A régmúltból ittmaradt, különös karácsonyi szokások

A legtöbb országnak és nemzetnek megvannak a sajátos karácsonyi hagyományai, melyek közé gyakran másoknak különös szokások is sorolhatók. Bár azt gondolhatnánk, hogy nincs olyan nagy eltérés ezek között, most ismertetünk néhány egészen kivételes példát, melyek jól mutatják, hogy a pogány vagy a régmúltba tűnő legendák és varázslatok újkori maradványai ma is velünk élnek, többnyire belesimulva a keresztény ünnepkörbe.

2023. 12. 19. 8:00
Befana boszorkány, karácsonyi hagyományok, Italia, Vízkereszt,
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljesség igénye nélkül négy érdekes, különböző tájakon jellegzetes szokást ismertetünk meg az olvasókkal.

Julebukk, különös karácsonyi népszokások, viking eredet, Norvégia
A Julebukk hozza az ajándékokat Norvégiában. Forrás: Facebook

1) Norvégiában, ahol a december sötétségben telik, karácsony éjjele egyben a boszorkányok és a gonosz szellemek ideje is, akik ekkor lopják el a halandók otthonaiból a seprűket, hogy azon lovagoljanak. Ezért a norvég családok a ház legrejtettebb pontján helyzik el a seprűt és a többi takarítási eszközt is, hogy így akadályozzák meg a gonosz lelkek és boszorkányok karácsony éjjeli lovaglását. A férfiak ugyancsak karácsony este a ház előtt állva lőnek egyet-egyet sörétes puskáikkal, hogy ezzel ijesszék el a közeledő, ártó szándékú boszorkákat, szellemeket. Karácsony éjjelén a norvég gyerekekhez egyébként is egy kecskebakszerű alak érkezik az ajándékokkal: ő Julebukk, aki még a viking időkből örökölt különös, maszkos figura.

2) Olaszországban is szerepe van egy öreg púpos anyókának az ünnep idején, ám ebben az esetben jóságos boszorkányról van szó, akit Befana néven emlegetnek. Ő hozza vízkereszt idején, azaz január 5-én éjjel az itáliai gyerekek ajándékait, s szintén seprűn közlekedik. Kormos a ruhája, hiszen a kéményen át jut be, a Mikuláshoz hasonlóan. A Befana szó a vízkereszt (L’Epifania) olasz megfelelőjéből alakult ki, a figurához tartozó legenda szerint pedig egy olyan boszorkányról van szó, akitől a három napkeleti bölcs, azaz Gáspár, Menyhért és Boldizsár kért útbaigazítást a nemrég született isteni gyermekhez. Befana későn ébredt rá, hogy neki is mennie kellett volna Jézust köszönteni, ezért a mai napig bolyong a világban, és minden gyermeket ajándékokkal halmoz el, bízva abban, hogy köztük talán Isten fiát is megajándékozza.

3) Wales-ben különös, ősi szokás jellemző karácsony és újév között, amelynek középpontjában egy feldíszített lókoponya áll. A Mari Lwydnek (magyarul „Sápadt kanca”) nevezett, szalagokkal díszített koponyával házról házra kell járni, s aki hordozza, egy köpeny alá rejtőzik, őt pedig hagyományos mesealakok kísérik. Minden háznál énekelnek, egy rímes-dalos játékot folytatnak az ott lakókkal, ez a „pwnco”.  A játék végén Mari Lwydet és a kísérőket  a helyiek beengedik a házba, süteménnyel és italokkal kínálják meg, a lófigura egy kicsit megtréfálja őket, majd folytatódik a látogatás a következő háznál.  Ez esetben egy régmúltba visszanyúló szokás keveredik a keresztény hagyománnyal, mert a hagyomány úgy tartja, a vemhes „sápadt kancát” kitették Jézus születésekor az istállóból, ezért azóta is bolyong, hogy valahol életet adjon a kiscsikójának.

4) Dél-Amerikában, Bolíviában is egy állatfigura kapott központi szerepet a karácsonyi ünnepek idején. Itt a keresztény és a pogány szokások hihetetlen keveredésben élnek együtt, így lehetséges, hogy már december 24-e előtt hónapokkal ünnepi hangulatban díszítik a településeket, s az éjféli mise után, december 25-én már indián hiedelmeik szerint mutatnak be áldozatot Földanyának, azaz Pachamamának – egyes kutatók szerint az ő alakja Szűz Máriáéval is összeolvadt. A bolíviai hagyományok szerint Krisztus születését egy kukorékoló kakas jelentette, ezért a kakasok olyan nagy becsben vannak tartva, hogy az éjjeli misére is magukkal viszik a helyiek őket, akárcsak egy-egy apró Jézus-alakot.

 

Borítókép: Az olasz gyerekekhez a Befana nevű boszorkány érkezik ajándékokkal (Forrás: Facebook)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.