban alapvető cél volt Öcsi karakterét minél közelebb hozni és megismertetni a mai kisgyerekekkel. Nem próbáltunk feltétlenül a történelmi hűségre rámenni, mert azt a szülők vagy a nagyszülők el tudják mondani. 

Inkább a személyiségét akartuk megragadni a kortársai beszámolói alapján, hogy ő milyen segítőkész, szorgalmas és eltökélt volt, de azért benne volt ez az utcagyerekes csibészség, rosszcsontság is. Ezt szeretnénk a karaktere által megismertetni a gyerekekkel.

A sorozat megtekinthető a Filmio kínálatában. 
A Svenk adását ma este 22.50-kor láthatják a Hír TV műsorán.

Borítókép: Jelenet a Puskás Öcsi és barátai című animációs sorozatból (Forrás: YouTube/Filmarin Studio)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.