A hó társadalma az ember túlélési ösztönéről szól

Január 4-től a Netflixen is megtekinthető lesz J. A. Bayona legújabb, A hó társadalma című filmje. Amely egy valóban megtörtént, 1972-es légikatasztrófát, illetve az Andok fogságába esett túlélők sorsát dolgozza fel. Az Oscar-díjas versenyre nevezett alkotás cselekménye a horror helyett elsősorban a barátságra, illetve az egymás iránt tanúsított rendkívüli nagylelkűségre összpontosít.

2023. 12. 30. 9:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miről szól az új katasztrófafilm? 

 

A film alapjául szolgáló horrorisztikus, mégis mélyen emberi történet 1972. október 13-án vette kezdetét, amikor az uruguayi légierő 571-es, két hajtóműves Fairchild utasszállítója fedélzetén a montevideói Stella Maris főiskola rögbicsapatával és hozzátartozóikkal az Andok felett a viharos időjárási körülmények miatt egy sziklafalnak csapódva lezuhant. 

A film egy Andok felett történt légikatasztrófának állít emléket (Forrás: Netflix)

A 45 utasból azoknak, akik túlélték a zuhanást, csak onnantól kezdődtek el az igazi megpróbáltatásai. Nemcsak a hideggel, a sebesülésekkel és egy lavinával, de a kilátástalanság érzésével és az élelemhiánnyal is meg kellett küzdeniük. 

Az Andokban töltött 72 napos rémálmot végül 16-an élték túl. 

Az ő életük annak köszönhető, hogy két társuk napokig gyalogolt a hegyen speciális felszerelés és öltözék nélkül, hogy segítséget kérjen.

Ez az „Andok csodája” néven ismertté vált esemény azóta több alkotót is megihletett, akik dokumentumfilmekben, illetve a Frank Marshall által rendezett Alive, vagyis Életben maradtak című, Ethan Hawke főszereplésével készült 1993-as filmben is felidézték a történteket. 

Ugyancsak ez a katasztrófa inspirálta az Emmy-díjra jelölt Yellowjackets sorozatot is,

amelyben a repülőgép-balesetet szenvedett tinédzserek egy csoportja ugyanolyan döntésekkel és életre szóló traumákkal néz szembe, mint az 571-es járat túlélői. Az igaz történet legborzasztóbb részlete, hogy élelem hiányában a zuhanás túlélői csak úgy maradhattak életben, hogy megették elhunyt társaik holttestét.

 

Hogyan dolgozza fel a film az Andokban lezuhant repülőgép történetét? 

 

Az eseményekről ezúttal egy J. A. Bayona által rendezett, spanyol nyelvű játékfilm emlékezik meg, A hó társadalma címmel. A produkciót a túlélőkkel közeli ismeretségben lévő újságíró, Pablo Vierci 2008-as, azonos című könyve ihlette. J. A. Bayona 2011 óta dolgozik a film elkészítésén, mélyinterjúkat készítve magukkal a túlélőkkel. Kétségtelenül a kannibalizmus a legerőteljesebb érzelmi hatást kiváltó része a történetnek, azonban a spanyol rendező filmjében ez a horrorisztikus elem méltósággal jelenik meg, és főleg a távolban vagy a képernyőn kívül történik.

Maga a rendező is azzal érvelt, hogy nem ez a film lényege. Mint azt a BBC Culture cikkében nyilatkozta, ehelyett

inkább a történet emberi oldalára és a barátságra, az egymás iránt tanúsított „rendkívüli nagylelkűségre” összpontosított. Az említett „nagylelkűség” egy megállapodást foglal magában: a balesetet túlélők haláluk esetén a testüket eledelül ajánlják fel a többieknek. 

A rendező elmondása szerint a film egyik legmeghatározóbb része az a hosszú beszélgetés, amely arról szól, hogy használják-e a testeket vagy sem, és amely a túlélőkkel folytatott valós beszélgetések alapján készült.

A film narrátorát alakító uruguayi színész, Enzo Vogrincic szerint Bayona rendezésének egyik nagy erénye, hogy a háttérbe helyezte, illetve amennyire csak lehetséges, távol tartotta a képernyőtől a kannibalizmust, amely végül is csak a túlélés eszköze volt. Maga a történet erről sokkal többről szól. Annak a két túlélőnek a hősiességéről, akik szinte vakon, egyértelmű cél nélkül indultak le a hegyről a biztos halálba.

Számomra ez a méltóság megnyilvánulása

– nyilatkozta BBC Culture-nek a színész.

A hó társadalma című film forgatásának pillanata (Forrás: Netflix)

Egyebek mellett ennek a méltóságteljes feldolgozásnak is köszönhető, hogy A hó társadalmát Golden Globe-ra jelölték a legjobb, nem angol nyelvű film kategóriában, illetve Spanyolország ezzel az alkotással pályázott a legjobb nemzetközi játékfilm Oscar-díjára. A produkciót Spanyolországban és az Egyesült Államokban december 15-én, az Egyesült Királyságban december 22-én mutatták be a mozikban, a Netflixen pedig 2024. január 4-én lesz látható.

 

Borítókép: Pillanatkép A hó társadalma című alkotásból (Forrás: Netflix)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.