A mesterséges intelligencia lehetőségei a múzeumokban

A mesterséges intelligencia a múzeumok világában is képes új távlatokat nyitni. Segítségével rekonstruálható egy-egy műalkotás vagy akár kiegészíthető egy zenész befejezetlen kompozíciója.

Forrás: Hirado.hu2023. 12. 13. 15:30
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerikai Múzeumok Szövetsége szerint a XXI. században a mesterséges intelligencia (MI) alapvető eszköz lesz a hatalmas mennyiségű adatot kezelő múzeumoknak – olvasható a Híradó.hu oldalán.

A mesterséges intelligencia (MI) a Pénzmúzeumban is jelen van
A mesterséges intelligencia már a Pénzmúzeumban is jelen van. Fotó: Kallus György

A cikkben sorra veszik azokat a múzeumokat és konkrét példákat, ahol az MI már jelen van a közgyűjteményi életben. 

A legelső múzeum, ahol megjelent a mesterséges intelligencia, a párizsi Musée du quai Branly volt még 2016-ban. Az észak-karolinai Duke Egyetemhez tartózó Nasher Múzeum idén szeptemberben pedig odáig jutott az MI alkalmazásában, hogy a Holnap álmai című kiállításának kurátora már nem egy személy, hanem a mesterséges intelligencia volt.

Az MI segítséget tud nyújtani a restaurálási folyamatokban is, mint például Rembrandt Éjjeli őrjáratának esetében történt.

Az amszterdami Rijksmuseum leglátogatottabb műtárgyának oldalait ugyanis 1715-ben levágták, hogy beférjen az amszterdami városházán két ajtó között rendelkezésre álló helyre. A rekonstrukciót két forrás felhasználásával és a mesterséges intelligencia segítségével tudták elvégezni, a festmény fennmaradt részére és Gerrit Lundens holland festő XVII. századi másolatára alapozva.

A múzeumok és az MI találkozására jó példa Pepper, a humanoid robot létezése is, amihez hasonlóval már több múzeumban is találkozhatnak az érdeklődők. 

Pepper a budapesti Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontban is megtalálható, Mani néven. 

A múzeumok számára az MI legnagyobb lehetőségét azonban nem a látogatói élmény fokozása jelenti, hanem az, hogy segítheti a háttérben dolgozó, hatalmas mennyiségű adatot kezelő szakemberek munkáját.

A teljes cikket az alábbi oldalon olvashatják.

 

Borítókép: A mesterséges intelligencia lehetőségei szinte végtelenek (Fotó: Pexels) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.