Sinéad O’Connor, Tina Turner, Matthew Perry és még több legenda – őket búcsúztattuk 2023-ban + videó

Így ért véget a nagyok dicsősége 2023-ban.

Forrás: Magyar Nemzet2023. 12. 27. 18:00
Matthew Perryre emlékező rajongók Indiában
Matthew Perryre emlékező rajongók Indiában Fotó: NurPhoto/AFP/Niharika Kulkarni
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan mondhatják, hogy az idei év sem volt egyszerű menet, erről már most, négy nappal év vége előtt rengeteg mém terjed a közösségi felületeken, azonban kegyetlen volt az év a legnagyobbakkal is. A földi létet annyi zenész, filmsztár és jelentős személyiség hagyta maga mögött, hogy felsorolni is nehéz lenne, de a Magyar Nemzet időrendi sorrendben feleleveníti őket, ezúttal a kulturális élet forgatagából.

Ötvennégy évesen, január 12-én meghalt Lisa Marie Presley. Elvis Presley egyetlen gyermeke énekes-dalszerző volt, aki apja örökségének szentelte munkásságát. A hírt az édesanyja jelentette be, aki azt írta, lánya volt a legszenvedélyesebb, legerősebb és legszeretőbb nő, akit valaha ismert. Lisa Marie nemcsak külső jegyekben, de karrierjének alakításában is hasonlított édesapjára: a kétezres években saját rockalbumot jelentetett meg, fellépett mások mellett Pat Benatarral és Richard Hawley-vel is. 

Még fel sem ocsúdhatott az egyszeri rajongó, másnap, január 16-án már Gina Lollobrigidát gyászolta a világ, aki 95 évesen halt meg. Az ötvenes évek első felében forgatta legsikeresebb filmjeit: egyebek mellett a Királylány a feleségem, Az éjszaka szépei, A világ legszebb asszonya és A párizsi Notre-Dame című filmek sztárja volt. A szexszimbólumról fénykorában azt mondták, ő a legjobb, ami a makaróni óta Itáliából érkezett. 

Paco Rabanne, a spanyol származású tervező, aki világszerte eladott parfümjeiről ismert, de a névjegyét a fémes űrkorszakot idéző ruhakölteményeivel tette le, 88 éves korában, február 3-án hunyt el. 

Jerry Springert április 27-én, 79 éves korában búcsúztatta Amerika. Az egykori polgármester és híradós nem a politikai karrierjéről, hanem a Jerry Springer Show-ról lett híres, amely óriási  botrányokat keltett a maga idejében. Míg Springer a műsort „bűnös szórakozásnak” nevezte, mások jóval kritikusabbak voltak, és az amerikai értékek hanyatlását látták a műsorban.

Tina Turner halála az egész világot megrázta. A zenei legenda, a nagy túlélő, aki férjével, Ike Turnerrel az 1960-as és 70-es években a legnagyobb slágerlemezeket adta ki, majd túlélte borzalmas házasságát, hogy már érett nőként diadalt arasson a listavezető What’s Love Got to Do With It című számmal, 83 éves korában hagyta itt a földi létet. 

Amíg el nem hagyta a férjét, és fel nem fedte, hogy mi rejtőzik a színfalak mögött, évekig folyamatosan turnéztak, részben azért, mert Ike pénze elég sűrűn elfogyott, nem volt hajlandó lemondani egy koncertet sem. A férje miatt kénytelen volt színpadra lépni hörghuruttal, tüdőgyulladással, sőt összeesett jobb tüdővel is.

Ha úgy érezte, valami provokálja, forró kávét öntött a nő arcába, fojtogatta vagy éppen addig verte, amíg a szeme bedagadt, majd meg is erőszakolta. Egy előadás előtt eltörte az állkapcsát. Az énekesnő utóbb bevallotta, többször is eljátszott az öngyilkosság gondolatával. 

Treat Williams, a Hair színésze hetvenegy éves korában, június 12-én halt meg motorbalesetben, miután valaki bevágott elé az autójával. A tragédiával kapcsolatosan több részletre is fény derült: a szemtanúk szerint a filmsztár egy ideig még magánál volt a baleset után, a mentők kérdéseire is válaszolni tudott. Ennek ellenére olyan súlyos volt az állapota, hogy helikopterrel kellett elszállítani egy New York állambeli kórházba, ahol belehalt sérüléseibe.

Alan Arkin június 29-én halt meg kaliforniai otthonában, nyolcvankilenc éves korában. Csaknem hetven évet töltött el a színészi pályán, és olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Michael Douglas vagy Paul Dano. A színész Oscar-díjat kapott 2007-ben A család kicsi kincse című filmben nyújtott mellékszereplői alakításáért, majd ismét jelölést kapott a Ben Affleck által rendezett Az Argo-akció című filmben nyújtott alakításáért. Egyébként nem csak ezt a két jelölést kapta, 1967-ben a Jönnek az oroszok! Jönnek az oroszok!, 1969-ben pedig a Magányos vadász a szív című filmben nyújtott munkájáért jelölték Oscarra. 

Hetvenhat éves korában elhunyt az énekes és színésznő Jane Birkin július 16-án. Az énekesnőt holtan találták párizsi otthonában. Jane Birkin Londonban született, de hírnevét a dalai révén szerezte, amelyeket franciául énekelt, és a hetvenes években átköltözött Franciaországba, ekkor hatalmas stílusikonnak számított.

Tony Bennetet, a legendás New York-i pop- és jazzénekest 96 éves korában érte a halál. Legismertebb dalai közé tartozik a The Way You Look Tonight, a Body and Soul és az (I Left My Heart) In San Francisco. 

