Udvaros Dorottya: A szerelem mindig győz + képgaléria

Azt sem tudja, hova tegye a férfit (Blaskó Péter) Estella (Udvaros Dorottya), aki egy este szerenádot ad neki, majd megáll előtte, és arról beszél, hogy ötven éve őt szereti. Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájának az egyik kulcsjelenetét próbálják előttünk a ráckeresztúri villában, amikor megérkezünk a kilencnapos forgatás hatodik napjára. Minden jelenetet éjszaka vesznek fel, mert a darab egy éj alatt játszódik le az idősödő szerelmesek között. A Nemzeti Színház sikerdarabjából Rátóti Zoltán készít tévéfilmet.

2024. 01. 12. 5:42
20240110 Ráckeresztúr Pázmándy-Brauch kastély
Ők tudják, mi a szerelem c. filmforgatás
Havran Zoltán Magyar Nemzet
20240110 Ráckeresztúr Pázmándy-Brauch kastély ?k tudják, mi a szerelem c. filmforgatás Havran Zoltán Magyar Nemzet Képen: Blaskó Péter, Rátóti Zoltán Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bevált forgatási helyszínre érkezünk, a ráckeresztúri Pázmándy–Brauch-kastélyba, amely régóta rajta van a filmes helyszínek kiemelt listáján. 

20240110 Ráckeresztúr Pázmándy-Brauch kastély
Ők tudják, mi a szerelem c. filmforgatás
Havran Zoltán Magyar Nemzet
Az ők tudják, mi a szerelem stábja Fotó: Havran Zoltán

A nagypolgári környezet minden részletében kifinomult díszletet rejt, azt a miliőt, amelybe Hubay Miklós főszereplőjét, a teljes életet élő, megözvegyült idősödő hölgyet, Estellát egykor belehelyezte. 
Megérkezésünkkor a szalonban a darab egyik kulcsjelenetét veszik éppen fel. Előttünk áll egy szenvedélyes idősödő úriember, Hector Berlioz (Blaskó Péter), aki felidézve első találkozásukat – amikor felfigyelt a sziklán álló fiatal Estellára –, szerelmet vall a végig kétkedő asszonynak. Nem lehet ettől a jelenettől szabadulni, annyira erős, hogy egy élethosszig tartó vágyakozás, várakozás – ahogyan a darab fogalmaz:,  az „ötven éve maga felé tartok” – minden sóvárgása ebben az egy éjszakában kap újabb esélyt. Mindez ott, abban a pár percben Blaskó Péter Kossuth-díjas színész egész lényéből átsugárzik. 

 

Blaskó Péter: Örülök, hogy elindult valami 

Kérdésünkre Blaskó Péter elmondta, a bemutatott jelenet után hosszú évődés veszi kezdetét a két főszereplő között, az általa megformált férfi pedig sorra bizonyítékokat vesz elő a frakkja mögül: egy fa kérgét, egy szikladarabot, amelyek a közös nyár helyszínének emlékei. 

20240110 Ráckeresztúr Pázmándy-Brauch kastély
Ők tudják, mi a szerelem c. filmforgatás
Havran Zoltán Magyar Nemzet
Hosszú évődés kezdődik a szerelmesek között Fotó: Havran Zoltán


– Az extrovertált zeneszerző ezt az élményt hordozza és növeli magában az Estelláról alkotott képet mint nőideált. Estella reálisabban gondolkodó hölgy, így kedves évődés, lírai vonulatok indulnak el a darabban. Nagyon örülök annak, hogy elindult valami, hogy végre televízióba visszüka színházat, hiszen közvetítések ma már alig vannak, a tévéjáték sem jellemző műfaj napjainkban. 

Az előadást Rátóti Zoltán rendezte, a Nemzeti Színházban óriási sikerrel játsszák a bemutató óta, akárcsak a korábbi előadást, Tolnay Klárival és Sinkovits Imrével a főszerepben. És mint ahogy az ő idejükben, úgy ma is csodálatos színészlegendáink kapták az időskori szerelem megéléséről és a konvenciók átlépéséről szóló  történetet. 

 

Valóság a színpadon 

Hogy mennyire valódi a korai szerelem visszatérése, arra éppen ennek a forgatásnak néhány órája mutatott rá. Már a kifelé döcögő sajtóbuszon mellettem ül kolléganőm, akihez éppen a múlt évben tért vissza az a szerelme, akivel huszonöt éve egymás felé tartanak. A forgatás helyszínén pedig Tősér Ádám filmrendezőről – aki technikai rendezőként van jelen – jut eszembe két közös ismerősünk, akik az egyetemi éveik után csaknem húsz évvel találtak ismét egymásra. 

20240110 Ráckeresztúr Pázmándy-Brauch kastély
Ők tudják, mi a szerelem c. filmforgatás
Havran Zoltán Magyar Nemzet
Estella (Udvaros Dorottya) reálisan gondolkodó asszony Fotó: Havran Zoltán


Azt kérdezem Udvaros Dorottyától is, hogy találkozott-e ilyen, később megvalósuló szerelmekkel. A színésznő elmosolyodik, majd boldogan meséli el édesapja történetét.

