Meghosszabbítják a Francoise Gilot-kiállítást a Műcsarnokban

A Műcsarnok honlapján és közösségi oldalain adta hírül, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel Francoise Gilot Felszálló Főnix című tárlatát egy héttel, február 11-ig meghosszabbítják. A kiállítás a Várfok Galéria közreműködésével jött létre. A tavaly júniusban, 101 éves korában elhunyt, méltán világhírű művész előtt a két intézmény az életművének átfogó bemutatásával tiszteleg.

Forrás: Műcsarnok2024. 01. 31. 17:30
Françoise Gilot
Fotó: Nyirkos Zsofia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meghosszabbított nyitvatartás alatt új programokkal is várják az érdeklődőket. Február 8-án Für Anikó exkluzív tárlatvezetésével láthatjuk a kiállítást. 
Francoise Gilot kiemelkedő művész és rendkívüli ember volt, aki már életében legendává vált megkerülhetetlen szellemi örökséget hagyva az utókorra. Több mint 80 évet felölelő munkássága egy hőskorszakot őrzött meg. A nő, aki elhagyta Picassót, megteremtette saját legendáját – festészetében megjelenik ragyogó tehetsége, filozofikus látásmódjának tömör kompozíciói. 

Françoise Gilot
Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál Francoise Gilot kiállításán. Fotó: Facebook/Nyirkos Zsófia

Francoise Gilot kiállítása

A Műcsarnok oldalán kiadott ismertető szerint 

Gilot munkássága nyolc évtizede alatt művészetelméleti könyveket, versesköteteket publikált és illusztrált, tanított egyetemen, táncelőadásokhoz készített díszlet- és jelmezterveket.  Sokoldalú és művelt személyisége magával ragadta a környezetét, jelenléte betöltötte az őt körülvevő teret. 

Műveinek letisztultsága, eleganciája, formai szilárdsága, élettől lüktető színei, dinamizmusa, szellemes motívumai és mitikus szimbólumai egy teljesen önazonos, sokrétegű személyiség kivetülései.

Emellett magánélete is érdekes: ő volt Matisse múzsája, illetve az egyetlen nő, aki elhagyta Picassót, miután két gyermeket szült neki. Később a járványos gyermekbénulás ellenszerét kifejlesztő orvos felesége lett.

A Műcsarnok kiállítása a művész Európában valaha megrendezett legátfogóbb bemutatásának tekinthető. 

Az egészen korai, még a pályaindulást reprezentáló művektől kezdve az életmű kései szakaszát jelentő 2016-os papírmunkáig Gilot főbb korszakai, témái és sorozatai mind felsorakoznak.

Olyan meghatározó momentumai villannak fel az életműnek, mint a kezdeti, még a Picasso mellett töltött időszakából származó drámai önarcképe, a legendás párizsi Mourlot-műhelyben készített egyik első litográfiája, a ’80-as évek monumentális lebegővásznai, vagy a ’90-es évek kiemelkedő fontosságú sorozatának, a Vándornak a darabjai, amelyek hosszú idő után újra együtt láthatók. 

A tárlat a Rozsda Endréhez fűződő megindító barátságának is emléket állít, hiszen ennek a rendkívüli kapcsolatnak köszönhető Gilot Magyarország iránt érzett szeretete, kötődése és az elmúlt évtizedekben a magyar művészeti színtéren való jelenléte. Utóbbinak méltó bizonyítéka, hogy a Műcsarnok szinte teljes kiállítási anyaga magyar magángyűjteményekből kölcsönzött művekből jött létre. 

A kiállítás kurátora Kovács Krisztina, kurátorasszisztens: Dekovics Dóra.

 

Borítókép: Árvai Mária művészettörténész tárlatvezetése Francoise Gilot kiállításán (Fotó: Facebook/Nyirkos Zsófia) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.