Szili Katalin: Nem területi revíziót szeretnénk, hanem párbeszédet

A Magyarságkutató Intézet sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy idén 800 éves az Andreanum, a világ legelső etnikai alapú kiváltságlevele, amelyet II. András adományozott az erdélyi szászoknak. A múlt erőt adhat az idei európai uniós soros elnökséghez is.

2024. 02. 13. 18:30
20240213__MI_039
20240213 Budapest Magyarságkutató Intézet 800 esztendős az Andreanum, a világ legelső etnikai alapú kiváltságlevele, amelyet II. András adományozott az erdélyi szászoknak. A téma tudományos feldolgozásáról, valamint az évfordulóra tervezett ünnepségekről Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke, Dr. Szili Katalin, miniszterelnöki főtanácsadó. Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy az Andreanum Európa legelső etnikai alapú területi autonómiája, melyet a barcasági szászaknak ajándékozott a magyar király. Kásler Miklós emlékeztetett arra, hogy a dokumentum szerint legalább két generációval korábban is léteztek kiváltságok a szászok részére. Kiemelte, hogy a középkori Magyar Királyságot az autonómiák halmaza jellemzett.

20240213__MI_035
Nyolcszáz éves az Andreanum, a világ első etnikai alapú kiváltságlevele. Fotó: Mirkó István

Többek között létezett a kunoknak, a jászoknak és a székelyeknek, valamint a királyi városoknak és a vármegyéknek is autonómiája

– mondta főigazgató, majd hozzátette, hogy a mai nemzedéknek kötelessége emlékezni a múltra.

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, hogy idén arra emlékezünk, hogy 800 évvel ezelőtt II. András király az erdélyi szászoknak önrendelkezést biztosított. 

Felidézte, hogy húsz évvel ezelőtt az Andreanum faximile kiadását ajándékozták az Európa Tanács elnökének.

20240213__MI_037
Szili Katalin és Kásler Miklós a Magyarságkutató Intézet sajtótájékoztatóján. Fotó: Mirkó István

Trianon után a magyarok egy része a saját szülőföldjén, önhibáján kívül más országba, kisebbségi sorba kényszerült. Emlékeztetett arra, hogy a székelyek ma is küzdenek függetlenségükért, akárcsak a felvidéki magyarok a kulturális autonómiáért.

Nem kell ezt autonómiának nevezni, mert ettől a szótól a szomszédjaink közül mindenki görcsbe ugrik. Mi a kisebbségi közösségek regionális közigazgatásának és döntéshozatalának a létrejöttét szorgalmazzuk

– mondta Szili Katalin.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar történelem megmutatja, hogy békésen tudtunk együtt élni a Magyar Királyság területén élő nemzeti kisebbségekkel.

Trianon előtt is lehetőséget biztosítottak arra, hogy a közösségek rendelkezzenek saját sorsukról.

 

Magyarország ebben az évben az unió elnöki posztját is betölti. Az Andreanum 800 éves évfordulóját példaképpen szeretnék bemutatni. Nem területi revíziót szeretnénk, hanem kiegyensúlyozott, párbeszéddel teli kommunikációt a szomszéd országokban. Hiszen a magyarok önhibájukon kívül kerültek kisebbségi létbe. Ezt kérni a XXI. században nem ördögtől való

– jelentette ki a sajtótájékoztatón Szili Katalint.

20240213__MI_038
Szili Katalin: Az Andreanumra való emlékezés nem valaminek a lezárása, hanem a nyitánya. Fotó: Mirkó István

Elmondta, hogy nem kérnek többet, csak azt, amit bárhol Európában a kisebbségeknek megadható. Kiemelte, hogy a kisebbségi közösségek regionális közigazgatása stabilitást és gazdasági potenciált jelent, és jól működik Európa országaiban. 

Szili Katalin kiemelte, hogy az Andreanumra való emlékezés nem valaminek a lezárása, hanem nyitánya egy új programnak, amely reményeik szerint mind a többségi, mind a kisebbségi társadalom számára is kölcsönös előnyöket biztosít majd.

Idén számos konferenciát tartanak Brüsszelben és Erdélyben. Ezek szervezeti kerete a Magyarságkutató Intézet megvalósításában jön létre.

 

Borítókép: Sajtótájékoztató a Magyarságkutató Intézet székházában (Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.