Rendhagyó kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban

2024. február 9-én 18 órakor nyitja meg kapuit a Gazdátlan tényrakások – Petri-tér, amely rendhagyó módon mutatja be Petri György költői világát. A helyszín a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étterem lesz.

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum2024. 01. 30. 17:00
A Gazdátlan tényrakások - Petri-tér című kiállítás egy részlete az egykori Károlyi Étteremben
A Gazdátlan tényrakások című kiállítás egy részlete az egykori Károlyi Étteremben (Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum) Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az interaktív tárlatvezetés során a látogatók közreműködésével, illetve a meghívott művészekkel együtt kel életre a Petri-tér. Gergye Krisztiánnak, a kortárs táncélet egyik legmarkánsabb képviselőjének performansza vezeti be a résztvevőket a térbe, ezután pedig Kupihár Rebeka 2023-as Petri György-díjas költő mond megnyitóbeszédet.

A Petőfi Irodalmi Múzeum új tárlata Petri György költő előtt tiszteleg
A Petőfi Irodalmi Múzeum új tárlata Petri György költő előtt tiszteleg. Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

A program során a látogatók is formálhatják a rendelkezésükre álló teret.

Például Petrihez kapcsolódó tárgyakat, verseket vagy idézeteket mozgathatnak és helyezhetnek el a kiállításban, emellett pedig szabadon használhatják az írásvetítőket, hogy a rajtuk található grafikákkal és fóliákkal egyedülálló fényinstallációkat hozzanak létre. Mindeközben DJ Suhaid – Petri költészete és zenei ízlése alapján – zenei aláfestéssel járul hozzá az est hangulatához.

Másnap, február 10-én 16 órától tárlatvezetéssel várja a múzeum a látogatókat az akciótérben, utána pedig az „azért én is vagyok valaki!” című installációs workshopon vehetnek részt az érdeklődők. A nyitóhétvégét Czitrom–Hock–Sárvári Trió zárja egy szabad improvizációs jazzkoncerttel.

A nyitóhétvége után a Gazdátlan tényrakások – Petri-térben február 12-től március 25-ig minden hétfő Örökhétfő.

De mi is az Örökhétfő, azon kívül, hogy egy Petri-vers címe?
Az Örökhétfő egy részvételiségre épülő programsorozat, amelyen hétről hétre elmerülhetnek a látogatók Petri György egy-egy költői dilemmáján keresztül az életmű bizonyos tematikus egységeiben. A tematikus egységeket, mintegy problémafelvetésként, a Kamondi Zoltán Petrivel készített interjúfilmjében elhangzó versek jelölik ki. 

A részvételhez nem szükséges Petri költészetének mélyreható ismerete. A szervezők célja az, hogy az érdeklődők együtt kíséreljék meg annak felfedezését, és értelmezzék, mit jelent számunkra ma egy Petri-vers.

Első alkalommal február 12-én este 18 órakor lesz Örökhétfő, ahol Petri költői szerepéről lesz szó – Vagyok, mit érdekelne címmel. Ezen a napon 16 órától már látogatható a kiállítás. Hogyan viszonyul Petri esetében a valóság, az élet és a személyes lét a költészethez? A beszélgetés során felmerülő témák: költői szerep, költői problémák, öndefiníció, önirónia. 
A soron következő hétfő estéken szót ejtenek majd Petri szerelmi és politikai költészetéről, konyhafilozófiájáról, és előkerülnek a feminista kritika szempontjai is. Az Örökhétfő programsorozat mellett február 20-án, illetve március 20-án Petri-díjas szerzőkkel tartanak majd beszélgetős estet.

 

Borítókép: A kiállításnak az egykori Károlyi Étterem ad otthont (Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.