Édesapám élete utolsó időszakában megtalált egy csodálatos hölgyet, akit én azóta is új anyukámnak hívok. A kapcsolatunk a mai napig szoros: csodálatos tizenkét évet töltöttek együtt

 – fogalmazott. Mint mondta, az általa megformált Estellának fogalma sincs arról, hogy a Hector Berlioz nevű világhírű zeneszerző valamikor, kiskamasz korában beleszeretett. Az egész akkora meglepetés, hogy nem tud mit kezdeni az ő megjelenésével.

– Húsz éve özvegy, két gyereket nevel, együtt él a családjával, a vejével, az unokájával, álmában sem gondolta, hogy berobban az életébe egy szenvedélyes zeneszerző, aki feleségül akarja venni. A darab nem ad arra választ, hogy hogyan dolgozza fel a szerelmet, azt látjuk a darabban, hogy felkavarja, ami történik az este alatt. Biztosan elindít benne nagyon érdekes folyamatokat, de úgy él, hogy amit az élettől megkaphatott, azt ő megkapta. Szeretetben és békében él a családjával. Elfogadja hogy amit feleségként és anyaként kapott, az szép és teljes volt. 

A darab lebegtet egy következő találkozást, de nem ad egyértelmű választ a folytatásra

– fogalmazott a színésznő.

Hozzátette, hogy minden Estella és minden Hector eldöntheti, milyen választ adna arra, ha vele ez megtörténne. – Én magam sem tudok erre egyértelműen felelni. Úgy gondolom azonban, hogy a szerelem mindig győz. Hubay Miklós bohózat és tragédia műfaji megjelölést adott a műnek. Valószínű, hogy azt szeretné, hogy nagyon komolyan vegyük és mégis nevessünk is rajta –  tette hozzá a színésznő. 

Mint mondta, a díszlet nagyon szép, nagyon jól érzi ebben magát ebben a környezetben és óriási ajándéknak tartja, hogy az ország egyik legjobb operatőre, Nagy András dolgozik velük. – Mindennap megkérdezem, hogy tényleg itt van, ő az? Hatalmas filmek operatőreként tévéjátékot forgat most velünk – mondta a színésznő.

A film rendezője, Rátóti Zoltán elmondta mennyre más ebben a környezetben megvalósítani a darabot, mint díszletek között. – Kihasználjuk az adottságokat. Például, hogy  ki tudunk látni, s nem egy lesötétített szobában vagyunk. Meg tudjuk mutatni a fáklyás zenét, amit Estella kap Berlioztól. Három külön helyszínt járunk be, itt pulzál a történet– mondta. 

 

A színész van a középpontban 

Hogy miért szereti annyira a közönség ezt a darabot? Úgy látja, hogy a történetmesélés és maga a mese az, ami annyira szerethetővé teszi Hubay Miklós művét. 

Emellett ennek az előadásnak legendája van. A televíziós filmet időről időre lehet látni, és kifejezetten színészbarát darab, ők vannak a középpontban

 – mondta. 
Mivel ez az első filmrendezése, a jelenleg Tősér Ádám (Blokád, Így is épült a szocializmus) filmrendezővel dolgoznak együtt, aki technikai rendezőként segíti a munkát. – Meg tudom mondani, hogy mi az a mondat, amit közeliben szeretnék látni, melyik, amit totálba látok, hogy épül egy jelenet dinamikája. Ádám pontosan érzi a film dramaturgiai megjelenését. Meg tudja mondani, hogy merről és hogyan vegyük. Biztos belevesznék abba, hogy milyen irányba nézzen a kamera és a színész, hogy a vágószobában tökéletes legyen. Nagy segítség,  hogy ezt nekem nem kell felügyelni.  

20240110 Ráckeresztúr Pázmándy-Brauch kastély
Ők tudják, mi a szerelem c. filmforgatás
Havran Zoltán Magyar Nemzet
Rátóti Zoltán szerint a történetmesélés miatt is szerethetik annyira a nézők   Fotó: Havran Zoltán


Érdeklődésünkre a producer Lajos Tamás elmondta, Rátóti Zoltán kereste meg azzal, hogyan lehetne ezt a darabot filmesíteni. – Példamutató együttműködés született az MTVA és az Nemzeti Filmintézet között. A hetvenes, nyolcvanas években az M1 és M2 műsorai jelentették a televíziózást. A megváltozott tévénézési szokásokkal együtt úgy gondolom, hogy ez olyan kultúrmisszió, amit folytatni kellene. A klasszikus irodalmi alkotásokat vagy némely kortárs művet érdemes lenne televíziós keretek között leforgatni – állapította meg a producer. 
 

Három nap van hátra a forgatásból. A színészek elmondták, nem könnyű az éjszakai munka, de igyekeznek kihasználni, hasznossá tenni a forgatási időt. Nagyon nagy mennyiségű anyagot vesznek fel, májusra készülhetnek el az utómunkákkal. A végső verzió a tervek szerint nyár elején lehet meg. 

 

 

Borítókép: Az ők tudják, mi a szerelem forgatása (Fotó: Havran Zoltán) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.