Nicolas Cage legújabb filmje igazi szürreális utazás

Kristoffer Borgli tavaly a Rosszul vagyok magamtól című éjsötét szatírával hívta fel magára a figyelmet. Most pedig elkészítette első amerikai filmjét Nicolas Cage főszereplésével. Az Álmaid hőse hasonlóan bizarr szerzetnek ígérkezett, a végeredményt látva ez pláne bebizonyosodott.

2024. 01. 08. 8:00
nicholas cage
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nicolas Cage alakításában látható Paul egyetemi professzor, nős, kétgyermekes apuka. Nem túl érdekes személyiség, még ismerősei is csak egy figyelemreméltó senkiként hivatkoznak rá. Majd hősünk véletlenszerűen elkezd feltűnni idegenek álmaiban. Ez rögtön elindítja a celebritássá válás útján, ám amikor tétlen szemlélőből brutális gyilkossá válik az éjjeli rémképekben, élete ismét fenekestül felfordul.

nicholas cage
Nicolas Cage legújabb filmjében emlékezetes alakítást nyújt. Fotó: A24

 

A kritika kitér az alábbiakra:

  1.  Az Álmaid hőse című film előzményeire és a rendező korábbi produkcióira,
  2.  A cselekményre és arra, hogyan fejti ki a rendező a toxikus kapcsolatokat,
  3.  Hogyan láttuk Nicolas Cage színészi játékát, milyennek találtuk a koncepciót, és összességében milyen lett a film.

 

Az Álmaid hőse előzményei

A filmet kezdetben Ari Aster (Örökség, Fehér éjszakák) rendezte volna Adam Sandlerrel a főszerepben, majd a Rosszul vagyok magamtól pozitív kritikái után az A24 stúdió átengedte a terepet Borglinak, Aster pedig producerként maradt a fedélzeten. 

A norvég direktor bizonyította, hogy előszeretettel áll bele mindenkibe, nem ismer tabukat és nem fél attól, ha szereplői nem mennek át jellemfejlődésen.

Az Álmaid hőse sem tűnt kommersz, megalkuvó alkotásnak, s valóban nagyon messze áll tőle. A történet önmagában is remek, kiszámíthatatlan, számtalan irányt vehet, és nem lehet megjósolni, hova fut ki. 

 

A cselekmény és a viszonyrendszerek ábrázolása

A cselekmény villámgyorsan a dolgok közepébe vág, a rövidke expozíció után már szembesülünk is a jelenséggel, miszerint Paul visszatérő figura egy rakás ember álmában. A modern világban bárki virálissá válhat pillanatok alatt, ám ez egy olyan példa, amivel korábban soha nem lehetett találkozni. Nem tudjuk mire vélni az eseményeket, csak sodródunk az árral, akárcsak a főhős. 

Borgli kezdetben játékosan prezentálja a helyzetet, humorral, szimpla mókaként mutatva be, mégis végig körbelengi az egészet egyfajta nyugtalanító, nyomasztó atmoszféra. A népszerűség megugrása, hatása a család helyzetére, majd a konfliktusok elharapódzása számos kérdéskört nyit meg.

A Rosszul vagyok magamtól toxikus kapcsolatábrázolása itt is visszaköszön. Paul neje láthatóan elnyomja férjét, a legtöbb esetben bűnbakként tekint rá, és passzív-agresszív módon használja, tulajdonképpen lábtörlőnek. Remek reflexiója ennek az állapotnak az álomvilág, ahol szépen lassan hull darabjaira az addigi ártatlan idill. A gyilkosnak, erőszaktevőnek beállított férfi személyiségét folyamatosan rombolják az úgynevezett „áldozatok”, akik a valóságban is eltörölnék Pault olyan dolgokért, amiket meg sem tett, és főleg nincs rájuk hatása. 

nicholas cage
Nicolas Cage karaktere váratlanul feltűnik az emberek álmaiban. Fotó: A24

 

Nicolas Cage alakítása és a rendező koncepciója

Borglitól nem áll messze, hogy aktuális trendeket fricskázzon meg, az Álmaid hősében ezt árnyaltan, mégis érthetően teszi. 

Csodásan groteszk görbe tükröt állít a modern, túlérzékeny társadalomnak, a komplett cancel culture-nek, és nem rest felállítani egy nehezen behatárolható, paradoxonszerű kettős mércét. 

Nehéz ítéletet mondani, és közel sem minden kérdésre kapunk választ, de elképesztően érdekes rétegeket fed fel ez a szürreális utazás. Nicolas Cage lubickol a szerepben, és külön örvendetes, hogy a számos zs kategóriás alibizés mellett egyre többször vállal kihívást jelentő, nívós szerepeket.

Az Álmaid hőse legnagyobb hibája, hogy talán lehetett volna direktebb a válaszadás tekintetében, ugyanakkor érthető, hogy miért nem akartak a néző szájába rágni mindent.

Akárcsak a rendező előző munkája, ez is roppant kényelmetlen élmény, sokszor zavarba ejtő, illetve nyomasztó, amire nem vevő mindenki. Furcsán szokatlan, egyedi lázálom, mely egyszerre ás bele az ember személyiségébe és rúg gyomorszájon egy egész társadalmi réteget. Borgli napjaink egyik legizgalmasabb filmese, határozott véleménnyel, egyedi stílussal. Fanyar humorral képes véresen komoly lenni, és nem megy a szomszédba szürrealizmusért, miközben frappánsan reflektál a világunkra. Érdemes lesz rá figyelni a jövőben.

A mozikban január 18-tól lesz látható az alkotás.

Borítókép: Jelenet az Álmaid hőse című filmből (Fotó: A24)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.