Závogyán Magdolna: Mi vagyunk a kulturális összetartozás békés szigete

Az elmúlt évtized tudatos kulturális építkezésének köszönhetően Magyarország folyamatosan megméretteti magát a nemzetközi színházi térben – hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára szerda este a Győri Nemzeti Színházban, a második alkalommal megrendezett DUNA FEszT - Duna Nemzetközi Színházi Fesztivál megnyitó ünnepségén.

Forrás: MTI2024. 06. 06. 8:00
Dunafeszt
Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára beszédet mond a második alkalommal megrendezett Duna Feszt - Duna Nemzetközi Színházi Fesztivál megnyitó ünnepségén Győrben 2024. június 5-én. Fotó: Bodnár Boglárka Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Závogyán Magdolna hozzátette: az ország elsőrangú művészeti nagyrendezvényeinek, valamint szakmai kompetenciájának köszönhetően megkerülhetetlen gyújtóponttá vált a teátrumi világban. – A sokszínű és gazdag programkínálat összetartozásunk esszenciája. Mi így hirdetjük a világnak, hogy remek dolog nálunk találkozni, művészeti produkciókat bemutatni, szakmai vitákat folytatni és álmodni. Mi vagyunk a kulturális összetartozás békés szigete – fogalmazott.

Dunafeszt
Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára beszédet mond a második alkalommal megrendezett DUNA FEszT - Duna Nemzetközi Színházi Fesztivál megnyitóünnepségén Győrben 2024. június 5-én. Mellette Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Pergel Elza alpolgármester látható (Forrás: MTI/Bodnár Boglárka)

Hozzátette: ebben az összefüggésben a Duna önmagán túlmutató szimbólummá válik, földrajzi, fizikai határokat átívelő, áradó energiafolyam, nemzetközi léptékű közösségformáló platform, hídjaival híd maga is, vizével megtisztulást hozó örök érték. Elmondta, hogy a Duna menti népek nemzeti identitását remekül képezi le színházi életük jelenkori állapota, útkeresése, víziói. A művészeti ágnak az egyetemes kultúrát alapjaiban meghatározó múltja, jelene és jövője van – fűzte hozzá.

Kiemelte, hogy a színház ma valós alternatívát kínál a digitális tartalmakkal szemben, élménnyel nyűgöz le, személyiséget formál és közösséget teremt.
A DUNA FEszT résztvevői számára ez a közösségformáló erő földrajzi paraméterek között született, ám valójában a vén folyó kulturális testvériséget, szellemi-lelki összetartozást tart mederben – mondta.
Az államtitkár hangoztatta, hogy a színház titka az, hogy művészek, alkotók és a közönség bárhol a világon érti egymást, mert a színház világnyelvén beszélnek.

A DUNA FEszT-en résztvevő társulatok és látogatók a rendezvény idejére kulturális családdá forrnak, aminek összetartó ereje a nyitott szív, az érdeklődő és értő szellem, de mindenek felett az egymás iránti feltétlen tisztelet – mondta Závogyán Magdolna.

Pergel Elza, Győr (Fidesz–KDNP) alpolgármestere elmondta, hogy június 9-ig öt Duna menti ország nyolc városának színházi társulatai lépnek fel a Győri Nemzeti Színházban, az előtte lévő téren pedig koncertek várják a látogatókat.
Kiemelte, hogy Győrt ipari nagyvárosként szokták emlegetni, ugyanakkor a város büszke arra is, hogy kulturális élete évek óta gazdag, nem csak az országon belül, hanem szerte a világba viszik a vármegyeszékhely hírét.

Bakos-Kiss Gábor, a szervező Győri Nemzeti Színház igazgatója arról beszélt, hogy egy éve álmodták meg a DUNA FEszT-et azzal a céllal, hogy a Duna menti országok Győr méretű városainak társulatai találkozhassanak és megismerkedhessenek egymással.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.