Már 1937-ben megjósolták a koronavírus-járványt

Harmadik alkalommal rendezik meg Kolozsváron az UTEFest – az Európai Színházi Unió Fesztiválját november 4. és 19. között. A Kolozsvári Állami Magyar Színház első alkalommal 2008-ban társszervezőként adott otthont a rangos eseménynek, majd legutóbb tizenegy év szünet után, 2019-ben volt házigazdája a nemzetközi vándorfesztiválnak. Az idei fesztivál a HTC230/STUDIO15/UTEFest20 címet viseli annak apropóján, hogy tavaly decemberben volt 230 éves az állandó kolozsvári magyar nyelvű színjátszás, míg idén novemberben lesz a színház Stúdióterme átadásának tizenötödik évfordulója.

2023. 11. 01. 8:00
null
Fotó: @VAKARCS LORAND
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Színházi Unió (UTE – L’Union des Théatres de l’Europe) 1990-ben alakult Giorgio Strehler rendező, a milánói Piccolo Teatro legendás igazgatója és Jack Lang francia politikus, művelődésügyi miniszter, majd tanügyminiszter kezdeményezéseként. Az Európai Színházi Uniónak a Kolozsvári Állami Magyar Színház 2008-ban lett tagja, Tompa Gábort, a színház igazgatóját 2018 májusában az unió budapesti közgyűlésén a szervezet elnökévé választották, és a mai napig betölti ezt a tisztséget.

Az Európai Színházi Unió több olyan nemzetközi projekt megvalósítását támogatta, amelyek lehetővé tették a különböző kultúrák közötti találkozást és lehetőséget biztosítottak az interkulturális párbeszédeknek.

Többek között ilyen volt a Digital Natives (Digitális bennszülöttek) elnevezésű projekt, amelyben középiskolás diákok bevonásával született meg a Concord Floral című előadás Sinkó Ferenc rendezésében, illetve tavaly a Katasztrófa projekt részeként valósult meg a magyar, román, szlovén és angol nyelvű Prométheusz’22 (rendező: Tompa Gábor) című koprodukció, további négy koprodukciós előadás mellett, így a projektben összesen 12 színház vett részt tíz különböző európai országból.

A novemberben sorra kerülő 16 napos fesztiválon 11 tagszínház, illetve egyéni tag előadása lesz látható 11 országból, olyan fontos alkotók rendezésében, mint Alexandra Kazazou, Eleana Georgouli, Michal Dočekal, Botond Nagy, Szabó Máté, Tompa Gábor, Bocsárdi László, Nina Šorak, ifj. Vidnyánszky Attila, Ewa Kaim, Erika Z. Galli, Martina Ruggeri, Szabó K. István, Margarita Mladenova, Nuno Cardoso, Frank Hoffmann és Urbán András.

Az előadások mellett szakmai beszélgetésekre, közönségtalálkozókra, könyvbemutatókra is sor kerül. A fesztivált november 4-én, szombaton délután 5 és este 8 órától a színház stúdiótermében Alexandra Kazazou és Eleana Georgouli rendezése, Észak-Görögország Nemzeti Színházának vendégelőadása, az Algoritmus. Szürrealista bolyongások az emlékezetben című előadása nyitja meg.

Egy gyengéd, mégis humoros zenés történet az emlékezetről és a felejtésről – a 20. században a nyugati világot megrázó nagy történelmi átalakulások előterében kommunikáló „közlekedőedényekről”. A. és E. saját és mások történeteit vetítik rá egy rögtönzött emlékezet-labirintusra. A két nő költői epizódok láncolatát felhasználva meséli el és idézi fel a balkáni háborút, partizán nagyanyáikat és múltbéli, bizarr erotikus élményeiket, egy olyan „emlékkoktélt” hozva létre, amely túlmutat a volt Jugoszlávián és eljut egészen Libanonig, miközben egy kórházi szoba buszmegállóvá változik a kubai Trinidadban

– olvasható az előadás leírásában.

Algoritmus (Fotó: UTEFest)

Az első nagyszínpadi előadásra november 5-én, vasárnap este 8 órától kerül sor a színház nagytermében, ahol a Kolozsváron is több előadást jegyző Michal Docekal rendezését, Karel Capek cseh író A fehér kór című színművét láthatja a fesztivál közönsége.

Egy kínai betegség okoz világszerte terjedő járványt. Nincs rá orvosság. A járvány eljut a kisebb szomszédjával háborúra készülő, nacionalista vezetővel rendelkező államba is. Ismerős? Pedig ez nem az elmúlt évek rövid összefoglalója, hanem Karel Capek híres, 1937-ben írt drámájának kiindulópontja. (…) Egy átlagos család történetén keresztül láthatjuk a hétköznapi embereket érintő manipuláció kibontakozását is. A legnagyobb ellenség a vakon manipulált csőcselék, amelyben az egyének felhagytak a gondolkodással

– áll az előadás szinopszisában.

A fehér kór (Fotó: UTEFest)

A HTC230/STUDIO15/UTEFest20 fesztivál programja a kolozsvári színház honlapján olvasható.

Borítókép: Az UTEFest – az Európai Színházi Unió 20. Fesztiváljának sajtótájékoztatója (Forrás: UTEFest)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.