Fellépett Lady Gagától kezdve Amy Winehouse-zal, Aretha Franklinnel és Frank Sinatrával is, aki egyébként a szakma legjobb énekesének nevezte. Hét évtizedes karrierje alatt több millió lemezt adott el és húsz Grammy-díjat nyert, köztük egy életműdíjat is.

Ötvenhat éves korában, július 26-án elhunyt Sinéad O’Connor ír énekes-dalszerző, aki a húszas évei közepén lett szupersztár, utóbb inkább magánéletéről és provokatív cselekedeteiről volt ismert. A borotvált feje és tündérszerű vonásai a névjegyévé váltak. Az elsöprő sikert 1990-ben hozta meg neki Prince Nothing Compares 2 U című számának feldolgozása. Ez az eget rengető teljesítmény Európától Ausztráliáig a slágerlisták élére repítette őt.

A Nothing Compares 2 U három Grammy-jelölést kapott, és ez volt az I Do Not Want What I Haven’t Got című albumának kiemelt száma, amely hozzájárult ahhoz, hogy a Rolling Stone 1991-ben az év előadójának választotta. Tíz stúdióalbuma jelent meg, 2015 áprilisában Budapesten a Müpában is koncertet adott.

Július 31-én, 25 éves korában meghalt Angus Cloud amerikai színész, akinek legismertebb alakítása a Fez becenevű drogdíler az HBO nagy sikerű, Eufória című sorozatából. A fiatalember az azt megelőző héten temette el az édesapját, akivel nagyon közeli kapcsolatban állt, a veszteség lelkileg nagyon megviselte.

Karrierje filmbe illően indult: egy étteremben dolgozott pincérként, amikor az Eufória stábja felfedezte. Korábban soha nem színészkedett, mégis a második évadjánál járó, díjnyertes sorozat egyik közismert és közkedvelt szereplője lett. 

Édesanyja lehetséges túladagolás miatt riasztotta a 911-et, és már nem tudta kitapintani a fia pulzusát. 

Augusztus 3-án, 83 éves korában érte a halál Mark Margolist. A színész egy New York-i kórházban hunyt el nem részletezett rövid betegség után. Mark Margolis főként a Breaking Badben és előzménysorozatában, a Better Call Saulban nyújtott alakításából volt ismert. A filmekben Hector Tío Salamancát, egy drogkartell fejét alakította, aki csak egy csengő meg emlékezetes arckifejezései segítségével tudott kommunikálni egy agyvérzés után.

Habár a jeleneteiben alig beszélt, a mimikája olyan kifejező volt, hogy alakításáért még Emmy-díjra is jelölték.

Életének 87. évében Los Angelesben elhunyt William Friedkin Oscar-díjas rendező, aki a Francia kapcsolat és Az ördögűző című filmekkel került a világ filmes élvonalába, és a következő évtizedekben maradandót alkotott a thriller és a horror műfajában.

Friedkin, aki a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat nyerte el 1972-ben a Francia kapcsolat című filmért, augusztus 7-én távozott az élők sorából.

Nagy sokk érte a világ Harry Potter-rajongóit szeptember 28-án, ugyanis ekkor halt meg Sir Michael Gambon, aki a harmadik résztől (Harry Potter és az azkabani fogoly) vette át a Roxfort varázslóiskola igazgatójának szerepét a 2002-ben elhunyt Richard Harristől. 

A színész szerepelt még a Fantasztikus Róka úrban, az Éneklő nyomozóban, és játszotta Maigret francia felügyelőt is. 

Ötvennégy éves korában, október 28-án halt meg Matthew Perry kanadai–amerikai színész, aki a kilencvenes években a Jóbarátok című tévésorozattal Chandler Bing szerepében vált híressé. Matthew Perry-re Los Angeles-i otthonában, egy jakuzziban találták rá. 

A színész tavaly magyarul is megjelent, Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet című könyvében őszintén írt függőségéről, betegségeiről és a magányáról is. „Szia, a nevem Matthew, bár lehet, hogy más néven ismersz. A barátaim Mattynek hívnak. És már halottnak kellene lennem” – fogalmazott.

George Brown, a Kool and the Gang társalapítója, dobosa és dalszerzője november 16-án, csütörtökön halt meg, miután alulmaradt a tüdőrákkal való küzdelemben 74 éves korában. A Funky becenévre hallgató Brown nemcsak a Kool and the Gang kitörölhetetlen funky- és diszkóslágereinek ritmusát adta, hanem aktívan részt vett a megírásukban is. Brown a társszerzője a Ladies Night, a Jungle Boogie, a Celebration, a Summer Madness és a Too Hot című daloknak is.

Shane MacGowan, az énekes-dalszerző és a The Pogues frontembere 65 éves korában, november 30-án hunyt el, hét nappal azután, hogy kiengedték a kórházból, miután agyvelőgyulladást diagnosztizáltak nála. Egyszer azt mondta: „Csak követem a dalírás ír hagyományát, az ír életmódot, az emberi életmódot. Zsúfoljatok bele annyi örömöt az életbe, amennyit csak lehet, és küzdjetek meg a fájdalommal, amit emiatt el kell szenvedni. Vagy üvölts és ordíts a fájdalomtól, és várd, hogy valaki elvigye azzal, hogy gyönyörű élvezetet hoz a helyébe.”

December 8-án, 82 éves korában meghalt Ryan O’Neal színész, akinek a Love Story főszerepe hozta el a világhírt és az Oscar-díj jelölést. A színész játszott többek között még a Mi van, doki? vagy éppen a Papírhold című filmben is lányával, Tatum O’Neallel, de sokan ismerhetik a Dr. Csont és a Született feleségek című sorozatokból is. Halálának oka pangásos szívelégtelenség volt. 

 

Borítókép: Matthew Perry (Fotó: NurPhoto/AFP/Niharika Kulkarni )

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.