Varázslatos gálaesttel ünnepelték Bodrogi Gyulát

Bodrogi Gyula a magyar színházi és filmes világ meghatározó szereplője. Játékát, tehetségét dicsérték pályatársai az április 15-i eseményen. A Nemzeti Színházban az államfő mellett Dibusz Dénes focista, valamint színészek, zenészek is tiszteletüket tették.

2024. 04. 16. 17:36
Bodrogi Gyula
Bodrogi Gyula 90. születésnapját ünnepelték a Nemzeti Színházban, Sulyok Tamás államfő is köszöntötte. Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűnni nem akaró vastaps köszöntötte a legendás művészt a gála nyitóperceiben. Életének és pályafutásának fontos szereplői azt az örömöt és megbecsülést kívánták visszaadni, amelyet Bodrogi Gyula adott nekik az évek során. Bodrogi Gyula, mindenki Gyuszi bácsija rendíthetetlen energiával áll a színpadra a mai napig, amit az is bizonyított, hogy a műsorra és a köszöntésekre humoros megjegyzésekkel reflektált. 

Bodrogi Gyula
A Nemzeti Színház gyerekszínészei a Süsü betétdalát énekelték Bodrogi Gyulának Fotó: Kurucz Árpád

Pályakezdőként a József Attila Színházhoz szerződött, ami az adott időszakban szokatlan volt: minden kezdő színész csak a vidéki gyakorlóévek után kaphatott lehetőséget arra, hogy a fővárosban játsszon. 

Arra a kérdésre, hogy ez hogyan volt lehetséges, viccesen megjegyezték: „Törőcsik Mari férje volt, neki megengedték.” 

Nemcsák Károly igazgató és kollégái dalokkal köszöntötték a társulat örökös tagját.

– Ha az ember egy előadásból egy pillanatot is magával tud vinni, akkor a színész hálás. Bodrogi Gyula számtalan ilyen pillanattal ajándékozott meg bennünket

 – mondta a köszöntőjében Fehér Anna, a József Attila Színház színésznője.

Bodrogi Gyula kedvenc nótáját, A vén cigányt játszotta el Mága Zoltán, akinek hegedűjátékát a Budapest Gypsy Kings kísérte. A hegedűművész következő koncertjén is fellépőként számít Gyuszi bácsira, akit közel húsz éve ismer. A Vidám Színpadon sokat tanult az érdemes művésztől Nyertes Zsuzsa, aki háláját dalban fejezte ki. 

A kimondottan Bodrogi számára írt Nagymester című színdarabból adott elő részletet Olt Tamás, a Karinthy Színház igazgatója, akit Darvas Ferenc kísért zongorán.

Bájos színfoltja volt az estnek az, ahogyan Fásy Ádám színészkirállyá koronázta Bodrogit, aki a nézőkkel közösen énekelt. 

Bodrogi gyula
A Mágnás Miska szép emlékeket idézett fel Bodrogi Gyula számára Fotó: Kurucz Árpád

Az est egyik meglepetésvendége volt Dibusz Dénes, a Ferencvárosi Torna Club kapusa, akinek összesen hat gólt rúgott a Fradi-rajongó művész. A színészt kezelőorvosa, egyben közeli barátja, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is köszöntötte, aki felidézte a közös vadászatok feledhetetlen pillanatait. Állítólag Gyuszi bácsi kényelmesen ül és vár, s végül mindig ő lövi a legtöbb vadat. A családtagok sem maradhattak el: második feleségével, Voith Ágival is felidézték közös szerepeiket. Nagyapjának a saját megható szerzeményét énekelte el Bodrogi Enikő.

Számos más produkció mellett a Budapesti Operettszínház művészei a Mágnás Miskából adtak elő egy részletet, amelyben annak idején Bodrogi alakította a címszereplőt. 

Egykori partnere, Lehoczky Zsuzsa is meglepte, aki egy régi anekdotával elevenítette fel a közös játékot. 

A Nemzeti Színház társulatából Vidnyánszky Attila igazgató, Tóth Auguszta, Blaskó Péter színművészek és Földes László Hobo is tiszteletét tette. Zsuráfszky Zoltán és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes pattogó csárdással zárta a gálaműsort.

Az eseményen felszólalt Magyarország köztársasági elnöke, Sulyok Tamás. Részvételével méltatta az életművet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szentmártoni János művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár.

Az est házigazdái Katona Kinga és Bakos-Kiss Gábor voltak, a műsort Rátóti Zoltán rendezte. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.