Táncra perdültek a bevásárlóközpontban

Közel kétszáz művész ünnepli a tél végét a Müpa színpadán vasárnap. A Farsangvasárnap című produkcióban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Honvéd Férfikarral, a Virtus Dudazenekarral, a Vujicsics Együttessel, a Rézeleje Fanfárosokkal és az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttessel lép együtt színpadra.

2024. 02. 08. 21:30
 Magyar Nemzeti Táncegyüttes flashmob
A Magyar Nemzeti Táncegyüttes flashmobja lesz az az Allee Bevásárlóközpontban, ahol élőzene kíséretében busó- és egyéb jelmezbe bújt táncosok fogják mókázással, tánccal felhívni a vásárlók figyelmét a Farsangvasárnap – Karnevál a Müpában című előadásukra, amiből ízelítőt is láthatnak majd az érdeklődők. Fotó: Teknos Forrás: Teknős Miklós/Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néptáncosok lepték el a budai Allee Bevásárlóközpont emeletét szerda délután: a művészek egy rövid flashmobbal hívták fel a figyelmet a közelgő farsangi eseményre. 

 Magyar Nemzeti Táncegyüttes flashmob
Az Allee Bevásárlóközpont emeletén néptáncosok teremtettek karneváli hangulatot. Fotó: Teknős Miklós

A táncosok a mozgólépcsőn keresztül a bevásárlóközpont csarnokaiba hozták el a télűző farsangi hangulatot. Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese Farsangvasárnap című előadásában a Honvéd Férfikarral, a Virtus Dudazenekarral, a Vujicsics Együttessel, a Rézeleje Fanfárosokkal és az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes gyerekcsoportjaival kiegészülve, vidám farsangi szokásokkal, virtuóz táncokkal és zenével varázsol karneváli hangulatot február 11-én a Müpa színpadára, ahol közel kétszázan fogják táncukkal elkápráztatni a közönséget.

Úgyis rövid a farsang, úgyis hosszú a böjt, mért ne vigadnánk, amikor lehet?

 – így ír Jókai Mór a tavaszváró, télbúcsúztató ősi örömünnepről, a farsangról.

Farsangkor az emberek önfeledt mulatozással és különféle mágikus szokásokkal temették el a telet és hívogatták a várva várt tavaszt. A farsangi mulatságok csúcspontja a karnevál volt, vagy ahogyan magyarul mondják, a farsangfarka; a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó időszak. 

 Magyar Nemzeti Táncegyüttes flashmob
Népi hagyományokat élesztettek fel a látványos flashmobbal a táncosok.  Fotó: Teknős Miklós

Nagy táncmulatságokat tartottak ebben az időszakban, ahol megengedett volt mindenféle farsangi kicsapongás, játék, paródia. Vidámságban, jókedvben soha nem volt hiány.
A Müpában az évad együttese a Magyar Nemzeti Táncegyüttes lett, de sokkal több ez, mint megtisztelő cím: a Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Nemzet Művésze és Zs. Vincze Zsuzsa szakmai vezető által irányított fiatal csapat évadhosszat lenyűgözi a nézőket azzal, hogy kortól és témától függetlenül egyformán tudása legjavát nyújtja. 

A Végvárak, vitézek és az Éljen Petőfi! című előadások után itt a legújabb bemutató, a Farsangvasárnap.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes ezúttal Konc király és Cibere vajda, vagyis a farsangot és a böjtöt megszemélyesítő két alak jelképes viadalára fűzi fel táncjátékát: a dőzsölés, a jólét, a bor mámora áll szemben az üres lábosokkal, a főtt krumplival és a ciberelevessel. Farsang idején természetesen Konc király győz, így kezdődhet a mulatság!
A farsangi szokásoknak állandó velejárója a féktelen mulatozás és nevetés; az alkotók azt ígérik, ebben sem lesz hiány: lesz itt somogyi „medveherélés”, álesküvő, bodrogközi „rabvágás”, kecskefarsangoló és dél-alföldi tréfás halottas játék, amely során az emberek kikacagják még a halált is.
A műsorban elhangzó Csokonai Vitéz Mihály-, Heltai Gáspár-, Apor Péter- vagy akár Jókai-idézetek mellett eredeti népszokásaink mókás, sokszor obszcén szövegei, szilaj táncaink színes, érdekes zenei világgal teremtenek valódi karneváli hangulatot. Ünnepeljük együtt a farsangot, fogadjuk meg nagy mesemondónk, Jókai Mór szavait:

Az embernek van jó barátja, jó ismerőse, azt meghívja, bánatát, gondjait kicsukja az ajtón erre a kis időre, borát csapra üti, hadd folyjon; panaszát szélnek ereszti, hadd fogyjon; úgyis rövid a farsang, úgyis hosszú a böjt, mért ne vigadnánk, amikor lehet?

A Farsangvasárnap társrendező-koreográfusa: Zs. Vincze Zsuzsa érdemes művész. Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, kiváló művész. 

 

Borítókép: Flashmob az Allee bevásárlóközpontban (Fotó: Teknős Miklós) 


 -

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.