Pataky Attila: Kétszázötven dalból választottuk ki a jubileumi koncert anyagát + videó

Idén ötven éve annak, hogy megalakult az ország egyik legismertebb rockzenekara. Az Edda Művek lelkesedése és aktivitása a mai napig töretlen, masszív rajongótábor támogatja a könnyűzenei palettán elfoglalt stabil pozíciójukat. Így nem csoda, hogy a Pataky Attila vezette legendás együttes ebből az alkalomból nagyszabású koncerttel ünnepel március 9-én a Papp László Budapest Sportarénában. A frontemberrel Szani Roland beszélgetett.

2024. 02. 27. 8:00
Pataky Attila énekes az Edda Művek koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában
Budapest, 2020. március 7. Pataky Attila énekes az Edda Mûvek koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2020. március 7-én. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műsorból először az derül ki, hogy Pataky Attila testnevelő tanár volt, mielőtt az ország egyik legismertebb énekese lett. – Igen, tesitanárnak készültem, az első feleségem, Mártika, biológia–testnevelés szakos tanárnő volt, és akkor én földrajz–testnevelésre jelentkeztem, és képesítés nélkül tanítottam is egy évet – mondta az énekes, aki elmesélte, hogy az édesapja építészmérnöknek szánta, és el is végezte az építői technikumot.

Az Edda és az Edda Művek 1974-es megszületésének és névválasztásának a története sem maradhatott ki a beszélgetésből. – Nagyon fontos pontok vannak ma már, amiket az ember visszatekintve tart annak. 1975-ben az egyetemista zenésztársak végeztek, és ők mérnökök lettek, tehát a Halász Jóska, Ferenczi Zoli szólógitáros mentek a saját útjukon tovább, én pedig profi zenész akartam lenni, csak az éget bennem, hogy mindent megmutatni, és kitörni, kitörni, kitörni. 

Ez volt a fővágyam, és ez meghatározta, hogy 1976 végén még zenészcserékkel meg egyebekkel ott agyaltam azon, hogy hogyan is kéne ennek neki esni, és aztán eljött a pillanat, amikor összeszedtem Miskolc legmenőbb zenekaraiból a legjobbakat, és egy supergroupot alapítottam, eme fogalom nem is létezett akkor, ez volt a Bakancsos Edda, és ez a banda indult el a sikerek útján

– összegezte a frontember.

A márciusi koncert kapcsán a zenész elárulta, a tagok a jubileumi esemény dallistájára felkerülő nótákért szinte vérre menő küzdelmet folytattak. – Ebben az egészben volt egy nagyon fontos momentum, ugyanis elmondtam a srácoknak, hogy ez most nagyon jó volt, itt van a szenvedély, használjuk ezt jól, de egyetlenegy dolgot szeretnék, hogy ne legyen semmi görcs, mert nem akarunk semmit bebizonyítani senkinek. Mi mindent bebizonyítottunk már. Mi egy boldog estét akarunk – fogalmazott Pataky Attila.

Borítókép: Pataky Attila (Fotó: Mohai Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.