Istennel talállak, testvérem!

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek – Devlesa arakhavtu, phrala! Romane historiji címen országjáró utazókiállítás indul. A Néprajzi Múzeum tárlatának első állomása Tiszakarád, ahol 2024. április 8. és 15. között az itt élők is megismerhetik Erdős Kamill ciganológus örökségét.

Forrás: Néprajzi Múzeum2024. 04. 08. 11:00
A tárlat fókuszában Erdős Kamill (jobbról a második) munkássága áll
A tárlat fókuszában Erdős Kamill (jobbról a második) munkássága áll. Forrás: Erkel Ferenc Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Néprajzi Múzeum vándorkiállításának középpontjában a cigány közösségekben „álruhában járó”, legendás kutató, a „szőke cigány”, azaz Erdős Kamill (1924–1962) etnográfus, nyelvész alig ismert fényképei, kéziratai, magnószalag-felvételei, valamint az ezekből kibomló történetek állnak. A kiállítás főcíme egy bevett cigány köszönési formula azon változata, melyet Erdős a cigány barátaihoz írt leveleiben használt, és akkor, amikor ismeretlen cigány közösségekbe toppant be. 

A Néprajzi Múzeum vándorkiállítása Tiszakarádon indul
A Néprajzi Múzeum vándorkiállítása Tiszakarádon indul (Forrás: Erkel Ferenc Múzeum)

Bár a tárlat számos néprajzi témát érint (esküvő, sirató, hiedelmek, hagyományos mesterségek), nem a néprajzi tárgyakat, hanem az embert, az emberi kapcsolatok sokféleségét állítja középpontba korabeli fotók segítségével.

A fényképek és a hozzájuk fűződő történetek révén érzékenyen rajzolódnak ki a cigány–cigány, cigány–nem cigány és a cigány–a cigányság iránt érdeklődő kutató viszonyrendszerei. A tárlat korabeli hangfelvételekkel és filmmel egészül ki, valamint olyan interaktív elemekkel, melyek ugyancsak a kiállítás üzenetének mélyebb befogadását segítik elő.

Az utazó kiállítást a Néprajzi Múzeum a Petőfi kulturális program részeként valósítja meg.

Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram részeként a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.  Ennek köszönhetően a Néprajzi Múzeumban őrzött tudás most a legkisebb településen is elérhető válik, hol szakszerűen, hol élményszerűen.  A projektről részletesen itt olvashat. 

Az Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek – Devlesa arakhavtu, phrala! Romane historiji című utazókiállítás a helyszínei és időpontjai 2024. áprilistól június végéig:

  • Tiszakarád: április 8–15.
  • Hajdúszovát: április 16–23.
  • Tiszakeszi: április 24–29.
  • Bajót: április 30. – május 7.
  • Kápolnásnyék: május 8–14.
  • Torony: május 15–23.
  • Mosonmagyaróvár: május 24–29.
  • Devecser: május 30. – június 6.
  • Iharosberény: június 7–18.
  • Dombóvár: június 19–28.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.