Elhunyt Futaki Attila képregényrajzoló

Harminckilenc esztendősen, január 2-án méltósággal viselt, gyors lefolyású betegség következményeképp elhunyt Futaki Attila, a kortárs képregény Magyarországon és külföldön is rendszeresen publikáló, meghatározó alakja. Futaki Atillától Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója a Kultúra.hu felületén búcsúzott.

Forrás: Prae.hu2024. 01. 03. 12:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Futaki Attila képregényrajzoló Békéscsabán született, és már kiskamasz korában foglalkoztatta a képregénykészítés. A Magyar Képzőművészeti Egyetem mellett a firenzei nemzetközi képregényiskolában tanult. Első magyar nyelvű albuma 2009-ben jelent meg Spirál címmel a Magvető Kiadónál. Ezt követően elindult sikeres nemzetközi és hazai karrierje. 39 évesen, méltósággal viselt, gyors lefolyású betegségben hunyt el – hozta nyilvánosságra a Prae.hu.  

„Hatalmas űrt, de gazdag életművet hagy maga után” – írta művészeti portál. 

futika attila
Futika Attila. Forrás: Kultúra.hu

A kortárs magyar képregény kiemelkedő alakjától Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója is elbúcsúzott. „Néhány évvel ezelőtt hívták fel a figyelmemet Futaki Attilára valahogy olyanféleképpen, hogy ő tényleg világhírű – kár, hogy Magyarországon kevesen ismerik. Gyorsan rendeltem tőle egy képregényt, amit az Előretolt Helyőrség-mellékletben hetente közöltünk, ez mára A kivarrt címmel franciául és magyarul is megjelent könyvben” – emlékezett vissza a főigazgató a Kultúra.hu oldalon megjelent Futika a miénk című írásában, majd felidézte beszélgetéseik egyik hozományát, a magyar rocktörténetet bemutató képregényt.

Ha két szóban kellene jellemeznem Futaki művészetét, akkor az egyik az igényesség lenne – a másik a minőség. Tavaly elkezdte rajzolni Petőfi Sándor Az apostol című művét, küldözgette az elkészült kockákat, oldalakat, én meg alig vártam, hogy befejezze. Számtalan interjúban lelkendeztem már a Futaki-féle Az apostolról, meg szerettem volna mutatni a világnak, felrakni Attilát Petőfi jobbjára

– fogalmazott Demeter Szilárd.

A búcsúszöveg teljes egészében itt érhető el.

 

Borítókép:  Futaki Attila (Fotó: Prae/Oláh Gergely Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.