Hűvösvölgyi Ildikó: Kérjetek, és adatik!

– Úgy éltem, ahogyan jónak láttam, az eltérő utaktól a Jóisten mindig megvédett. Csodálatos, hogy ezt ma elismerik – mondta a Kossuth-díjas művész a Magyar Nemzetnek. Hűvösvölgyi Ildikót a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriuma Polgári Magyarországért-díjban részesítette. Az elismerést a magyar kultúra gyarapodását segítő magas szintű művészi munka mellett a közösségépítő, a munkáját misszióként megélő művésznek ítélték oda.

2023. 12. 01. 13:00
HÛVÖSVÖLGYI Ildikó
Hűvösvölgyi Ildikó kapta az idei Polgári Magyarországért Díjat Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötven éve van a pályán a Kossuth-díjas színésznő, Hűvösvölgyi Ildikó, a Turay Ida Színház tagja, a Madách Színház művésze. A kerek évfordulón több elismerést is kapott: átvette a Tolnay Klári-emlékérmet, Őrbottyán díszpolgárává, a Turay Ida Színház pedig örökös tagjává választotta.

Hűvösvölgyi Ildikó
Örökös tagja lett a Turay Ida Színháznak (Fotó: Pitrolffy Zoltán)

– Hiszek a bibliai gondolatban: kérjetek, és adatik – fogalmazott megkeresésünkre a művésznő, aki úgy érzi, mindent időben megkapott a Gondviselőtől.
– Mindig azok az emberek találtak meg, akik segítettek nekem. Férjem, Kisfaludy András (Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező, érdemes és kiváló művész) mindenben a társam, ha ő nincs mellettem, akkor ez a díj sincsen. 

Annak idején, a pályám kezdetén, mikor nem illett arról beszélni, hogy az ember templomba jár, én akkor is nyíltan vállaltam a hitemet.

– Ezt a pályát lehet úgy végezni, hogy mély nyomot hagyjon a közönségben. A színészi pálya számomra hivatás, egyben misszió is. A Blaha Lujza életéről szóló Nemzet csalogányát is ebben a szellemben készítettem el – mondta a színésznő a Turay Ida Színház előadásáról, amelynek rendezője és főszereplője egyben. 

Húsz éve járja az országot az önálló Reményik Sándor-estjével, erőt, hitet, szeretet, örömöt adva a nézőinek. – Tudok és szeretek verset mondani. Reményiket valahányszor újra mondom, mindig felfedezek új tartalmakat benne. A magyar nyelvnél pedig nincs csodálatosabb – mondta. – Úgy éltem, ahogyan jónak láttam, az eltérő utaktól a Jóisten mindig megvédett. Csodálatos, hogy ezt ma elismerik – fogalmazott Hűvösvölgyi Ildikó. 
Elmondta, szeret segíteni, egy mosoly is nagyon sokat tud jelenteni, szeret adni az embereknek, és úgy érzi, nincsenek színésznői allűrjei.  

A Kossuth-díjas művészt a Magyar Táncművészeti Egyetem terjesztette elő, ahol színpadi játékra, a színészi eszközöknek a táncba való beépítésére tanítja a leendő táncosokat, továbbá Balog Zoltán református püspök, aki a Csendes csodák című Reményik-estjét az ország több pontján hallotta már. A színésznő elmondta, hogy arról is tud, és nagyon meghatja, hogy egy kedves szomszédja és tisztelője,  Szucsikné Marika, aki a Káró Katona utcában lakik, egy nagyon kedves ajánlólevelet írt róla a kuratóriumhoz. 


Tiszavirág életű a mi pályánk, ha valaki nem filmezik, akkor a pillanat művészetét valósítja meg estéről estére. Ami akkor és ott megtörténik, az jelenthet mély katarzist a jelenlévőknek, ami az életet építheti – fogalmazott a színésznő. A csütörtöki díjátadón köszönetet mondott szüleinek, akik időben észrevették tehetségét, taníttatták, és amíg tehették, kísérték a pályáját. 

 Ők most nincsenek itt, de odafönn látnak, és talán lobbiztak is értem. Hálás vagyok nekik mindazért, amit kaptam tőlük

– tette hozzá a színésznő. 

 

Borítókép: Hűvösvölgyi Ildikót díjazzák (Forrás: Polgári Magyarországért Alapítvány) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.