Csák János: A kultúrában van szükség a legnagyobb kultúraváltásra

Az egyetemeken, a professzorok között, de még az üzleti világban sem lehet individuumként sokáig húzni, itt viszont nagy művészek, nagy megmondóemberek részéről hol megalapozott, hol megalapozatlan érzékenységgel, hiúsággal, narcisztikussággal és exhibicionizmussal is találkozik az ember – fogalmaz az Indexnek adott interjúban Csák János kulturális és innovációs miniszter, akit egyebek mellett az új kulturális szabályozásról és arról kérdeztek, miért kellett távoznia L. Simon Lászlónak a Magyar Nemzeti Múzeum éléről, s hogy milyen szempontokat mérlegel Vidnyánszky Attila lemondásának elfogadásával kapcsolatban.

Forrás: Index.hu2023. 12. 01. 11:00
Csák János
Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csák János az Indexnek adott nagyinterjúban a tervezett új kulturális szabályozásról elmondta: elkészítettek minden területre kiterjedően egy statisztikai rendszert. Jövő évtől minden intézménynek negyedévente be kell számolnia arról, hogy mennyi jegyet adott el, mennyi műpártoló, mecénás vagy szponzori bevétele volt, mennyi állami költséggel gazdálkodik. 

Csák János miniszter. Forrás: Facebook/Csák János

A kultúrafinanszírozást a tervezett kulturális szabályozás egyébként nem érinti, hanem a működési feltételeket egyszerűsíti. Egységesít, és transzparenssé teszi a folyamatokat

– húzza alá a kulturális és innovációs miniszter.

Mint arra rámutat, három követelmény van: milyen elvárásoknak kell megfelelnie infrastrukturálisan, módszertanilag és személyileg egy-egy intézménynek; milyen folyamatos képzésben kell részesülniük az ott lévőknek; és milyen módon választódnak ki az intézmények vezetői. Minden támogatási kérelem az új statisztikai beszámolási rendszer alapján fog eldőlni, ezt már bevezették, illetve ez részben eddig is így működött.

Az új szabályozás a tervek szerint jövő nyárra készül el, Csák úgy fogalmaz: széles körű és alapos egyeztetéseket akarnak végezni, mert a nála lévő területek közül a kultúra a legérzékenyebb.

„A kultúrában van szükség a legnagyobb kultúraváltásra. A művészeti életben óriási személyiségek vannak: a kultúránál nincs individualistább terület. Az egyetemeken, a professzorok között, de még az üzleti világban sem lehet individuumként sokáig húzni, itt viszont nagy művészek, nagy megmondóemberek részéről hol megalapozott, hol megalapozatlan érzékenységgel, hiúsággal, narcisztikussággal és exhibicionizmussal is találkozik az ember”

– mondja Csák János.

 

„Teljesen megértettem Attilát”

A minisztert Vidnyánszky Attilának a Nemzeti Színházban bekövetkezett baleset utáni lemondásával kapcsolatban is kérdezik.

Teljesen megértettem Attilát, hogy lemondott, megpróbáltam lebeszélni róla, elmondtam neki, hogy mi a vezető kötelessége az én olvasatomban. Tiszteletben tartom a lépését. De zajlik a rendőrségi és a belső vizsgálat. Óriási hiba lenne, ha anélkül mondanék ítéletet, hogy ismerném a vizsgálatok eredményeit

– fogalmaz Csák János. 
Hozzáteszi: a stratégiai intézményeknek igazi vezetőkre van szükségük. „Amikor művész a vezető, akkor ő egy konfliktust, problémát, balesetet első pillanatban lehet, hogy nem vezetőként, hanem érzékeny művészként él meg. De vezetőként épp a konfliktusnál kell ott állnod hidegvérrel, és intézkedni! Ez olyan, mint amikor léket kap a hajó. Ha a kapitány akkor elkezd jajveszékelni a résztvevőkkel, és nem azt mondja, hogy tízen lementek, betömitek a lyukat, és kiadja a parancsokat, hogy helyreálljon a normál működés, akkor sokkal nagyobb tragédia történhet, széteshet az adott szervezet, közösség” – mondja a kulturális és innovációs miniszter az Indexnek.

 

„Lehet, hogy László igazi zsánere a világértelmezés”

Arra a kérdésre, hogy konzultált-e valakivel, mielőtt L. Simon Lászlót menesztette a Magyar Nemzeti Múzeum éléről, a miniszter az mondja, hogy nem, továbbá leszögezi, hogy ez a döntés nem bármely közösség ellen, hanem kizárólag a gyermekek védelmében született. „A gyermekvédelmi törvény egyértelmű: a gyermekeket védeni szeretnénk az LMBTQ-propangandától. Minden felnőtt ember olyan kiállítást néz, amilyet szeretne. A Fideszen és a szélesebben vett konzervatív oldalon belül L. Simon Lászlót sokan szeretik és tisztelik. Az életpályájában nyilván vannak olyan teljesítmények – szabadon gondolkodó értelmiségiként, népfőiskola-szervezőként, tévésztárként –, amelyek ezt alátámasztják, én egyébként a borait is szeretem.” Ugyanakkor jelzet azt is: 

Mint minden nagy személyiség esetében, vannak olyanok, akik nehezen viselik Lacit.

Hozzáteszi azt is: „Lehet, hogy László igazi zsánere a világértelmezés, akár a konzervatív közösségszervezés, amiben ő nagyon jó.”

Csák János arra a kérdésre, hogy számít-e L. Simon munkájára, azt felelte: „Nem gondolnám, hogy ha én ajánlanék most neki valamit, akkor azután két kézzel kapkodna.”

 A miniszterrel készített interjú teljes terjedelmében ITT olvasható.

 

Borítókép: Csák János kulturális és innovációs miniszter (Fotó: Vajda János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.