Bäck Manci képeiből nyílt tárlat Kecskeméten

Az 1989-ben, 98 évesen elhunyt szegedi fotográfus műveit a közönség a Magyar Fotográfiai Múzeumban tekintheti meg.

Forrás: BAON2024. 01. 25. 18:30
BUS_5094
A Magyar Fotográfiai Múzeum tisztelettel meghívja Önt és barátait Bäck Manci (1891–1989) fotográfiái című kiállításának megnyitójára. Köszöntőt mond Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója. Fotó: BUS CSABA Forrás: BAON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bäck Manci a magyar – és azon belül a szegedi – fotográfia egyik kiemelkedő alakja Juhász Gyula révén értelmiségi körökben is ismert volt, így számos hírességről készíthetett portrét.

BUS_5120
A Magyar Fotográfiai Múzeum Bäck Manci (1891–1989) fotográfiái című kiállításának megnyitója (Forrás: BAON/Bús Csaba)

A BAON tudósítása szerint Baki Péter múzeumigazgató a kiállítás megnyitóján elmondta: úgy véli, a művészemberek hagyatékának közgyűjteményekben lenne a helye, de vannak kivételes példák. Bäck Manci esetében is régi fotográfiái magánemberhez kerültek, dr. Gömör Béla személyében. Ő nemcsak őrizte és kiállításokon a közönség elé tárta, de kutatta is a művész életét. A képek 2023-ban kerültek a Magyar Fotográfiai Múzeumhoz, amely gyűjtemény egy része látható a mostani tárlaton. 
Bäck Manci (eredetileg Margit) életrajza is megtalálható a kiállításon, amelyből megtudhatjuk, hogy 1891. december 25-én született a felvidéki Vágvecsén, ahonnan 1901-ben költözött családjával Szegedre. Itt a népiskola elvégzése után a Nőipariskolában tanult tovább.  

BUS_5118
Bäck Manci egyik portréja a Magyar Fotográfiai Múzeumban (Forrás: BAON/Bús Csaba)

Első fotóit 1910–11 körül készíthette Bécsben, ahol 1913-ig több helyen tanult fotográfiát, feltehetőleg Dora Kallmus műtermében is. 1915-ben Szegeden nyitott műtermet. Az esemményről a Szegedi Napló 1915. április 18-i számában tudósított, megemlítve a műterem finom ízlésű berendezéseit, amit a fotográfus Bécsből rendelt.

A Kölcsey utcai műteremben olyan művészek álltak a kamerája elé, mint Erdei Ferenc, Mezey Mária, Zádor Anna vagy Juhász Gyula, aki versben is megörökítette a fotográfust. Bäck Manci a következő évtizedekben is kapcsolatban maradt a haladó értelmiségi körökkel, így ismerkedett meg Moholy-Nagy Lászlóval is, akinek szívességből reprodukciókat fényképezett. 
A tárlat a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban március 23-ig látogatható. 
Az eredeti cikk teljes terjedelmében ITT olvasható. 
 

Borítókép: Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója a Bäck Manci (1891–1989) fotográfiái című kiállítás megnyitóján (Forrás: BAON/Bús Csaba)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.