A Nemzeti Örökség Intézete is csatlakozik a magyar kultúra napja programjaihoz

A Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) a Fiumei úti sírkertben tartott ingyenes sétával csatlakozik a magyar kultúra napjához január 20-án. Az ünnepnapot 1989 óta január 22-én tartjuk, arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Forrás: NÖRI2024. 01. 17. 13:00
Fényjáték a Kossuth-mauzóleumon a Fiumei úti sírkertben
Fotó: Facebook/Fiumei úti Sírkert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A január 20-án, szombaton 10 órakor induló sétán a jelentkezők a magyar tudományos és kulturális élet 19. századi nagyjainak, a kor jeles képviselőinek és nagylelkű mecénásainak sírjait látogatják meg. 

Fiumei úti sírkert
Számos, a magyar kultúrában jelentős szerepet betöltő személy nyugszik a nemzeti emlékhelyen. Forrás:Facebook/Fiumei úti Sírkert

A séta többek között érinti a 210 évvel ezelőtt született Pulszky Ferenc síremlékét, a séta során pedig kiderül, hogy mennyire sorsdöntő hatású volt a német ajkú joggyakornok életében a pozsonyi találkozás Kölcsey Ferenccel. Kiderül az is, hogy a szabadságharc leverését követő emigrációból visszatérve hogyan vált Pulszky Ferenc az egész magyar múzeumügy irányítójává és fejlődésének előmozdítójává, akinek névjegykártyáján neve mellett csak annyi állt: múzeum. A résztvevők felkeresik többek között Erkel Ferenc, a Himnusz és Egressy Béni, a Szózat megzenésítőinek sírját, Kelety Gusztáv nyughelyét, aki a kiegyezés korának meghatározó művész politikusaként volt ismert, továbbá Trefort Ágoston művelődéspolitikus és a nemzeti szobrászat megteremtőjének, Izsó Miklósnak a sírját is.

 A sétához csatlakozók érdekességeket tudhatnak meg az 1837-ben megnyílt  Pesti Magyar Színház színészeinek életéről is.

Nem volt kérdés, hogy idén is csatlakozunk az emléknaphoz, hiszen ha valahol megtalálható a magyar kultúra, az a Fiumei úti sírkert. Számos nagy művészünk, írónk, politikusunk nyugszik ezen a nemzeti emlékhelyen, így az ide látogatók nemcsak egy sírkertet találnak, hanem kulturális örökségünk egyik legfontosabb helyszínét. A Nöri kiemelten fontosnak tartja, hogy a Fiumei úti sírkert több legyen, mint temető, ezért számos kulturális programot tervezünk 2024-ben is” – hangsúlyozta Móczár Gábor, a Nöri főigazgatója az emléknap kapcsán. A sétán a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. 

Regisztrálni a Nöri oldalán lehet.

Borítókép: Fényjáték a Kossuth-mauzóleumon a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Facebook/Fiumei úti sírkert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.