Megmutatja a zenei felsőoktatás műhelytitkait a Zeneakadémia

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem idén is megrendezi A tehetség napja című programját február 11-én. A Zeneakadémia kiemelkedő diákjainak fellépésével, nyilvános órákkal, előadásokkal mutatja meg az érdeklődőknek a zenei felsőoktatás és tehetséggondozás legjobb gyakorlatait.

Forrás: MTI2024. 02. 06. 20:00
Zeneakadémia
Budapest, 2023. május 11. A Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem (LFZE, vagy Zeneakadémia) szecessziós stílusú 1907-ben felépült mûemlék épülete a fõváros VI. kerületében, a Liszt Ferenc téren. Homlokzatán Liszt Ferenc (1811-1886) magyar zeneszerzõ, zongoramûvész, a Magyar Királyi Zeneakadémia megalapítójának szobra, Strobl Alajos alkotása (1909). MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba Forrás: MTI/Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A program célja, hogy a közönség képet kaphasson az egyetem hétköznapjairól, a tanórákról, a koncertéletről, valamint az, hogy sok esetben először találkozhasson olyan tehetségekkel, akik pár év múlva akár a zenei élet kimagasló szereplői lehetnek. Az idei programok között lesz a Zeneakadémia tehetségei és a Liszt Ferenc Kamarazenekar két koncertje, amelyeken többek közt Bach és Vivaldi műveit játsszák. 

A Zeneakadémia Voit-orgonája is megszólal a nyílt napon
A Zeneakadémia Voit-orgonája is megszólal a nyílt napon. Fotó: Koszticsák Szilárd

Bemutatkozik egy-egy klarinétos, zongorista és trombitás növendék, akik jeles nemzetközi versenyeken kaptak díjakat. 

Az elektronikus zenei médiaművészet szakirány mások mellett egy laptopzenekarral készül, amely szabadtéren és közösségi helyeken rögzített hangokból alkotott rövid kompozíciókat játszik, egy végzős muzikológus hallgató pedig egy zenetudományi előadással várja az érdeklődőket, bemutatva a 18. század második felének zenekedvelőit és a kapcsolódó társadalmi látképet.

A Zeneakadémia szaxofonegyüttese mások mellett Bach és Ravel műveinek átirataival, a Népzene Tanszék a magyar mellett néhány szomszéd nép muzsikájával lép közönség elé.

A dzsessz tanszék triója dzsesszsztenderdekkel, az ének tanszék hallgatói ismert és kevésbé ismert áriákkal, a legfiatalabbakat tanító rendkívüli tehetségek képzőjének különböző hangszeres tanulói pedig többek közt Sibelius, Dvorák és Schumann kompozícióival készülnek.

Pálfi Csaba klarinétművész és Bársony Péter brácsaművész, az egyetem oktatói egy-egy nyilvános órát tartanak, a Zeneakadémia nagytermének Voit-orgonáját pedig Szabó Balázs, a szakirány vezetője mutatja be a közönségnek, a tanszak hallgatóinak legjobb vizsgaelőadásaival.

A programsorozat zárásaként este Kováts Péter hegedűművész és a Zeneakadémia Vonószenekara lép fel a Nagyteremben, kamarazenekari ritkaságokkal. A középpontban különböző korok és nemzetek táncai állnak.

A programra és az esti hangversenyre külön-külön kaphatók jegyek a Zeneakadémia honlapján és jegypénztárában.

 

Borítókép: A Zeneakadémia épülete (fotó: Jászai Csaba/MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.