Az átrendeződő műkincspiac vesztesei a fiatal művészek lesznek?

Az elmúlt két év során jelentős változások történtek a nemzetközi műtárgypiacon. A szakértői várakozás szerint ez az átrendeződés az idén is folytatódik. Ilyen lesz a 2024-es év a műkincspiacon.

Forrás: VG.hu2024. 01. 17. 14:00
Műkincs
Olajfesték. Forrás: Freepik.com Forrás: Freepik.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vg.hu járt utána a 2024-es műkincspiac változásainak.

Műkincs
A fiatal művészek lesznek a vesztesei az átalakuló műkincspiacnak? Fotó: Freepik.com

 

Átalakuló műkincspiac

A műtárgypiac átalakulását számos tényező befolyásolja, amelyeket nehéz megjósolni. A szakértők egyetértenek abban, hogy továbbra is érződni fog az orosz–ukrán háború, valamint a Közel-Keleten folyó harcok hatása. Az ezekkel járó, nehezen átlátható gazdasági folyamatok, a növekvő infláció hatással lesznek a licitálók tőkeerejére és felvásárlási kedvére.

A szakértők ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy habár az elmúlt két évben némiképpen zsugorodott a piac, és kevesebb eladásra került sor, mégsem történt eddig gyökeres változás a nemzetközi műkincspiacon.

A műkincspiac átalakulását számos más tényező is befolyásolja. Egyrészt generációváltás figyelhető meg. A úgynevezett baby boomer generáció – amely korábban befektetési lehetőséget látott a művészeti gyűjtemények létrehozásában és a fenntartásában – a közeljövőben részben vagy egészben megválhat az évtizedek gyűjtéseitől.

Olajfesték. Forrás: Freepik.com
Olajfestékkészlet. Fotó: Freepik

Tovább rendezheti a műtárgypiacot az is, hogy azon a fiatal művészek egyre tömegesebben jelennek meg, ám legtöbbször nem tudják értékesíteni kortárs alkotásaikat. 

Olyan versenyhelyzetbe kerültek az ifjú képzőművészek, amely húsz-harminc éve elképzelhetetlen lett volna.

A korábbi években az alulreprezentált és marginalizált alkotók, mozgalmak és csoportok tárgyai iránt növekedett a kereslet.

A brazil és más latin-amerikai országok őslakosainak művészete iránt egyre nagyobb az érdeklődés, mivel a kurátorok és a művészetigazgatók egyre inkább vonzódnak ezen tárgyak, műalkotások iránt. Nemcsak a kisebb népcsoportok alkotásai, hanem az avantgárd női művészek iránt is növekszik a kereslet.

A teljes írás a Vg.hu oldalán érhető el.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Freepik.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.