A négy őselemmel dolgozik Rács Róbert

A népi iparművészként és fazekasmesterként ismert Rács Róbert műhelyében jártunk, hogy megismerhessük az ősi mesterség szépségeit és a kihívásait.

2023. 12. 11. 5:40
Rács Róbert
20231108 vardomb racs robert fazekas nepi iparmuvesz havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rács Róbertet várdombi műhelyében kerestük fel. Szorgalmasan dolgozik a mester, gyúrja, formázza az agyagot, készülnek a kiváló portékák karácsonyra. Örömmel számol be arról, hogy egyre többen választják az igazi kerámiákat, dísztárgyakat a karácsonyi ajándékozáskor is.

Rács Róbert
A fazekasság ma is az ősi hagyományokra és technikákra épül. Fotó: Havran Zoltán

Megtudtuk tőle, hogy ő már nem elsősorban az adventi vásárokon adja el remekeit. 

Az időigényes árusítás helyett inkább odahaza, várdombi műhelyében alkot és várja a vásárlókat. 

Szép számmal akadnak is látogatók, a Tolna megyei mester munkái kifejezetten népszerűek. Az érdeklődés nem véletlen, Rács Róbert ugyanis az elmúlt évtizedekben olyan szakértelemmel gyakorolta hivatását, hogy az emberek megbíznak az általa készített termékekben. Ma már egyre többen szeretnének valami hagyományosat, egyedit ajándékozni szeretteiknek karácsonykor is. A tömegtermékek dömpingjében az agyagtárgyak, kerámiák üde színfoltot jelentenek.

Rács Róbert szerint nem volt ez mindig így. 

Hosszú út vezetett a vállalkozása felvirágoztatásához. 

Felidézte, hogy az 1980-as évek legvégén Szekszárdon kezdte a mesterséget. Elsőként Gajda István tanította, akitől a gipszmodellkészítés folyamatát sajátította el, majd később a fazekasszakma fogásaiba is beletanult. Fiatalon több fazekasmester műhelyében is megfordult, ahol számos további fortélyt lesett el. 

Rács Róbert
Szorgalmasan dolgozik a mester, gyúrja, formázza az agyagot, készülnek a kiváló portékák. Fotó: Havran Zoltán

Felkészültsége ellenére nem volt könnyű helyzetben, mivel a rendszerváltozás után a kerámiaműhelyek sorra tönkrementek. A növekvő nehézségek sem vették el a kedvét, kitartott a választott hivatás folytatása mellett. Megfeszített munka és évek kellettek, amíg az elkészített árut értékesíteni is tudta. A kerámiaműhelyek megszűnésével azonban új lehetőség nyílt számára. 

Fontos űrt tudott betölteni, mivel az idős fazekasok kevésbé tudtak a megváltozott vásárlói igényekre válaszolni, kevésbé voltak nyitottak a változásokra.

Rugalmasabb és talán szakmailag felkészültebb voltam, ezért tudtam fennmaradni

– vélte Rács Róbert, aki felidézte, hogy a kétezres évek második felében újabb változás következett be. Onnantól már egyre többen kezdték keresni a tradicionális, kézműves termékeket, elsősorban a konyhában használatos dolgokat. Népszerűvé vált minden, ami hagyományos és praktikus: tálak, sütőedények, kancsók, pálinkáskupicák és természetesen a halászléfőző edénykészletek, amelyek máig keresettek Tolna megyén túl is.

Várdombi műhelye egyre ismertebb és elismertebb. Rács Róbert örömmel újságolta, hogy az emberek már nemcsak megbecsülik és igénylik a kerámiákat, hanem rendelkeznek a megvásárlásukhoz szükséges anyagi fedezettel is.

Rács Róbert
Egyre többen becsülik meg és választják az egyedi kerámiákat. Fotó: Havran Zoltán

A kerámia- és fazekastermékek elkészítése rengeteget időt és fizikai munkát igényel.

Ezek azok a dolgok, amelyek miatt a mai fiatalok számára kevésbé megbecsült szakma az enyém

– mondja a mester, majd hozzáteszi, hogy gyakorta keresnek hagyományos formájú és díszítésű kerámiákat, fazekastárgyakat, más esetben azonban éppen új megrendelői igényeket kell kerámiába „álmodni”. A Sárközben a hagyományos sárközi és a németes óbányai stílus mellett számos másféle kialakítású ajándéktárgyat is készít fesztiválokra, szüreti és bornapokra.
Céges ajándékok készítésének ötletével és különböző egyéni igényekkel is felkeresik a biztos kezű szakembert. 

A vállalatok, az önkormányzatok és a magánemberek megrendelései egyszerre jelentenek kihívást és ösztönző alkotómunkát is. 

Rács Róbert elmondta, hogy a megélhetését elsősorban ezek a felkérések jelentik, hiszen az egyedi tárgyak árát – a ráfordított idő miatt – nehéz elkérni a vásárlóktól. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ebben a mesterségben nincs igazi tömegtermelés. 

 

A nagyobb rendelések is csupán pár száz darabosak lehetnek, amelyek messze elmaradnak a kerámiaüzemek termelésétől.

Műhelyében saját szemünkkel győződhetünk meg arról, hogy a mai fazekasmesternek nemcsak a régi típusú, hanem az új igényeket is ki kell tudnia szolgálni. Hagyományos és modern, mázas és mázatlan termékek sokasága várakozik polcain.

A mester örömmel mutatta be választott hivatása alapjait. Keze alatt pillanatok alatt alakul ki a forma, a díszek és végül a tökéletes tárgy, amely óriási kemencébe kerül, ahol a kiégetés folyamata következik. 

Sok-sok év munkája és kitartása köszön vissza termékein.

Rács Róbert büszke mesterségére és arra, hogy a négy alapelemmel dolgozhat, hiszen a fazekasság a föld, a víz, a tűz és a levegő misztikus négyesére épül. Bízik benne, hogy Magyarországon a későbbiekben is lesznek olyanok, akik a munkaigényes, mégis csodaszép tradicionális mesterséget választják.

Borítókép: Rács Róbert fazekasmester várdombi műhelyében (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.