A Hajadonok című előadás négyféle női sorsot mutat be

A Duna Táncműhely ismét a társulat művészeti vezetője, Juhász Zsolt rendezésében mutat be új előadást, december 15-én. A produkció pedig ez alkalommal is különböző művészeti területekről érkező közreműködők közös alkotási folyamatán keresztül születik.

2023. 12. 11. 19:00
null
Fotó: Gabor Dusa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy fiatal lányt látunk a színpadon. Néha egyszerre, néha váltják egymást. Néha átadják egymásnak a „stafétát”. Zenével, énekkel, tánccal, mozdulatokkal. Néha ösztönzik, néha uralják egymást. Néha közelednek és néha távolodnak de mindig vágyakoznak: akár a kapcsolódás, egy férfi, akár az elszakadás, a függetlenedés iránt. És változnak, mint a holdfázisok vagy az évszakok.

Hajadonok Duna TÁncműhely
December 15-én mutatják be a Hajadonok című előadást. Fotó: Dusa Gábor

Juhász Zsolt már 2021-es A tizedik menyasszony című előadásában is erőteljesen támaszkodott a magyar (és több más nép) autentikus néptáncában uralkodó női táncformák, a koreográfiáknak a férfi tánchoz képest alárendelt szerepük megjelenítésére. A koreográfus ezt az utat kívánja folytatni Hajadonok című új produkciójában – ám ez esetben a női princípium áll az előadás középpontjában. Az előadók száma utal az évszakok és égtájak számára, ezen keresztül a nő és a természet szoros kapcsolatára.

A négy női szereplő ugyanakkor különböző művészeti területről – tánc, népzene és jazz, valamint prózai előadás – érkezik, így valójában a Duna Táncműhely az eddig legerősebben multidiszciplináris előadására készül. 

Az előadásban mindenki saját származását, saját művészetét jeleníti meg a színpadon, így Izabella Caussanell a francia sanzonok világát, Kovács Anita a szlovákiai magyarságát, a magyar néptánc alapjait, Orbay Lilla és Vrencsán Anita pedig a gyimesi gyökereiből merít.

A műfajok találkozása tehát a fő irányvonala a Hajadonok című produkciónak, amelyet december 15-én 19.30-tól a Nemzeti Táncszínházban láthat majd a közönség.

 

Borítókép: A Hajadonok táncosai (Fotó: Dusa Gábor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.