Milos Formanra emlékezünk: Csehországtól Hollywoodig

Hat éve hunyt el a kétszeres Oscar-díjas filmes alkotó. A nagyközönség olyan filmeket köszönhet Milos Forman csehszlovák–amerikai filmrendezőnek, mint a Száll a kakukk fészkére vagy az Amadeus – összeállításunkban rá emlékezünk.

2024. 04. 13. 7:00
mpaa328229
Milos Forman munkásságát két Oscar-díjjal ismerték el. Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csehszlovák származású filmrendező, színész és forgatókönyvíró 1932-ben született. Az 1960-as években, egészen fiatalon az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. A kontinensváltást követően Milos Forman igyekezett az amerikai filmes szakmában elhelyezkedni, és hamar igen nagy hírnévre tett szert számos, a közönség által széles körben kedvelt produkció létrehozásának köszönhetően. 

A Milos Forman rendezte Száll a kakukk fészkére Oscar-díjat hozott Jack Nicholsonnak
A Milos Forman rendezte Száll a kakukk fészkére Oscar-díjat hozott Jack Nicholsonnak. Fotó: themoviedb.com

Milos Forman első Oscar-díja

Kezdeti sikereit egy regény megfilmesítése hozta meg számára: Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című könyvének mozgóképes adaptációja számos Oscar-díjat is bezsebelt. A produkció Oscar-történelmet írt: az Ez történt egy éjszaka (1934) után ez volt a második film, amely elnyerte az öt legfontosabb díj mindegyikét:

  • legjobb film: Saul Zaentz, Michael Douglas
  • legjobb rendező: Milos Forman
  • legjobb férfi főszereplő: Jack Nicholson
  • legjobb női főszereplő: Louise Fletcher
  • legjobb adaptált forgatókönyv: Bo Goldman, Lawrence Hauben

Forman a legjobb rendezésért járó aranyszobrot vihette haza és Michael Douglasnak is ez a film hozta meg élete első Oscar-díját.

Az 1975-ben bemutatott amerikai filmdráma egyébként a legnépszerűbb streamingplatform kínálatában, a Netflixen is elérhető. A történetet itthon a József Attila Színház is feldolgozta, amit nagy sikerrel játszottak Funtek Frigyes rendezésében.

Amadeus: Oscar-díj!

Forman szintén egyik népszerű rendezése az 1980-as években készült Amadeus, ami összesen nyolc Oscar-díjat nyert el az 1985-ös gálán. 

Forman ekkor újra a legjobb rendezőnek járó szobrot vihette haza, de a produkció többek közt tarolt a jelmeztervezés, a látványtervezés, a forgatókönyv és a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-kategóriában is.

Az Amadeus Golden Globe-díjakkal is büszkélkedhet – a legjobb filmrendezőnek járó trófea Milos Formant illette ebben az esztendőben.

 

Hair

Az 1979-ben bemutatott amerikai zenés vígjáték alapja az azonos című, 1967-ben bemutatott rockmusical. 

A filmben felcsendülő dallamok, a produkció mára megkerülhetetlen alkotás a filmtörténetben.

 

Magánélete

Forman nem egy alkalommal, hanem egészen pontosan háromszor nősült. 

Érdekesség, hogy két házasságából is ikergyermekekkel ajándékozta meg a sors.

Memoárjait magyar nyelven Fordulatok – Emlékirataim címmel adták ki. 

– Nyolcvanadik születésnapja alkalmából Amibe nem halsz bele címmel portréfilmsorozat készült róla. A rendező sohasem válaszolt arra a kérdésre, hogy európainak vagy amerikainak tartja-e magát, de terveiről sem beszél: mint mondja, már szabadságolta magát – írta korábban a Színház Online.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.