Havasi Balázs: Ha a hallgatóknak különleges élményben van részük, annak gyorsan híre megy

Havasi Balázs, a nemzetközileg is népszerű zongorista karrierje kezdetéről, nehézségekről és a magyar kultúra fontosságáról is vallott.

Forrás: Mandiner2024. 01. 28. 9:00
Havasi Balázs
Fotó: Facebook/HAVASI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Havasi Balázs karrierjének elején szembesült azzal, hogy hiába vannak saját szerzeményei, ha az érdeklődés csekély irántuk. Még a lemezkiadója is azt erőltette, hogy feldolgozásokat játsszon. Elmondása szerint viszont mindezek csak megerősítették abban, hogy bebizonyítsa az ellenkezőjét.

Havasi Balázs
Havasi Balázs a színpadon. Forrás: Facebook/Havasi

A kezdetektől törekszem arra, hogy a magyar zenét, népzenét, Munkácsy festményeit vagy például Petőfi versein keresztül a magyar költészetet megmutassam a világnak. Ezek a kulturális elemek mind kiválóan megférnek a show-ban. Attól vagyunk mások, mint a többiek, hogy merünk ilyen, a  magaskultúra birodalmába tartozó értékeket is bemutatni, miközben betartjuk a szórakoztatóipari szabályokat, és valóban szórakoztatjuk a nézőket

 – magyarázta a Mandinernek adott interjúban a zongorista.

Elárulta, hogy nem zenész családból jön. Édesapja közgazdász, édesanyja pedig mérnök, a zene szeretete viszont egészen kisgyerek korától fogva megvolt benne, sokszor képzelte azt is, hogy ott áll a színpadon. 

Kijelentette, a magyar zeneoktatási rendszernek köszönhet mindent, a Zene­akadémiát a világ egyik legnívósabb műhelyének nevezte.

Ahhoz azonban, hogy az ember valami különlegeset tudjon teremteni, teljes művészi szabadság kell – véli. Meggyőződése, hogy ha a hallgatóknak igazán különleges élményben van részük, annak gyorsan terjed a híre, így „tizenhárom jegyből lassan egymillió eladott koncertjegy lesz”. 

A műveim jogait az a patinás kiadóház képviseli, amely Verdi, Puccini vagy Rossini műveinek jogait, és nemrég aláírtam egy globális szerződést a Universal lemezkiadóval, ami közép-európai művésznek ritkán adatik meg. A szerződést egyébként azzal a Mark Wilkinsonnal írtam alá, aki húsz évvel ezelőtt Andrea Bocelli pályáját elindította. Elmondása szerint hasonló potenciált lát a mi produkciónkban

– árulta el a lapnak.

Havasi életében a hit is kiemelt szerepet játszik, úgy érzi, enélkül nem járhatná az útját.

Koncert közben számtalanszor érzek olyan energiát, amely túlmutat rajtam, és érzem, hogy a zenén keresztül képes vagyok kapcsolódni.

Úgy érzi, hogy a legtöbbet a zenéjén keresztül tud elmondani magáról, néha azonban meg kell szólalni, mert a siker egyfajta felelősség is – indokolta.

A teljes interjú a Mandiner oldalán olvasható.

Borítókép: Havasi Balázs (Forrás: Facebook/Havasi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.